najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Biografski roman 'Besmrtni život Henriette Lacks' Rebecce Skloot postao je hitom godine (p)
press / Mozaik knjiga,Thursday 29 September 2011

Mozaik knjiga

REBECCA SKLOOT
BESMRTNI ŽIVOT HENRIETTE LACKS


Rak vrata maternice od kojeg je oboljela i preminula siromašna crna uzgajivačica duhana Henrietta Lacks je istovremeno revolucionirao medicinska istraživanja. Njezine stanice uzete bez njezina znanja 1951. postale su od presudne važnosti za razvoj cjepiva protiv dječje paralize, kloniranja, mapiranja gena i mnogočega drugog. Henriettine se stanice kupuju i prodaju na milijune, ali ona je ostala praktički anonimna a njezina obitelj ne može si priuštiti zdravstveno osiguranje. Ova fenomenalna uspješnica s vrha top-liste New York Timesa (na kojoj je 32 uzastopna tjedna držala prvo mjesto) pripovijeda fascinantnu priču o srazu etike, rase i medicine, o znanstvenim otkrićima i liječenju vjerom te o kćeri opsjednutoj pitanjima o majci koju nije poznavala. Rebecca Skloot napisala je izvanrednu priču o anonimnoj junakinji čije su stanice promjenile lice suvremene medicine i svijeta u kojem živimo.

Početkom 1951. godine, Henrietta Lacks, majka petoro djece iz Baltimorea, neko je vrijeme pobolijevala od onog što je nazivala čvor u mojoj maternici . Zatražila je pomoć u bolnici Johna Hopkinsa koja je u to vrijeme jedina liječila crno stanovištvo u SAD-u. Dijagnoza: rak vrata maternice. Dežurni liječnik odrezao je dva komadića tkiva veličine današnje kovanice od jedne kune s Henriettine maternice. Nitko od nje nije zatražio dozvolu niti je obavjestio o tom postupku. Liječnik je tkivo predao Georgeu Geyu, znanstveniku koji je u to vrijeme nastojao laboratorijskim putem proizvesti liniju stanica koje bi se kontinuirano reproducirale, besmrtnu, liniju ljudskih stanica za korištenje u znanstvenim istraživanjima. Prema protokolu, laboratorijski pomoćnik je na uzorke epruveta našvrljao kraticu Lacksina imena i prezimena: HeLa.Sa stanicama HeLa dogodilo se ono što s dotadašnjim ljudskim uzorcima nije uspijevalo. Gey je podjelio tako uzgojene stanice zainteresiranim kolegama. Znanstvenici su ih koristili i uzgajali u laboratorijima u velikim količinama kako bi testirali novo cjepivo za dječju paralizu – polio. Uskoro je jedno poduzeće počelo proizvoditi serijske doze tih stanica za široku upotrebu. Redala su se otkrića. HeLa su vodile ka razumijevanju da normalne ljudske stanice imaju 46 kromosoma. NASA je lansirala stanice HeLa u orbitu da bi testirala kako se ljudske stanice ponašaju u nultoj gravitaciji. Osnovana je nova grana medicine virologija. U 60 godina, tkivo Henriette Lacks dalo je oko 50 milijuna tona stanica HeLa. Znanstvena i liječnička istraživanja broje oko 300 novih studija mjesečno u knjižnici od oko 60 000 radova. Preživjeli članovi obitelji Henriette Lacks saznali su što se događa i također postali interesnim subjektima raznih istraživača. HeLa stanice koriste se i danas zbog njihove karakteristike da jako brzo rastu što je rijetkost kada je riječ o stanicama a osobito o stanicama zaraženim rakom.

Besmrtni život Henriette Lacks je biografija neznane junakinje i njezinog potomstva. Riječ o njezinoj djeci i unucima koji svi dan danas žive u siromaštvu i bez zdravstvenog osiguranja dok se istovremeno u stanice HeLa uložio golem novac i pažnja znanstvene zajednice. Priča povlači bioetička pitanja i ostavlja čitatelju na razmišljanje tko je taj koji bi trebao prosperirati od znanstvenog istraživanja i na koji način bi ono trebalo biti vođeno. Knjiga Rebecce Skloot, koja je fascinirana sudbinom neznane junakinje od svoje 16. godine, rezultat je desetogodišnjeg autoričinog istraživanja. Skloot otkriva kompleksna osjećajna, znanstvena i pravna pitanja koje je Lacksin život iznjedrio. Njezine su stanice živjele zasebnim životom: od Geyeva znanstvena laboratorija u Baltimoreu do profitnog poduzeća Microbiological Associates koje je kasnije postalo dijelom kompanija Invitrogen i BioWhittaker.

Besmrtni život čita se kao roman. Pisan je neuljepšano i transparentno. On je pomno napisano ispitivanje društvene nepravde koju je počinio medicinski establišment kao i kronika znanstvenih i medicinskih istraživanjima kojima je vodilo. Besmrtni život Henriette Lacks će uskoro ekranizirati televizijska kuća HBO i Oprah Winfrey i Alan Ball. Ovaj bestseler New York Timesa vodi čitatelje na jedinstveno putovanje, od bolnice “za crnce” John Hopkins u 1950.-im godinama do klinički bijelih znanstvenih laboratorija koji čuvaju zamrznute stanice HeLa; od rodnog Henriettinog gradića Clovera do istočnog Baltimorea u kojem danas žive njezina djeca i unuci i bore se s naslijeđem njezinih stanica. Besmrtni život Henriette Lacks je fascinantna priča o srazu ietike, rase i medicine; znanstvenog otkrića i vjere koja iscijeljuje; o kćeri koju muče brojna pitanja povezana s mračnom prošlošću majke koju nikada nije upoznala. To je priča snažno povezana s američkim eksperimentiranjem na Afroamerikancima, rođenju bioetike i pravnim bitkama o tome da li (ne)kontroliramo tvar od koje smo sačinjeni.

Rebecca Skloot je nagrađivana novinarka koja prati znanost i medicinu. Besmrtni život Henriette Lacks njezino je prvo objavljeno publicističko djelo, proglašeno knjigom godine dok je 32 tjedna bilo na prvom mjestu liste najprodavanijih knjiga New York Timesa a Oprah Winfrey ga je izabrala za ekranizaciju. Rebecca Skloot je kći romanopisca, pjesnika i esejista Floyda Skloota. Diplomirala je biologiju. Bivša je dopredsjednica Nacionalnog udruženja književnih kritičara. Predavala je kreativno pisanje na sveučilišima u Pittsburghu i Memphisu. Objavila je više od 200 stotine pripovjedaka i eseja. Objavljivala je u časopisima New York Times, O: The Oprah Magazine, Discover i magazin New York. Uređuje časopis Popular Science a radila je i kao dopisnica radio postaja NPR's Radiolab i PBS's NOVA scienceNOW. Besmrtni život Henriette Lacks nagrađen je nagradom Wellcome Trust kao i nagradom Salon Book a kritičari The New York Timesa izabrali su je za jednu od najvažnijih knjiga godine.


NAGRADE I PREPORUKE:

Heartland Prize za publicistiku 2010. – Wellcome Trust Book Prize za 2010. – Knjiga godine po izboru časopisa Entertainment Weekly, Booklist, O, The Oprah Magazine, Publishers Weekly, Library Journal, Kirkus Reviews, Independent UK, Times UK, Globe and Mail – preporuka časopisa New York Times, Financial Times, U.S.News and World Report


IZ KRITIKA:

Besmrtni život Henriette Lacks više od 60 kritičara proglasilo je najboljom knjigom 2010. godine.
Nisam mogla ispustiti knjigu iz ruke…Kroz Henriettu Lacks ispričana je priča o suvremenoj medicini i bioetici i, doista, rasnim odnosima… strašna i dirljiva ljepota.
—Tina Jordan, Entertainment Weekly

Rebecca Skloot je napisala tako sjajnu knjigu da se opire jednostavnom opisu… - Carl Zimmer, autor knjige Microcosm
Ovo je herojsko djelo koje pripada kulturološkom i medicinskom novinarstvu. Njome Skloot podsjeća liječnike, pacijente i vanjske promatrače na činjenicu da koliki god bio tehnološki napredak a znanost ezoterična, materija s kojom rade je ljudska, a svaki njezin komadić vrijedan.
—LAURA MILLER, SALON

Skloot lucidno pripovijeda o znanosti, pažljivo prati rasističku politiku medicine, a obiteljsku priču Lacksovih priča dostojanstveno…Njezina prva knjiga je duboka, hrabra, divna… -LISA MARGONELLI,
—NEW YORK TIMES SUNDAY BOOK REVIEW

Znanstvena novinarka Skloot zabilježila je hvalevrijedan početak ovom slojevitom pričom o vjeri, znanosti, novinarstvu…Skloot pripovijeda bogatu, rezonantnu priču o modernoj znanosti, njezinim čudima i lakoći s kojom može uništiti najranjivije ljude.
—PUBLISHERS WEEKLY

Ovo iznimno djelo nam pokazuje da tvorci čuda, vjerovatelji i popularni umjetnici populariziraju bolnice kao i crkve i da se čak i pisac o znanosti može naći u središnjoj ulozi u nečijoj tuđoj mitologiji.
—THE NEW YORKER

Besmrtni život Henriette Lacks je fascinantno štivo. Odlično napisano, brižljivo istraženo, kompleksna saga medicinskog istraživanja, bioetike i rase u Americi. —BOSTON GLOBE
Jedna od velikih medicinskih biografija našeg doba. —FINANCIAL TIMES

Pripovijest novinarke Rebecce Skloot o čudesnim stanicama otkriva duboku nepravdu medicinskih istraživanja u SAD-u. —TIME
Besmrtni život Henriette Lacks je fascinantan pogled na ženu čije su uzgojene stanice— prve koje su narasle i definitivno preživjele, uzgojene bez naknade ili suglasnosti, postale su esencijalno sredstvo za rad moderne medicine.—VOGUE
Fascinantna knjiga. . . definitivno djelo o predmetu.”
—THE INDEPENDENT (UK)

Dirljiva i potresna knjiga…
—THE TIMES (UK), NAJBOLJA KNJIGA GODINE

Skloot je napisala važno nefikcionalno djelo koje još jednom progovara ne samo o priči Henriette Lacks i stanicama HeLa nego i obiteljskoj katarzi.
—THE TIMES LITERARY SUPPLEMENT

Izvanredno…oduzima dah…fascinantno, prekrasno napisano i ,da, edukativno.
—NICK HORNBY, THE BELIEVER
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt