najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

25 FPS 2011: Proglašenjem nagrade publike i projekcijom nagrađenih filmova završen sedmi 25 FPS (p)
press / 25 FPS,Sunday 25 September 2011

25 FPS

Proglašenjem nagrade publike i projekcijom nagrađenih filmova završio je sedmi 25 FPS!


Zagreb, 25. rujna 2011. Proglašenjem dobitnika nagrade publike sedmog 25 FPS-a Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa i projekcijom svih nagrađenih filmova završio je ovogodišnji festivalski program. Gledatelji programa konkurencije najviše su glasova dali animiranom filmu Vanjski svijet / External World autora Davida ORilleya. Osim ORilleyevog šizofrenog portreta modernog online života, u programu pobjedničkih filmova našli su se radovi nagrađeni od strane članova međunarodnog žirija, žirija kritike te dobitnik Nagrade Fujifilm.

Filmu Manjak dokaza / Lack of Evidence korejske autorice Hayoun Kwon Grand prix dodijelio je američki filmaš Ben Russell, koji je u sklopu programa Expanded Cinema izveo performans Crni i bijeli bogovi te sastavio poseban program U potrazi za vidom. Vanjski svijet / External World autora Davida ORilleya nagradila je i austrijska videoumjetnica i grafička dizajnerica, članica žirija Tina Frank, a posebno priznanje dodjelila je japanskom filmu Emaki/Svjetlo autora Takashia Makine i Takashia Ishide. Frank je posebno za 25 FPS sastavila i prikazala program Grafičkih filmova. Emaki/Svjetlo je Grand prixom nagradila i treća članica žirija, hrvatska kustosica, performerica, filmologinja i umjetnička ravnateljica festivala Filmske mutacije Tanja Vrvilo, a za svoga su ga favorita izabrali i članovi žirija kritike koji je vijećao u domaćem sastavu: Sunčica Fradelić, filmska i video umjetnica, Uroš Živanović, redatelj, scenarist i filmski kritičar te Leonida Kovač, kustosica i teoretičarka umjetnosti. Tanja Vrvilo predstavila se gledateljima posebno kuriranim programom Kratki organon za filmsko oko unutar kojeg je prikazana trostruka projekcija filma Za moje skršeno desno oko japanskog autora Toshia Matsumota. Organizator festivala, Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS, Nagradu Fujifilm dodjelila je autorici američkog filma Odrazi / Reflect Tsen-Chu Tsu. Nagrada Fujifilm sastoji se od filmskog materijala, odnosno 35 mm vrpce.



U sklopu ovogodišnjeg natjecateljskog programa prikazala su se 33 filma izabrana među 1200 prijavljenih filmova. Osim natjecateljskog programa te programa članova žirija, posjetitelji su imali priliku pogledati i najnovije domaće eksperimentalne radove (program Focus on Croatia), niz audiovizualnih performansa i svjetlosno-filmskih instalacija u programu Expanded Cinema te iznimno dobro posjećen programski novitet Kino 16 unutar kojeg su se prikazivali filmovi srednjeg metra i bastardnih vrsta, primjerice znanstveno-fantastični dokumentarci (Slow Action Bena Riversa) ili filmovi u potpunosti sastavljeni od isječaka s interneta (Because We Are Visual Olivie Rochette i Gerard-Jana Claesa).

Posebna atrakcija sedmog 25 FPS-a bila je projekcija prvog hrvatskog stereoskopskog 3D filma – Arheo 29 Vladislava Kneževića, izložba Proširene fotografije Vladimira Kanića te satelitsko popratno događanje - Međunarodni sastanak filmskih laboratorija koji je na festival doveo mnoštvo mladih filmskih entuzijasta i autora iz cijele Europe.

Sljedeći će se 25 FPS odžati od 25. do 30 rujna 2012. godine, na istom mjestu – u zagrebačkom Kinu SC i teatru &TD.


POKROVITELJI: Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar, Studentski centar – Kultura promjene, Ministarstvo kulture
PARTNERI: Austrijski kulturni forum, Francuski institut, Fujifilm
MEDIJSKI PARTNERI: Vjesnik, Filmonaut, Kulturpunkt, Moj-film.hr, PlanB, Pogledaj.to, PORT.hr, Queer.hr, Radio Student, T-portal, Zarez
Performansi Expanded Cinema organiziraju se u suradnji s Kulturom promjene SC-a.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1639
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt