najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

FILM: ZARAZA, drama by Ada Jukić
Ada Jukić,Wednesday 28 September 2011

Contagion, Warner Bros. Pictures, 2011.
Trajanje: 106 min.
Format: 1,85:1
Color: Color
Zvuk: SDDS | DTS (as Datasat Digital Sound) | Dolby Digital
Redatelj: Steven Soderbergh
Glume: Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Kate Winslet, Larry Clarke, Elliott Gould, Tien You Chui, Josie Ho, Daria Strokous, Matt Damon, Monique Gabriela Curnen, Griffin Kane, Yoshiaki Kobayashi, Laurence Fishburne, John Hawkes, Jude Law, Teri McEvoy, Sue Redman, Teri Campbell, Stef Tovar
Zaraza - IMDb

Da je spozor ovog filma farmaceutska korporacija ili visoka institucija poput Svjetske zdravstvene organizacije ili koji američki zavod za zdravlje, pa čak i neka lokalna jedinica vlasti, reda, poretka i pravde, ne bih se začudila. Svi su oni prikazani kao djelatni, zaslužni, požrtvovni i u funkciji svekolikog čovječanstva, a jedine mane bile bi pojedinačni ljudski 'popusti' inače moralnih funkcionera koji se malo više zalažu za svoje bližnje nego svekoliko čovječanstvo (jedan od takvih okaje svoj protekcijski grijeh donacijom vlastite spasonosne doze cjepiva sinu podređenog zaposlenika).

Najveći (to jest jedini) negativac među protagonistima je predstavnik slobodnog novinarstva, free lancer elektroničkog (internet!) medija koji povjerenje svojih blogerskih sljedbenika zlorabi za vlastitu financijsku korist, dok njegove prljave profiterske tajne namjere ne otkriju dobronamjerne profesionalne tajne službe. Još se prigodno tom istom negativcu u usta stave objede na račun gore navedenih korporacija i institucija, pa se tako 'ad hominem' ponište. Zar bi bilo moguće da tvrtke koje proizvode lijekove profitiraju od masovnih ljudskih bolesti? Zar bi bilo moguće da se one unaprijed pripreme za svaku eventualnost, uključivo i onu kojoj same doprinesu, kako bi bile uspješnije u spašavanju globalnog pacijentskog tržišta? Jer kad bi sve bilo 'po pravilima', tko bi stigao istražiti i istestirati, pa proizvesti i podijeliti (prodati?) spasonosne lijekove? Jedno pitanje o mogućoj sprezi SZO i farmaceutskih korporacija postavi i neki novinar na nekoj konferenciji za tisak, a odgovor nadležnog (okrupnjeli i na sve pripravni Laurence Fishburne) upućuje na to da je manji problem ako se nekom problemu (konkretno, svinjskoj gripi) prida prevelika pažnja, nego da tko strada zbog nedovoljne pažnje nadležnih! No harm ment!U kontekstu smrtne opasnosti malu, ali uočljivu moralnu mrlju preuzima na sebe nesretna Emma (požrtvovna Gwyneth Paltrow) koja kao poslovno emancipirana supruga i majka ostvari seksualnu vezu između dva interkontinentalna leta na povratku kući. Tu vezu ostvaruje sa svojim 'bivšim', a ne nekim strancem, ipak joj scenarij nije namijenio dodatnu kvalifikaciju pohotnice s nepoznatim muškarcem (sjeti se 'Obučene da ubije'). I ona je platila taj 'grijeh' ne samo time što je oboljela (uzgred, ne od posljedica tog intimnog odnosa) i umrla, već su joj pred gledateljima na obdukcijskom stolu izrezali lubanju i prikazali skalp.

Film se klasificira kao 'globalni triler' i doista, određuje ga dimenzija i faktografija globalnosti. 'Skačemo' iz jedne do druge svjetske metropole koje su definirane brojem stanovnika (ako se dobro sjećam, u Tokiju živi oko 36 milijuna, a u San Franciscu 3 milijuna ljudi...?), pri čemu taj broj ukazuje na brojnost ljudskih interakcija kojima se virus može prenijeti te mogući broj urbanih žrtava. Paralelno i sukcesivno pratimo alarmantnu situaciju oboljelih pojedinaca i posljedice masovnih oboljenja u definiranom vremenu (Prvi dan, Drugi, Deseti ... ) od Početka, to jest izbijanja zaraze. Nakon klasičnih scena panike i destrukcije u koju se ruši civilizacija u panici i strahu te naznaka egzistencijalnih problema s kojima se suočavaju junaci (nestašica hrane, napadi bandi, gomilanje uličnog smeća koje može biti izvor drugih ('klasičnih') zaraza, ali i zastoj svjetske proizvodnje, prometa, tržišta itd.), sve se idilično smiri ubodom injekcije za cjepivo i stvari se kao čarobnim štapićem vraćaju u normalu. Kad bi doista došlo do ovakvog zastoja u svjetsdkoj ekonomiji, posljedice bi bile pogubnije od virusne kataklizme.Naznaka mogućnosti promjene ponašanja jednog od junaka (muž prve žrtve, Matt Damon) u rulji koja otima hranu ili s puškom u obiteljskoj kući, ne realizira se. Nitko se, osim anonimne gomile, u paničnoj situaciji ne promeće u agresivca ili primitivca, a neki (zdravstveni) funkcioneri, doslovce i na smrtnom pragu čine humana djela (Kate Winslet pruža umirućem bolesniku svoju bundu itd. ). Svi ostaju junaci, osim pokvarenjaka koji su bili i prije 'izvanrednih okolnosti'. Sve to prezentira vizualno zanimljivim, dinamičnim filmskim rječnikom i instrumentarijem, a filmsko vrijeme brzo prolazi i kad obrađuje stereotipe. Dobar filmski komercijalni proizvod.


Za razliku od prethodnih filmova o zarazama (a 'prebolili smo' ih već nekoliko) u kojima se u pravilu otkrivaju i kritiziraju kao neučinkoviti ili nepravedni postojeći društveni mehanizmi koji se ogledaju u katastrofičnim situacijama kao na kritičnim testovima djelotvornosti, a spas čovječanstva u pravilu ostaje rezultat zalaganja neshvaćenih i čak onemogućenih pojedinaca, kontra tim mehanizmima i autoritetima, 'Zaraza' oskarovskog Soderbergha ('Traffic') otvoreno je prorežimska, ona učvršćuje povjerenje čovječanstva u svjetski zdravstveni, administrativni i moralni poredak. Neka samo virusi dođu. Ima onih koji o tome brinu. Ne smije se samo podleći panici i internetskim dezinfiormacijama. A koliko god ih strada, stradat će ih manje nego što bi to mogli očekivati. Treba samo slušati nadležne i nadređene, a ne treba se rukovati ni družiti sa sličnima i različitima te ne dirati ručke u sredstvima javnog prometa...Pa iako u valorizaciji filma treba formu odvojiti od priče (i kad ne prepričavamo priču, već poruke i stavove koje iz priče možemo izvući) i iako sama priča, pa i najhumanija i najprogresivnija ne može osigurati dobar film, ipak očekujemo od dobrih filmskih stvaralaca, pa i komercijalnih, da se zalažu za kritičnije ili problematičnije propitivanje stvarnosti, a ne apoteozu postojećeg stanja. Iako ne očekujemo od Soderbergha subverzivni društveni angažman, što ćemo ako na stranu 'jačih' prijeđu i drugi kvalitetni filmski kadrovi?

Uzgred, uz sve ove interakcije i komunikacije u globalnom svijetu, uz sve tipke, tipkovnice i daljinske upravljače kojima se služćimo u javnim prostorima, zar nije čudo da već nismo podlegli nekoj globalnoj i fatalnoj zarazi? A pored svih bioloških, izloženi smo i opasnosti od 'računalnih virusa'.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt