najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

25 FPS 2011: Proglašenjem nagrade publike i projekcijom nagrađenih filmova završen sedmi 25 FPS (p)
press / 25 FPS,Sunday 25 September 2011

25 FPS

Proglašenjem nagrade publike i projekcijom nagrađenih filmova završio je sedmi 25 FPS!


Zagreb, 25. rujna 2011. Proglašenjem dobitnika nagrade publike sedmog 25 FPS-a Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa i projekcijom svih nagrađenih filmova završio je ovogodišnji festivalski program. Gledatelji programa konkurencije najviše su glasova dali animiranom filmu Vanjski svijet / External World autora Davida ORilleya. Osim ORilleyevog šizofrenog portreta modernog online života, u programu pobjedničkih filmova našli su se radovi nagrađeni od strane članova međunarodnog žirija, žirija kritike te dobitnik Nagrade Fujifilm.

Filmu Manjak dokaza / Lack of Evidence korejske autorice Hayoun Kwon Grand prix dodijelio je američki filmaš Ben Russell, koji je u sklopu programa Expanded Cinema izveo performans Crni i bijeli bogovi te sastavio poseban program U potrazi za vidom. Vanjski svijet / External World autora Davida ORilleya nagradila je i austrijska videoumjetnica i grafička dizajnerica, članica žirija Tina Frank, a posebno priznanje dodjelila je japanskom filmu Emaki/Svjetlo autora Takashia Makine i Takashia Ishide. Frank je posebno za 25 FPS sastavila i prikazala program Grafičkih filmova. Emaki/Svjetlo je Grand prixom nagradila i treća članica žirija, hrvatska kustosica, performerica, filmologinja i umjetnička ravnateljica festivala Filmske mutacije Tanja Vrvilo, a za svoga su ga favorita izabrali i članovi žirija kritike koji je vijećao u domaćem sastavu: Sunčica Fradelić, filmska i video umjetnica, Uroš Živanović, redatelj, scenarist i filmski kritičar te Leonida Kovač, kustosica i teoretičarka umjetnosti. Tanja Vrvilo predstavila se gledateljima posebno kuriranim programom Kratki organon za filmsko oko unutar kojeg je prikazana trostruka projekcija filma Za moje skršeno desno oko japanskog autora Toshia Matsumota. Organizator festivala, Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS, Nagradu Fujifilm dodjelila je autorici američkog filma Odrazi / Reflect Tsen-Chu Tsu. Nagrada Fujifilm sastoji se od filmskog materijala, odnosno 35 mm vrpce.



U sklopu ovogodišnjeg natjecateljskog programa prikazala su se 33 filma izabrana među 1200 prijavljenih filmova. Osim natjecateljskog programa te programa članova žirija, posjetitelji su imali priliku pogledati i najnovije domaće eksperimentalne radove (program Focus on Croatia), niz audiovizualnih performansa i svjetlosno-filmskih instalacija u programu Expanded Cinema te iznimno dobro posjećen programski novitet Kino 16 unutar kojeg su se prikazivali filmovi srednjeg metra i bastardnih vrsta, primjerice znanstveno-fantastični dokumentarci (Slow Action Bena Riversa) ili filmovi u potpunosti sastavljeni od isječaka s interneta (Because We Are Visual Olivie Rochette i Gerard-Jana Claesa).

Posebna atrakcija sedmog 25 FPS-a bila je projekcija prvog hrvatskog stereoskopskog 3D filma – Arheo 29 Vladislava Kneževića, izložba Proširene fotografije Vladimira Kanića te satelitsko popratno događanje - Međunarodni sastanak filmskih laboratorija koji je na festival doveo mnoštvo mladih filmskih entuzijasta i autora iz cijele Europe.

Sljedeći će se 25 FPS odžati od 25. do 30 rujna 2012. godine, na istom mjestu – u zagrebačkom Kinu SC i teatru &TD.


POKROVITELJI: Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar, Studentski centar – Kultura promjene, Ministarstvo kulture
PARTNERI: Austrijski kulturni forum, Francuski institut, Fujifilm
MEDIJSKI PARTNERI: Vjesnik, Filmonaut, Kulturpunkt, Moj-film.hr, PlanB, Pogledaj.to, PORT.hr, Queer.hr, Radio Student, T-portal, Zarez
Performansi Expanded Cinema organiziraju se u suradnji s Kulturom promjene SC-a.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt