najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

'Dominikanci u Hrvatskoj' - predstavljanje monografije u Galeriji Klovićevi dvori (p)
press / Galerija Klovićevi dvori,Wednesday 21 September 2011



GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI I HRVATSKA DOMINIKANSKA PROVINCIJA PREDSTAVIT ĆE KATALOG „DOMINIKANCI U HRVATSKOJ“ U PONEDJELJAK, 26. RUJNA 2011. U 19 SATI U GALERIJI KLOVIĆEVI DVORI, JEZUITSKI TRG 4, ZAGREB

NA PREDSTAVLJANJU ĆE SUDJELOVATI
VESNA KUSIN, ravnateljica Galerije Klovićevi dvori
FR. ANTO GAVRIĆ, OP, provincijal
FR. BRUNO CADORÉ, OP, Učitelj Reda propovjednika
AKADEMIK IGOR FISKOVIĆ, urednik kataloga




U srpnju ove godine u nakladi Galerije Klovićevi dvori tiskana je monografija "Dominikanci u Hrvatskoj", odnosno katalog istoimene izložbe održane od 20. prosinca 2007. do 30. ožujka 2008. u organizaciji Galerije Klovićevi dvori i Hrvatske dominikanske provincije. Ovo izdanje na više od pet stotina stranica daje presjek kulturno-umjetničke baštine Dominikanskoga reda na našim prostorima. Osim umjetničke baštine dominikanaca u Hrvatskoj – skulpture, slikarstva, umjetničkog obrta, iluminiranih rukopisa, antifonarija, knjiga, fotografija i tlocrta arhitektonskih sklopova crkava i samostana, predstavljen je i ukupni kulturni doprinos Reda propovjednika kao što su školstvo, knjižnice, filozofija, književnost i glazba. Izložba, a sada i ovaj katalog, živopisno prikazuju poslanje Reda propovjednika, njegovo stvaralaštvo, propovijedanje kroz likovnu umjetnost i kulturu te predstavljaju vrijedan doprinos obilježavanju 800. obljetnice Dominikanskog reda.
Urednik kataloga je akademik Igor Fisković.


Posebno nas raduje što će predstavljanje kataloga u Galeriji Klovićevi dvori uveličati i Učitelj Reda propovjednika fr. Bruno Cadoré, OP, koji se od 19. do 30. rujna nalazi u službenom pohodu Hrvatskoj dominikanskoj provinciji.


…Premda nisu imali svog Fra Angelica, hrvatski dominikanci baštinili su tijekom osmostoljetne prisutnosti na hrvatskom tlu brojna umjetnička djela. Kao naručitelji, za gradnju i opremu svojih crkava i samostana angažirali su mnoge domaće i strane graditelje, slikare i kipare te majstore različitih vodećih radionica umjetničkoga obrta. Stoga i nakon burne povijesti, u kojoj je mnogo toga nestalo, o njihovoj ulozi u hrvatskoj umjetničkoj baštini svjedoče crkve i samostanski kompleksi, slike i skulpture proslavljenih starih majstora, raskošni iluminirani rukopisi, kodeksi i inkunabule, dragocjene knjižnice, bogato urešena misna ruha, skupocjene relikvije, minuciozno liturgijsko posuđe te vrhunski nakit, prinesen kao zavjetni dar. Galerija Klovićevi dvori, koja sustavno predstavlja naslijeđe crkvenih redova, izložbom „Dominikanci u Hrvatskoj“ otkriva dominikanske prinose hrvatskoj kulturnoj baštini.
(iz teksta Vesne Kusin)
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1642
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt