najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Eurokaz 2011: 'Saloma' Miroslava Krleže u režiji Branka Brezovca (p)
press / eurokaz,Sunday 26 June 2011

Eurokaz

Saloma, režija: B. Brezovec

Datum / 27. lipnja 2011.
Vrijeme / 22:30h

28. lipnja 2011. 22:30
29. lipnja 2011. 22:30
30. lipnja 2011. 22:30

Lokacija / Avenue Mall

ponedjeljak, 27. lipnja u 22.30
utorak, 28. lipnja u 22.30
srijeda, 29. lipnja u 22.30
četvrtak, 30. lipnja u 22.30

Avenue Mall (Nivo -2, ispred Konzuma), Avenija Dubrovnik 16

KOTORART (Crna Gora) / EUROKAZ / MSU Zagreb / ZKM / Dom Kulture KKV (Plesni studio) Sisak



Miroslav Krleža
Saloma
Režija: Branko Brezovec

Krležina legenda Saloma rijetko je igrana, bolje rečeno, znatno manje od ionako slabo igranih drama tog Krležina ciklusa. Ona se organizira oko jednostavnog događaja - ubojstva proroka, koji je gotovo ironična, blaga varijacija biblijskog predloška. To je drama unutarnjih preljeva jedne plemićke djevojke, drama koja izbjegava, kojoj izmiču religiozne, političke, erotičke - uopće moralne svrhe, uopće svako otkucavanje ideološkog toka.

Naime, Salomi je dozlaboga dosadno, svijet je apsurdan i nepodnošljivo predvidljiv, pa se vrijednost tog svijeta mjeri njegovom neplodnošću, kao bi rekao Camus.

Krležina Saloma, za razliku od biblijske, ne uzbuđuje Heroda (Tetrarku) već Ivana (Johanaana) i, nakon konzumacije, naređuje da se melodramatski zaljubljeni Johanaan ubije. Taj acte gratuit pomaže ispunjenju davna proročanstva i Saloma se, vođena mlakim poticajima, ne izazivajući ni više ni niže sile, prepušta Tetrarki, a time dolazi do progona njezine majke Herodijade. Nema plesa sa sedam velova, Tetrarka, ne odveć erotiziran, dolazi na samu kraju, gotovo kao figura sudbine, i ubire Salomu kao palu krušku.

Neplodnost te drame, dakako, u pozitivnom smislu, zapanjuje, i lako je pretpostaviti da suvremeni, ne samo hrvatski teatar nije znao odgovoriti toj njezinoj nesvakidašnjoj introvertnoj ambiciji, njezinoj okrutnoj dekadentnoj umilnosti i djelatnom cinizmu.

Salomin svijet zatvoren je zajedno s gledateljima u sporo pokretnu kocku koja izaziva zahuktale prostore središta grada.

Tako je to bilo u Kotoru gdje se igralo, uz sudjelovanje članova Bokeljske mornarice, na glavnom kotorskom trgu i obližnjim ulicama, ili kao što će biti slučaj u Zagrebu, u središtu tužne sreće, Avenue Mallu, gdje će kocka, klizeći po tračnicama, obilazeći dućane, mjenjačnicu, turističku agenciju raditi po onoj bretonovskoj formuli grčevite ljepote.

Saloma je nastala kao koprodukcija Eurokaza s crnogorskim ljetnim festivalom KotorArt i zagrebačkim partnerima MSU-om i ZKM-om te je imala premijeru u srpnju prošle godine u Kotoru. U zagrebačkoj premijeri Salome pridružit će se kao koproducent Plesni studio sisačkog Doma kulture Kristalna kocka vedrine, čiji članovi sudjeluju u predstavi.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt