najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Legendfest 2011 od 29. do 31. srpnja 2011. u Pićnu! (p)
press / Legendfest,Tuesday 26 July 2011„ Dođite, dođite, saaamoo dođiteeee.... hi, hi, hi, hi ... abrakadabrahhhh...“

Čekaju vas štrige, divovi, malici, krnsnici, biskupi, gusari...

Sve je spremno za ovogodišnji, šesti po redu, festival Legendfest, u prekrasnom, mističnom gradiću Pićnu, koji se ponosno uzdiže na brežuljku između Pazina i Labina i prati svaki događaj na području Istre i Učke.

Pripremili smo za vas puno, puno programa, suvenira, prikaza, predstava, glazbe i fine kuhinje.

Povedite svoju djecu jer njih posebno vole štrige i štriguni, ali i dobri krsnici, vile, divovi i zmajevi.

Ove godine se posebno čuvajte gusara koji su se pojavili u okolici Pićna i vrebaju na sve posjetitelje.

I za kraj, budite u Pićnu i svjedočite buđenju Zmaja Istarskog, koji svojim brazdama čuva našu „Krasnu Zemlju“, kroz cijelu povijest.

Uspjeli smo ga probuditi i očekujemo njegov izlazak iz podzemlja Pićna !!!
UKRATKO O SVIM PROJEKTIMA NA 6. LEGENDFEST-U

TRAGOVIMA PIĆANSKE MISTIČNE PROŠLOSTI – ELIS BAĆAC
Fascinacija štrigama i spoznaja o njihovoj mističnosti tema je predavanja „Tragovima Pićanske mistične prošlosti“. Štrige su bića koja preko dana žive životom kao i svi mi. Međutim, nakon ponoći dobivaju moći i štete ljudima. To je podatak koji nalazimo u litetraturi, međutim, problem je što je literatura ograničena na puke definicije i kratke priče o štrigama, a ne daje podatke o pozadini tih priča i ne daje podatke o vjerovanju u štrige u različitim istarskim krajevima. Izuzetak su autori koji se tom temom bave, poput Luke Šeše, Eveline Rudan – Kapec…
Zato sam se ja odlučila pozabaviti se skupljanjem građe o prošlosti Pićna, običajima i posebno vjerovanju u štrige i snagu i utemeljenost toga straha. Naime, u svakom pićanskom selu postojala je žena koja je bila štriga. Takav bi „status“ dobila jer je na neki način bila drugačija od drugih. Jedan od načina određivanja različitosti, kako Pićanci kažu, bilo je ponašanje pri kopanju. Naime, poljoprivreda je nekad bila glavni izvor zarade. Štrigom je često bila prozivana osoba koja nije bila s njima dok su obavljali poslove u polju ili nije s njima komunicirala, ili je komunicirala, ali ne na način na koji se to očekivalo. Ljudi su se takve osobe bojali i okrivljivali su je za sve nevolje u selu. Za njih su najveće nevolje bile bolest djece u selu i također problemi u poljima i problemi s blagom (vremenske nepogode, nenesenje kokoši, ugibanje životinja…). Za sve to okrivljavali su štrige.
Također, mnogi su Pićanci vjerovali u moru. Ona se u literaturi definira kao kći vještice. Njezina je glavna prednost ta što se može pretvoriti u muhu i štetiti ljudima u snu. Pićanke od 60 i više godina govore o tome kako se pred 40 godina dogodio jedan, za njih, „fenomen“. Naime, u vrijeme popodnevnog odmora pri kopanju na polju jednoj je ženi, dok je spavala, iz usta izletjela muha. Muha nije htjela prestati letjeti oko usta te žene te su joj ih pokrili rupčićem. Kad se ta žena probudila, rekla je da se upravo vratila s jednog dalekog puta gdje je ugušila malog dječaka.
Ako pogledamo kako je danas, u usporedbi s drugim istarskim mjestima, Pićanci su mnogo otvoreniji u razgovoru o tome. U mnogim se istarskim selima pri spomenu na štrige jednostavno govori: „O tome se zna, ali o tome treba šutjeti.“

GUSARI, KRALJICA TEUTA, AMFORA – ELIS BAĆAC
Priča počinje: dvjesto trideset godina prije Krista Ilirijom je na vrhuncu njezine moći vladala kraljica Teuta, kći gordog i zaboravljenog naroda ilirskoga… Mjesto radnje je otok Melita. Tamo je Teuta rado svraćala sa svojim mužem. Kad je muž umro, Melita je postala mjesto avanture nje i njezina ljubavnika Demetrija Hvaranina, slavnog ilirskog vojskovođe. Teuta je bila ambiciozna i maštala o osvajanju mnogih raskošnih posjeda, posebno na području Dalmacije. Nažalost, sve joj je pošlo po zlu. Planovi su joj se pokvarili. Njezino je brodovlje poraženo. Ona se povlači u utvrdu Rhizon, gdje pristaje na nepovoljne uvjete nametnutog mira s Rimljanima »pax romana«, tj. plaćanje danka, ograničeno kretanje ilirskih ratnih lađa te gubitak znatnog dijela svoga teritorija. Tako Ilirija postaje podređena »gospodarima svijeta«. Od velikoga ilirskoga kraljevstva Teutina se država svela samo na prostor od današnjeg Dubrovnika do ušća rijeke Drim. Preostalim dijelom Ilirika zavladao je kao rimski vazal Demetrije Hvaranin, nekadašnji Teutin ljubavnik, kojega ona otada smatra izdajnikom jer ju je mudro iskoristio. Sudbina »gusarske kraljice« postala je tragičnom jer uskoro zauvijek netragom nestaje, shvaćajući kako je sve ono što je željela i voljela uništeno i više ne postoji.
Amfora se rabila za prijevoz i čuvanje vina, ulja, meda, usoljene ribe, datula, žitarica i dr. Amfore su pronađene prilikom arheoloških istraživanja na mnogim dijelovima Jadrana i Mediterana.

KONCERT PUTOKAZI - DOTAKNI MJESEC
Ekskluzivan glazbeno-scenski susret s vilama
Koncertni happenning kojim Putokazi predstavljaju posljednji album propituje polazišta na kojima izrasta ono što danas nazivamo etno-glazbom. Na djelu je kulturološki intrigantna misija ispisana emotivnim rukopisom. Susret je to s arhetipskim emocijama. I pitanjem: je li ih moguće jezikom koji je od naših unutrašnjih počela udaljen onoliko koliko nam to priređuje razvoj tehnologije?
Vokalna magija Putokaza u scenskom uprizorenju dobiva novu dimenziju sinkroniziranjem koreografije pjevačica..
Putokazi: Ivana Blaškan, Dolores Marinić, Andrea Stanišić, Antonia Svetina, Iva Sabolić, Martina Baričević, Gracia Ljači i Ana Jerčinović
Koreografija i režija: Kate Foley
Umjetničko vodstvo i izvršna produkcija: Miranda Đaković
Koncert sadrži i Mix uspješnice iz dosadašnjih projekata PUTOKAZA:
- Nova Zemlja, world music – etnos svijeta
- Zemlja, glazbena razglednica Hrvatske
- Eveergren-mix, hit uspješnice Beatlesa, svjetskih mjuzikala i filmske glazbe
- Androida, koncertno-scenski happening, trip –pop glazba

MORGAN'S HIDDEN TREASURE - AUTOR: CYBORGIX 4E75
Zajedno s pratećim glazbenicima i umjetnicima izveli bi performans mitskog karaktera s temom Kapetana Morgana i njegovoga skrivenog blaga, uz posebne specijalne zvučne i svjetlosne efekte s ciljem da posjetitelje dodatno i puno snažnije doživljajno smjestimo u jedno drugo, drevno i mistično vrijeme. Koncept performansa: Na samom početku performansa prostor na kojem se odvija scena bio bi potpuno ispunjen dimom. Sami izvođači bi se zatim pojavili na sceni tako da bi se stekao dojam da su se pojavili iz nigdje. U tom početku sama glazba bi se sastojala od pretežno dubokih tonova i izuzetno mračnog izričaja kao najava za dolazak Kapetana Morgana čiji lik i naraciju će izvesti gost iz Velike Britanije g. Martin Morgan Mayhew koji je i autor teksta. Sam tekst će biti na engleskom jeziku tako da cijelom konceptu daje jedan izvorni karakter. Uz Kapetana Morgana iza publike u mraku uz posebnu rasvjetu pojavljivat će se i duh koji će svojim pjevanjem i glasanjem dodatno pojačati samu atmosferu. Također treba napomenuti da će osim 2 para razglasa koji su na samoj sceni biti skriveno postavljena još 2 para razglasa iza same publike tako da će zvuk dolaziti iz svih smjerova ovisno o trenutku u samom performansu. Time će se samu publiku staviti u centar zbivanja i neće klasično biti odvojeni po principu: scena-međuprostor-publika. Na samoj sceni glazbu će izvoditi avantgardni autor: Cyborgix 4E75 i bubnjar / perkusionista Alen Tibljaš. S obzirom da je sam performans s elementima horrora nije primjenjen za djecu. Izvođači:
- Cyborgix 4E75 / klavijature, tradicionalni instrumenti - Alen Tibljaš / bubnjevi, perkusije - Martin Morgan Mayhen / Kapetan Morgan, autor teksta i narrator - Jasmina Jazzy Salamun / duh, ženski vokal U skladanju glazbe koristili bi se modernim elektronskim instrumentima koje bi obogatili sa zvucima tradicionalnih instrumenata i perkusija. Potrebno je napomenuti da sam performans mora biti izveden u kasnijim večernjima satima pod okriljem mraka iz razloga što specijalni svijetlosni efekti i sam koncept neće doći do izražaja na danjem svijetlu.

KAKO JE VATRA DOŠLA NA SVIJET – MARGARETA PERŠIĆ
Interaktivna priča , u kojoj se pripovjedačica koristi tehnikama pripovjedanja, a kao žive lutke i aktere koristi djecu i publiku , koji svojim pokretima opisuju radnju.Kako djeca sama postaju i scena i glumci, tako je za ovu izvedbu potrebno jedino mjesto izvođenja. Priča počinje u pradavnim vremenima, putuje otkrićima koje je vatra donjela i vraća sa na tu i sad gdje je „VATRA DOBAR SLUGA , A LOŠ GOSPODAR“
Cijela priča traje 30-tak minuta.
Margareta Peršić rođena je Zagrebu 1976. Diplomirala je 2000 na Pedagoškoj Akademiji na temu „Priča, slika, slikovnica „ Od 1998 do 2006 intenzivno se bavi žongliranjem i cirkuskim vještinama, a posljednjih šest godina posebice pričanjem priča. Kao žongler/clownesa sudjelovala je na mnogim festivalima, otvorenjima i manifestacijama. 2010 godine je u ZKL-u završila dvogodišnju radionicu pripovijedanja priča , a kao studentica na waldrofskom institutu nastavlja s pripovjedačkim umijećem. Kao dugogodišnja lutkarica članica je ULUPUH-a , HCDU-a i HZSU-a.

ANSAMBL TRIOLA
Ansambl Triola započeo je s djelovanjem 2005. godine kao vokalno-instrumentalni amaterski sastav. U studenom 2010. proslavio je petu obljetnicu osnutka i rada. Triola se posvetila istraživanju repertoara domaće i strane vokalno-instrumentalne sakralne i svjetovne glazbe iz razdoblja 16. do 18. stoljeća, pisanim uglavnom za tri glasa, a cappella ili uz instrumentalnu pratnju te za instrumentalnu glazbu. Osnovni cilj je promicanje i izvođenje manje poznatih i rijeđe izvođenih glazbenih djela hrvatskih i stranih skladatelja, usporedba zbivanja na domaćoj i stranoj glazbenoj sceni iz razdoblja renesanse i baroka te njegovanje glazbene baštine održavanjem koncerata. Tijekom vremena, Triola je počela pokazivati interes i za druga glazbena razdoblja i glazbene pravce. Triola nastupa samostalno, te u suradnji s drugim ansamblima i zborovima, na različitim manifestacijama poput Legendfesta i koprivničkog Renesansnog festivala, na razinim proslavama, humanitarnim koncertima, obljetnicama i koncertima. Od 2007. godine, Triola je redoviti sudionik Smotre vokalnih i komornih ansambala u organizaciji Zagrebačkog glazbenog podija. Od 2006. članovi Anasambla kontinuirano usavršavaju vokalnu tehniku i izraz, te rade na cjelokupnom dojmu i interpretaciji uz vodsvo vokalnih pedagoga, te umjetničko vodstvo dirigenta zagrebačkog HNK, Roberta Homena. Tijekom sezone 2008/2009. neki članovi Ansambla, osim na glazbenom planu, započeli školovanjem i dodatnim usavršavanjem iz područja izrade povijesnih kostima iz razdoblja srednjeg vijeka, renesanse i ranog baroka, te izradom nakita i ukrasa, u cilju oživljavanja pomalo zaboravljenog tog raskošnog razdoblja. Za svoje nastupe i potrebe kostime izrađuje članica Triole, Lidija Kasik u suradnji s kostimografkinjom Marijom Šarić Ban.
Iz repertoara izdvajamo:
• Alphonso X, El Sabio (1221-1284): Quen a omagen da Virgen - Iz Las Cantigas da Santa Maria
• Constanzo Festa (1480? - 1545): Tanta beltade' in voi
• Henry VIII (1491-1547): Pastime with good company
• Tilman Susato (? -1564): Rondo e Saltarello
• G. L. da Palestrina (1525-1594): Madrigal - instrumentalna izvedba
• Giorgio Mainerio (ca. 1535-1582): Ungarescha & Saltarello
• Luca Marenzio (1556-1599): Al primo vostro sguardo
• John Dowland (c.1563-1626): What poor astronomers
• John Dowland (c.1563-1626): Come again
• Gabriello Puliti (1575-1644): Trinchitin, tronchitin, trinchitin tron
• Salamone Rossi (1570-1630): Cercai, fuggir amore
• Salamone Rossi (1570-1630): Correte amanti
• Salamone Rossi (1570-1630): Shir Hama'alot (Ps 128)
• Salamone Rossi (1570-1630): Barechu (Blagoslovljen)
• Robert Jones (1577-1615): Sweet Kate
• Robert Jones (1577-1615): My complaining
• Anonyme: Renesansni plesovi: Allemand, Gagliarda
• Anonyme: Branle de Cheveaux
• Anonyme: Branle double
• Aonyme: Suita Magdalena -Turdion
• Henry Purcell (1659-1695): Sound the trumpet

INK PULA – PUTOVIMA GLAGOLJAŠA
Priča započinje kad se jedan razred obreo u Humu na proputovanju kroz povijest hrvatskoga jezika i pisma. Istražujući Aleju glagoljaša, dječak Ivan odvoji se od ostatka razreda i izgubi u vremenu i prostoru zahvaljujući zagonetnoj Štrigi-Rigi. Štriga-Riga dječaka Ivana čarolijom šalje na mjesta daleke prošlosti kako bi joj pomogao pronaći čarobnu formulu za ljepotu. Na tom putovanju Ivan ni ne sluti kakve ga zgode čekaju, a upoznajući Ćirila i Metoda, opata Držihu, kraljicu Jelenu, popa Mikulu Gologoričkoga, žakna Jurija i mnoge druge živopisne likove, shvaća da mu naučeno o povijesti glagoljice može itekako dobro doći. U vrtlogu između sna i jave Ivan rješava Štriginu zagonetku, pronalazi svoj razred, no nitko mu ne vjeruje da je doživio takvu pustolovinu. Ostaje mu samo da se prisjeti svojih zgoda s Ćirom, Todijem, Mikulom, Držihom i ostalima, te da s osmijehom prizna da glagoljaši nisu uopće dosadni kako je mislio.

OPASKA AUTORICE:
"... U duhovitim dijalozima i veseloj igri, sasvim posredno, ovi će glagoljaši prenijeti publici i mnoge povijesne podatke koje smo, možda, davno zaboravili. U tome leži edukativni aspekt ove vedre i živahne predstave koja, na čakavskom narječju i standardnome jeziku, zajedno s publikom ponovno oživljava glagoljicu i glagoljičke spomenike. Edukativne teme kojih se predstava dotiče nalaze se u školskome kurikulumu već od trećeg razreda osnovne škole pa sve do srednje škole te je samim time i odličan dodatak nastavi hrvatskoga jezika."
Redateljica: Samanta Milotić Bančić
Scenografija i kostimi: Marina Štembergar
Glazba: Ranko Svorcan i Đole Macola
Svjetlo: Dario Družeta
Scenski pokret: Tatjana Samuele
Songove uvježbala: Klara Cerin
Igraju: Gordana Šimić, Patrik Lazić, Marin Janković, Melisa Kamenčić, Aleksandra Možar, Karlo Stipić, Filip Blažević, Valter Roša, Snježana Grgić, Ana-Marija Kalfić, Paola Lugarić, Sara Stepanović, Filip Lugarić, Teo Frgačić, Andrea Lončarić, Nika Ivančić, Manuela Krakar, Dardan Agaj, Anna Alice Kraljić.

3D STREET ART – FILIP MRVELJ
Filip Mrvelj ,rođen 1976, iz Slavonskog Broda, jedini 3D umjetnik u RH i zemljama okolne regije koji se bavi ovakvom vrstom umjetnosti.
Specifičnost ovih slika je da stvaraju 3D iluziju kod posjetitelja kad ih se gleda iz određenog kuta i kroz objektiv fotoaparata, kamere ili mobitela
*slike se mogu izvoditi na otvorenom/ u zatvorenom prostoru
*sve popularnija vrsta umjetnosti širom svijeta
*radi se uličnom kredom i slikarskim pastelama (traje do prve kiše), a ako se želi trajna slika radi se betonskim i fasadnim bojama znači nije agresiva za betobnsku, asfaltnu površinu
*površina na kojoj se slika mora biti dovoljno hrapava da zadržava prah krede.

BRATSTVO SV. MIHOVILA
Preformans: «Zločin i kazna»
kako se provodio ondašnji zakon, zločin i kazna? Dva krvnika, inkvizitor Eutanazije, vještica i..... tko zna tko još će se uplesti u ovu interaktivnu igru! Krvnici imaju veliku sjekiru, klade i panj, odrubljuju glave po naredbi Časnog suda, mada ih se, uz simboličnu naknadu može nagovoriti da odsijeku koju glavicu tu i tamo, u fušu… Iako djeluju vrlo opako, naši krvnici su dobrice i može ih se potkupiti s dvije pive ili kakvom finom klopom. Eutanazije otkupljuje grijehe svekolikog puka, a o količini grijeha ovisi i cijena koju će smrtnik platiti... Sudjeluju 4 osobe.

Gatara
Iako je Crkva davala odgovor na vječna pitanja o Bogu i smrti, ljudima su trebala praktičnija predviđanja – kakva će biti žetva, hoće li se sin vratiti iz rata, vara li me žena? Ta pitanja bi ostala neodgovorena da nije bilo malog broja hrabrih žena lutalica koje su živjele pod dvostrukom prijetnjom: crkva ih je mogla osuditi kao vještice, a opet, svaki kontakt s nadnaravnim silama i dušama umrlih može kobno završiti… Naša gatara nije žena (ili možda... ipak je?!), svojim voše stoljetnim iskustvom predvidjet će sve kroz rune, tarot i ostale magije.

Radionica: «Dubovačke vile»
Legenda kaže da su nekad davno, na Dubovcu živjele vile koje su izlazile van po noći i čekale muškarce na jednom od 3 zdenca. Kada bi se pojavili, vile bi ih prizvale svojim neobičnim, ali vrlo ugodnim zvokum koje su same proizvodile. Zvuk je bio omamljujući, te je svaki muškarac prilazio kao hipnotiziran vili. Vila bi ga primila u svoje naručje te bi mu mrsila kosu. Nakon toga, niti jedan muškarac nije više bio normalan, kaže legenda. Tri vile i priču o njima vode dvije osobe kroz radionicu namjenjenu djeci. Radi se u tehnici oslikavanja biskvita (keramike) te izradi vila od različitih tkanina.

TRILJA IV
Izvodim lakrdijaški show u koji uključujem publiku u točkama hodanja po štriku, prehodavanja sabljama preko gospodične i penjanju na dva snažna muškarca. Izvodim muzičku i pjesničku točku hodajući na kugli i vješte žonglerske i pantomimičke figure, a sve u šaljivoj i srednjovjekovnoj cjelini od dvadesetak minuta. Osim toga u večernjim satima izvodim i uzbudljiv vatreni spektakl žongliranja sa 6 različitih vatrenih rekvizita u trajanju od 10 dinamičnih min.
Evo nekih manifestacija na kojima sam nastupio posljednjih godina: Sajam vlastelinstva Dubovac, Viteški turnir Stubica, Veliki tabor, Renesansni festival Koprivnica, Viteški turnir Sv. Helena, Zelingrad, Senjski uskočki dani, Srednjovjekovni dani na Medvednici, Legenda o ružici Orahovica, Legendfest Pićan, Markov sajam ZG, Srednjovjekovni sajam Šibenik...

LUTKARSKA DRUŽINA ČUDESNO
Mi smo amaterska skupina lutkara koja djeluje u sklopu Društva prijatelja waldorfske pedagogije. Oslanjajući se na dugogodišnji pedagoški rad s djecom pokrenuli smo malo lutkarsko kazalište pod imenom Čudesno.
• Albus kralj
• Samostojeće lutke, dramatizacija istrake narodne priče Albus kralj Vladimira Nazora
• Kralj Albus silan je vojskovođa koji uništava sve pred sobom dok ne sretne kraljicu Mirnu i njenog malog sinčića, što u njegovoj duši izazove veliki obrat
U svakoj od ovih predstava sudjeluje po dvoje lutkara, scena je jednostavna i lako prenosiva, tj. sklopiva. Gluma, scenografija, režija, dramatizacija, stihovi: Nesni Milković i Brigita Milovac. Muzika: Davide Gugić. Lutke su sve izrađene od prirodnih materijala, kao i scena (vuna, svila, filc, drvo).

OTOK BAUBAB, RI TEATAR
Igrano - lutkarska predstava za djecu
GLUMCI: Nataša Tepša, David Petrović
TEMA: Gusari Bau i Bab u potrazi za blagom kapetana Morgana
O PREDSTAVI: Dva gusara, imenom Bau i Bab žive pravi gusarski život! Željni avanture oni pljačkaju,pale i kradu! Naglo se promjene vremenski uvjeti i njihov brodić počne tonuti. Gusari završe na pustom otoćiću koji je smješten tik uz Istru! Iskašljavaju vodu nakon brodoloma. Počinje svađa tko je kriv za brodolom! Nakon prve prepirke, počinje druga prepirka. Kako bi se pusti otok trebao zvati? Jedan gusar kaže da bi se otok trebao zvati po njemu, Bau! A drugi gusar govori kako se otok treba zvati po njemu, Bab! Nekako se dogovore da će se otok zvati Baubab. I tu kreće drugi dio priče...
Naiđu na škrinju skrivenu iza palme. Oduševljeni svojim gusarskim podvigom pomisle da je unutra blago kapetana Morgana i počnu pohlepno otvarati škrinju. No, u škrinji blaga nema...samo jedna udica. Obasuti ljutnjom na tu situaciju bace udicu u vodu i ulove zlatnu ribicu. Zlatna ribica im omogući ispunjenje tri želje. Kako vrijeme ide, Bau i Bab shvaćaju da na pustom otoku želje nemaju puno smisla. Mijenjaju tri želje za jednu – brod koji bih ih vratio na kopno. Kroz drugi dio priče oni shvaćaju da ih je bahato i pohlepno ponašanje dovelo na pusti otok. A natrag u mogućnosti ih može odvesti iskrenost, prijateljstvo i prihvaćanje. I to da čine dobro svim ljudima! Donose odluku da će napustiti život razbojnika i da će na prirodan i pošten način zarađivati za život.
TRAJANJE PREDSTAVE : 30 minuta
NAPOMENA: Predstava je u potpunosti prilagođena izvođenju na trgovima ili livadicama. Ima manju pokretnu scenografiju!

UDRUGA SPOD UČKE
Evo nekoliko informacija o igrokazu ˝Juva poparu krešte˝ (Gdje papar raste). Igrokaz izvode djeca polaznici vanškolskog programa ˝Djeca znanjem čuvaju lokalni jezik i tradiciju˝ na vlaškom ili istrorumunjskom jeziku. To je jezik koji se govori u mjestima podno Učke (Šušnjevica, Letaj, Nova Vas, Brdo i Jesenovik) u Općini Kršan, te se nalazi na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, a uključen je i u UNESCO-v Atlas ugroženih jezika svijeta. Igrokaz je pripremljen na temelju tradicionalne priče, a govori o dogodovštinama jednog mladića koji je špijunirao ´štrige' te krenuo za njima. Sažetak priče te skraćenu amatersku snimku premjerne izvedbe prikazane na Danima vlaškog i žejanskog jezika 2010. godine u Šušnjevici, u organizaciji Projekta za očuvanje vlaškog i žejanskog jezika, možete pogledati na web stranici Projekta www.vlaski-zejanski pod Novosti i događanja. U igrokazu sudjeluje dvanaest do petnaest djece.

« PIĆANSKE TAJNE Z MIĆEG ORMARIĆA » ŠIZ TV – RIJEKA
IZVOĐAČI: LADO BARTONIČEK I TOMISLAV VIČEVIĆ
Projekt „Pićanske tajne z mićeg ormarića“ nastao je potpuno slučajno, a još i danas se radi budući da Šiz Tv produkcija funkcionira na način trenutne inspiracije. Nekoliko mjeseci ne mora ništa proizaći iz glava dvojice autora i izvođača, a onda se dogodi „šiz“ i u dva dana nastane više vrhunskih ideja koje se kasnije i realiziraju. Tako su nastali i mali kratkometražni filmovi („Vlak“...) prikazivani i na prestižnim festivalima poput Pula Film Festivala.
Ovaj projekt je spoj tradicije i suvremenog, spoj mita i činjenice, spoj legende i realne stvarnosti. Pićanske legende i mitove će u ovom performance-u naći svoje mjesto u modernim „legendama“, zmajevima koji danas bljuju svoju vatru i dim na pićanski kraj....sve to, naravno, na jedan specifičan duhoviti način. Što sve može izići iz „mićeg ormarića“, to ni sami izvođači neznaju, jer svaki od ovih petnaestominutnih „perfomance-a“ će biti potpuno jedinstven, nikad isti, ali duhovit i britak, često i vrlo kritičan.
Lado Bartoniček je glumac, pjevač grupe Atmospheric, sudjelovatelj na više festivala (ove godine ga možete vidjeti i na MIK-u), radio sa vrhunskim glazbenicima (Arsen Dedić.....), ima televizijskog i radio iskustva, ukratko idejni začetnik ŠIZ TV-a, pokretač – mozak, dok je Tomislav Vičević, glumac nepresušne energije, realizator – tijelo.
Publika nakon odgledanog performance-a „Pićanske tajne z mićeg ormarića“ svakako neće ostati ravnodušna.

„HIGH TWELVE/LOW TWELVE“, FILIP LIČANIN
U projektu se tijekom dana posjetiteljima uručuju "pisma" (pismo Loze u kojem se objašnjava kada, gdje i kako se pripremiti za večerašnju inicijaciju na koju su se oni kao prijavili, inače tako su zaista i izgledala pisma Okultne Masonerije u Francuskoj do 1938-me. Sva su pisana rukom i krasopisom na tvrdim papirusima sa pečatom i tintom..) sve dok se ne dobije pristanak minimalno jednog gledatelja (jer je vec i 1 dostatan) koji ce navecer biti inicijat i doživjeti prilično rijetko i nesvakidašnje iskustvo. Osim Pisama daju se i Pozivnice damama i gospodi koji "žele prisustvovati na večerašnjem svečanom obredu primanja novog člana..." u kojem je zapravo objašnjeno što se dešava, ali na nacin da se svi posjetitelji zapravo kroz pozivnice smatraju fiktivnim starim clanovima koji primaju novog mladog inicijata i tako sva publika dobija ulogu brace i sestara Slobodnih Zidara (ili bilo koje druge tajne organizacije koja se da prepoznati iz obreda).
Od ljudi koji sudjeluju, to su: kidemonas (čuvar) hrama, Magister Templi, ordinare /obrednik/ i "dvorska Luda".
U zadnjem dijelu, nakon Inicijacije, Luda igra ključnu ulogu kada skida odjecu i maske svima ostalima (oni ostaju u rozim infantilnim pidžamama sa točkicama ili slonićima) a sebi navlači 'Ozbiljno odijelo' te dirigira završni raskalašeni ples svojim marionetama (koji su za Ludu, sada vec uviđamo, zapravo piuni).
Na samom kraju performance-a u brzini glavne promjene u predstavi, "mačke postaju miševi" ('Suci/obrednici' u marionette, Luda u 'Suca'). Cijelu stvar završava sa scenom kontrasta i vage u kojoj na jednoj strani plešu iskrivljeni Walcer "stari pokvarenjaci" u pidžamicama, a na drugoj djevojka koja je od strane Lude osuđena na 'ples do smrti' (sto je i podsjetnik na ingeniozan Komad : IGOR STRAVINSK-og "The Rite of Spring" u kojem takodjer djevojcica plese do smrti nebi li osigurala plodnost i razmnožavanje svom rodu .....

Prof. MARIJAN VEJVODA
1. predavanje: „Zašto nas ljude Oni smatraju glupljim od morona“
- Ukinuće imaginacije u 18. stoljeću
- Uvođenje, 1907., pruskog obaveznog školstva iz 1820.
- Stvaranje društva spektakla
2. predavanje: „A što sad? Trebamo li cijeniti naše –učitelje- tame ako imamo dar slobodne volje“
Kako god kritična bila situacija i okolnosti u kojima se nalazite, nikada ne očajavajte; u prilikama kad se treba bojati svega, ne treba se bojati ničega; kad smo okruženi svim opasnostima, ne treba ustuknuti ni od jedne; kad nemamo nikakvo oružje, treba računati na sva; kad smo iznenađeni, trebamo i samo iznenaditi neprijatelja. Sun Tze, Umijeće ratovanja

BAND DRUYDAKUSTIK
Druyd je heavy wood band koji u svojoj originalnoj postavi izvrsno spada u sve glazbene žanrove koje nikada niste čuli. Ne toliko zbog svoje neobične instrumentacije koja se osniva na didgeridoou, gitarama i glasu, nego puno više zbog načina na koji Druyd stvara i izvodi glazbu. To je način stvaranja glazbe iz ničega, na detaljističkim i groove razinama, bez pravila od početka do kraja, posvećujući tome nebrojive dane. Rezultat je zvučna slika slična vilenjačkoj šumi - od malih zvukova mahovine koja vlaži teška tla, pa sve do zvukova najviših stabala koji razdiru nebesa. Druydova glazba je vrlo melodična na svim razinama, ali sasvim je nepredvidiva. Ona teče nebrojivim ritmovima i mjerama, promjenama u bojama i frekvencijama, te stvara nečujene zvučne skale, a u isto vrijeme ostavlja prostor u kojem se glazba može uživati bez misli.

GUSARI KAPETANA MORGANA PLJAČKAJU !!!!!!!!, RI TEATAR
Henry Morgan rođen je negdje oko 1635. godine, ne zna se je li rođen u Welsu ili ne, kao što se baš i ne zna puno o njegovom djetinjstvu, ali u krajnjoj liniji za ovo što vam želimo reći, to i nije toliko važno. Njegov životopis obiluje pljačkama, osvajanjima, izuzetno okrutnim pričama, ali kada to sve smjestimo u 17. stoljeće, dodamo postojanje "dokumenata" (punomoć da se u ime Engleske bori protiv Španjolaca) koji su mu po uhićenju garantirali da neće biti ubijen (pa je uglavnom izlazio iz zatvora) onda ni ne čudi da je u svom "Curriculum vitae" dodao i plemićku titulu. Svojim osvajačkim pohodima svoj je "kućni budget" obogatio na račun Kube, Cartagene, Granade...
U jednoj je fazi izgleda navukao na sebe bijes engleza te su oni organizirali potragu za njim i njegovim blagom.
I u ovaj dio priče ulazi Istra: sa svojim jedrenjakom... kaže legenda... Morgan sa sebi vjernim gusarima uvukao se do samog kraja dubokog Limskog kanala, te svoje blago sakrio u Dvigradu (u to je vrijeme Dvigrad već gotovo napušten).
I od tada su već mnogi nastojali naći njegovo blago. Sad možemo polemizirati je li došao do Dvigrada ili ne, postoji li to blago ili ne, ako postoji očito je jedan njegov dio poslužio Morganu jer nije umro kao bogec na Jamaici nego upravo suprotno. Ali postoji priča, i to dobra priča, a postoji u samoj blizini Dvigrada selo Mrgani, na starim kartama često nazivano i Morgani, gdje je živjela nekoć i loza Morgana. I dan danas stanovnici gotovo cijele Istre pričaju priče o svojim precima i spominju pljačkanja i blago kapetana Morgana.
U ovom performance-u će posjetitelji Legendfest-a osjetiti surovost kapetana Morgana na svojoj koži, jer njegovi gusari će napasti tamo gdje se najmanje nadate.

Očekujte napad pomahnitalih gusara koji će Vas iznenaditi u mračnim ulicama starog grada. Ne odupirite se. Poslušajte ih što god da Vam kažu. Ne pokušavajte komunicirati s njima. Ukoliko budete pokradeni, sve Vaše dragocjenosti ćete moći naći kasnije u Info centru.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt