najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Svečano otvaranje nove sezone Art-kina Croatia (p)
press / Art-Kino Croatia,Thursday 22 September 2011

Art-Kino Croatia

SVEČANO OTVARANJE NOVE SEZONE ART-KINA CROATIA UVELIČAT ĆE ČETRDESETERO EUROPSKIH REDATELJA I REDATELJICA - MEĐU NJIMA I OSKAROVAC ISTVAN SZABO


Nova se sezona Art-kina Croatia svečano otvara u petak, 23. rujna 2011. Publika će vidjeti suvremene hrvatske kratkometražne naslove, bogato nagrađivane na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima. Na svečanom otvaranju gostovat će i četrdesetero europskih redatelja i redateljica, među njima i oskarovac Istvan Szabo. Ulaz je slobodan!


Svečano otvaranje pod nazivom Hrvatski kratki počinje u u petak, 23. rujna 2011.
U 20 sati, a novu sezonu otvorit će kratkometražni hrvatski filmovi Žuti mjesec Zvonimira Jurića, Nogomet Ane Hušman i Onda vidim Tanju Jurja Lerotića.
Svečano otvaranje će uveličati brojni gosti, između ostalih i četrdesetero redatelja i redateljica Udruženja europskih filmskih redatelja (FERA).



Čast nam je najaviti da među njima stiže i oskarovac Istvan Szabo, mađarski redatelj koji je 1981. dobio Oscara za film Mephisto, dramu o njemačkom glumcu koji postiže vrtoglavi uspjeh kada nacisti dođu na vlast u predratnoj Njemačkoj. Za isti je film Szabo dobio i FIPRESCI nagradu te nagradu za najbolji scenarij na Cannesu 1981. Izdvojimo i njegov uradak Colonel Redl, dobitnika nagrade žirija na Cannesu 1985., dok je za dramu Édes Emma, drága Böbe - vázlatok, aktok između ostalog osvojio Srebrnog medvjeda na Cannesu 1992.

Gošća otvorenja bit će i danska redateljica Birgitte Staermose, autorica dansko-hrvatske koprodukcije Soba 304, u kojoj dvije uloge tumače hrvatski glumci Leon Lučev i Ivo Gregurević. Film je osvojio Posebno priznanje žirija za glazbu na ovogodišnjem 46. međunarodnom festivalu u Karlovym Varyma.

Birgitte Staermose osvojila je nagradu Crystal Bear u kategoriji najbolji kratki film na Berlin International Film Festivalu za Out of love (Ønskebørn, 2009.), dokumentarno-fiktivnu hibridu o životu djece u poslijeratnom Kosovu.

Na svečanom otvaranju u Art-kinu Croatia gostovat će i brojni renomirani hrvatski redatelji: Krsto Papić (Kad mrtvi zapjevaju, Lisice) Vinko Brešan (Kako je počeo rat na mom otoku,1996. Velika Zlatna Arena za režiju-Pula film festival 1996.), Ognjen Sviličić (Oprosti za Kung Fu) i Antonio Nuić (Sve džabe - Velika Zlatna Arena na Pula Film Festival 2006.; Kenjac, 2009.).

Filmski su redatelji i redateljice iz dvadeset i pet europskih zemalja sudionici trodnevne godišnje skupštine FERA-e u Opatiji.


PROGRAM SVEČANOG OTVARANJA NOVE SEZONE, 23. RUJNA

Novu sezonu će u petak, 23. rujna u 20 sati otvoriti Žuti mjesec Zvonimira Jurića, Nogomet Ane Hušman i Onda vidim Tanju Jurja Lerotića, kratki filmovi mladih i perspektivnih hrvatskih redatelja i redateljica.

Višestruko nagrađeni igrani Žuti mjesec Zvonimira Jurića iz omnibusa Zagrebačke priče prikazan je u natjecateljskom programu kultnog Berlinalea - Berlin Film Festivala 2010., kao prvi hrvatski film koji se natjecao u kratkometražnoj konkurenciji Berlinalea.
Od brojnih nagrada izdvojimo i Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film na Sarajevo film festivalu 2010. Glavne uloge tumače nagrađivane hrvatske glumice Marija Škaričić i Lana Barić.

Redateljica Ana Hušman (autorice međunarodno nagrađivanih filmova Ručak i Plac) poduzela je zadatak da dekonstruira pravila nogometa, a kako, publika će vidjeti u eksperimentalnom Nogometu. Na Danima hrvatskog filma 2011. Ana Hušman dobila je nagradu za najbolju režiju i nagradu Oktavijan za najbolji eksperimentalni film.

Kao treći po redu publika će vidjeti Igrani Onda vidim Tanju Jurja Lerotića, napravljen od fotografija. Na 20. Danima hrvatskog filma dobio je Veliku nagradu za najbolji film i Oktavijana za najbolji igrani film. Na Zagreb Film Festivalu 2010. proglašen je najboljim filmom programa Kockice.


PROGRAM U SUBOTU, 24. RUJNA

U subotu 24. rujna u 18 sati nas očekuju četiri naslova: animirani Dove sei, amor mio Veljka Popovića, igrani Crveno Sonje Tarokić, igrani Imaš ti neku priču? Daria Juričana te Tulum Dalibora Matanića.Tulum je uvršten na prestižni Cannes film festivalu, u konkurenciju programa "Critic's Week" u Cannesu, u kojem je uz njega prikazano samo sedam filmova iz cijeloga svijeta.
U 20 sati publika će vidjeti zanimljiv program nazvan Avantura animacije: Nedeljko Dragić. Vidjet ćemo opus jednog od ponajboljih hrvatskih animatora, odnosno 11 kratkih filmova među kojima i Elegija iz 1965., Tup-tup iz 1972., ali i nagrađenu špicu za Animafest 2002. godine. Prije samih projekcija predstavit će se knjiga Nedeljka Dragića Avantura linije: 699 crteža ispod šestinskog šeširića.

Ulaz je slobodan oba dana programa!

Više na www.art-kino.org
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt