najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

In memoriam Ivo Škrabalo (19. veljače 1934. – 18. rujna 2011.)
press / Duško Popović, HFS,Monday 19 September 2011

Hrvatski filmski savez

In memoriam
Ivo Škrabalo
(19. veljače 1934. – 18. rujna 2011.)


Diplomirani pravnik i diplomirani kazališni redatelj, scenarist, dokumentarist, dramaturg, publicist, kritičar, filmski povjesničar, izvanredni profesor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, dugogodišnji predavač povijesti hrvatskog filma na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić, političar i erudit Ivo Škrabalo umro je, nakon duge i teške bolesti, u nedjelju, 18. rujna, u Zagrebu.



(Snimio Krunoslav Heidler)


Rođen je 19. veljače 1934. godine u Somboru, mirnom vojvođanskom gradiću u kojega je njegov otac došao s Pelješca, odakle obitelj vuče korijene. Otac mu je bio sudac i političar, a majka domaća Bunjevka. Ivo i njegov stariji brat Zdenko naslijedili su strast za bavljenje politikom, samo je stariji postao liječnikom, a mlađi pravnikom, poput oca.

Još od osnovne škole nastupao je u amaterskim kazališnim predstavama i više ga je zanimao svijet umjetnosti nego razne egzaktne znanosti, ali je ipak 1952. godine stigao u Zagreb i upisao studij na Pravnom fakultetu, a nakon diplomiranja stekao i akademsku titulu magistra međunarodnog prava. Kao apsolvent na Pravnom fakultetu upisao je i studij kazališne režije, jer filmske tada još nije bilo, na Kazališnoj akademiji u Zagrebu. Odrekavši se pravničke karijere, od 1958. godine postaje dramaturgom u Zagreb filmu i ostaje tu do 1962., od 1964. do 1967. godine radi isti posao u Jadran filmu, a od 1969. godine je savjetnik za repertoar u Croatia filmu.

Bio je redatelj i scenarist šest dokumentarnih filmova, među kojima su najpoznatiji i po mišljenju kritičara i znalaca najbolji Velika porodica iz 1961. godine, njegov prvi film, s temom o životu u višenacionalnoj sredini te Slamarke divojke iz 1971. godine, o starom seoskom zanatu izrade slika i predmeta od slame.

Kao filmski publicist objavljuje u časopisima Filmska kultura, Kolo, Hrvatski tjednik, Forum itd. Bio je i scenarist u filmovima Mladena Jurane Živuće fotografije (1982, nagrada na festivalu u Beogradu) i Škola narodnog zdravlja (1984), u kojima se bave nepoznatim dokumentima iz prošlosti kinematografije u Hrvatskoj.

Autor je četiri knjige, a posebno se ponosio prvom, Između publike i države. Povijest hrvatske kinematografije 1896-1980, objavljenom 1984. godine te 101 godina filma u Hrvatskoj iz 1998., a surađivao je i u izradi Filmske enciklopedije.

Iako se politikom počeo aktivno baviti tek koncem osamdesetih godina prošloga stoljeća, Ivo Škrabalo osjetio je onu drugu stranu, kad se politika bavila njime. Zbog angažmana u Hrvatskom tjedniku početkom sedamdesetih, bilo mu je teško pronaći producenta za svoj šesti i zadnji dokumentarac Slamarke divojke, pa je zauvijek ostao zahvalan Krunoslavu Heidleru koji je tih godina vodio FAS, kao prvu neovisnu producentsku kuću u bivšoj Jugoslaviji i omogućio mu snimanje. I to u boji, bez čega bi film bio u suštini besmislen.

Kao jedan od osnivača HSLS-a, a zatim disidenata i osnivača Libre, prošao je u dva mandata i karijeru saborskog zastupnika, a bio je u ratno vrijeme i doministar kulture zadužen za međunarodnu suradnju. U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe bio je potpredsjednik liberalne, demokratske i reformatorske grupe.

Samoga je sebe nazivao inokosnim liberalom. I uvijek je znao naći svoj, pravi i poseban životni put.


Duško Popović
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1642
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt