najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

'Dominikanci u Hrvatskoj' - predstavljanje monografije u Galeriji Klovićevi dvori (p)
press / Galerija Klovićevi dvori,Wednesday 21 September 2011



GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI I HRVATSKA DOMINIKANSKA PROVINCIJA PREDSTAVIT ĆE KATALOG „DOMINIKANCI U HRVATSKOJ“ U PONEDJELJAK, 26. RUJNA 2011. U 19 SATI U GALERIJI KLOVIĆEVI DVORI, JEZUITSKI TRG 4, ZAGREB

NA PREDSTAVLJANJU ĆE SUDJELOVATI
VESNA KUSIN, ravnateljica Galerije Klovićevi dvori
FR. ANTO GAVRIĆ, OP, provincijal
FR. BRUNO CADORÉ, OP, Učitelj Reda propovjednika
AKADEMIK IGOR FISKOVIĆ, urednik kataloga




U srpnju ove godine u nakladi Galerije Klovićevi dvori tiskana je monografija "Dominikanci u Hrvatskoj", odnosno katalog istoimene izložbe održane od 20. prosinca 2007. do 30. ožujka 2008. u organizaciji Galerije Klovićevi dvori i Hrvatske dominikanske provincije. Ovo izdanje na više od pet stotina stranica daje presjek kulturno-umjetničke baštine Dominikanskoga reda na našim prostorima. Osim umjetničke baštine dominikanaca u Hrvatskoj – skulpture, slikarstva, umjetničkog obrta, iluminiranih rukopisa, antifonarija, knjiga, fotografija i tlocrta arhitektonskih sklopova crkava i samostana, predstavljen je i ukupni kulturni doprinos Reda propovjednika kao što su školstvo, knjižnice, filozofija, književnost i glazba. Izložba, a sada i ovaj katalog, živopisno prikazuju poslanje Reda propovjednika, njegovo stvaralaštvo, propovijedanje kroz likovnu umjetnost i kulturu te predstavljaju vrijedan doprinos obilježavanju 800. obljetnice Dominikanskog reda.
Urednik kataloga je akademik Igor Fisković.


Posebno nas raduje što će predstavljanje kataloga u Galeriji Klovićevi dvori uveličati i Učitelj Reda propovjednika fr. Bruno Cadoré, OP, koji se od 19. do 30. rujna nalazi u službenom pohodu Hrvatskoj dominikanskoj provinciji.


…Premda nisu imali svog Fra Angelica, hrvatski dominikanci baštinili su tijekom osmostoljetne prisutnosti na hrvatskom tlu brojna umjetnička djela. Kao naručitelji, za gradnju i opremu svojih crkava i samostana angažirali su mnoge domaće i strane graditelje, slikare i kipare te majstore različitih vodećih radionica umjetničkoga obrta. Stoga i nakon burne povijesti, u kojoj je mnogo toga nestalo, o njihovoj ulozi u hrvatskoj umjetničkoj baštini svjedoče crkve i samostanski kompleksi, slike i skulpture proslavljenih starih majstora, raskošni iluminirani rukopisi, kodeksi i inkunabule, dragocjene knjižnice, bogato urešena misna ruha, skupocjene relikvije, minuciozno liturgijsko posuđe te vrhunski nakit, prinesen kao zavjetni dar. Galerija Klovićevi dvori, koja sustavno predstavlja naslijeđe crkvenih redova, izložbom „Dominikanci u Hrvatskoj“ otkriva dominikanske prinose hrvatskoj kulturnoj baštini.
(iz teksta Vesne Kusin)
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt