najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Touch Me festival 2011: Zlo/Upotreba energije (p)
press / kontejner,Friday 24 June 2011

Kontejner

Program:
srijeda, 29.06. | 20h otvaranje izlozbe (otvorena do 03.07.); 21h performans & party | Pogon Jedinstvo & Klub Mocvara, Trnjanski nasip bb cetvrtak, 30.06. | 17-21h konferencija; 21h performans | Zagrebacki plesni centar, Ilica 10

cjeloviti program mozete pronaci na: www.kontejner.org
Izlozba:
Evelina Domnitch (BY/NL) & Dmitry Gelfand (RU/NL), Andy Gracie (UK/ES), HeHe / Helen Evans & Heiko Hansen (FR), Marija Knezic (HR), Ines Krasic & Ivan Nikolic Lesh (HR), Dubravko Kuhta Tesla (HR), LIGHTUNE.G / Bojan Gagic & Miodrag Gladovic (HR), mischer'traxler / Katharina Mischer & Thomas Traxler (AT), Polje (HR), Jasenko Rasol (HR), Ken Rinaldo & Amy Youngs (US), Barry Schwartz (US), Valentin Thurn (DE), Tissue Culture & Art Project / Oron Catts & Ionat Zurr (AU), Tao G. Vrhovec Sambolec (SI/NL)

------------------------------------------------------------------------------------

Medjunarodna interdisciplinarna trijenalna manifestacija Touch Me Festival 2011 s ovogodisnjom tematskom okosnicom Zlo/Upotreba energije odrzat ce se od 29. lipnja do 3. srpnja u Pogonu Jedinstvo te Zagrebackom plesnom centru. U prva dva izdanja Touch Me festivala bavili smo se temama zloupotrebe inteligencije i imperativa srece. Novo izdanje festivala koji je usmjeren ma umjetnicko-kriticko propitivanje uloge znanosti, umjetnosti i tehnologije u suvremenom drustvu, ove se godine bavi razlicitim konceptima i primjerima uporabe, zlouporabe i transformacije energije. Touch Me Festival 2011 suocava se s pragmaticnim pitanjima koja se ticu energetskih resursa, odrzivog razvoja, ekologije, futuristickih ideja i progresivnih znanstvenih istrazivanja vezanih uz energiju i to kroz njezinu kreativnu upotrebu kao medija u suvremenoj umjetnosti te kroz aktivizam i teorijska promisljanja. Cilj je pruziti pogled na znacenje i vaznost energije s drustvenog, ekonomskog, ekoloskog i politick og stajalista. Festival se sastoji od medjunarodne izlozbe, radionice, simpozija, performansa i dvojezicne publikacije s prilozima umjetnika i strucnjaka iz razlicitih znanstvenih polja.

------------------------------------------------------------------------------------

Touch Me Festival 2011 predstavlja 15 radova dvadesetak umjetnika iz niza europskih zemalja: Slovenije, Nizozemske, Austrije, Njemacke, Velika Britanije, Francuske, Hrvatske ali i Rusije, Australije te SAD-a. Bez obzira na to za koju ste se stranu opredijelili: za one koji strahuju od posvemasnjeg unistenja ljudske vrste i svih ostalih vrsta zbog neumjerene potrosnje neobnovljivih energetskih resursa, one koji smatraju da je priroda neunistiva i da covjek nikada nece izumiti nista toliko snazno da bi je mogao nadvladati, ili pak za one skepticne, koji vjeruju da je sve stvar propagande i da nema dokaza za ozonske rupe, mogucnost iscrpljivanja svih izvora nafte, pa cak niti za cinjenicu da elektricni automobili doista mogu funkcionirati u prometu i tome slicno, medju umjetnickim radovima objedinjenim ovim festivalom uocit cete raznolike pristupe istoj temi: politikama koristenja energije.

------------------------------------------------------------------------------------

Nagradjivani umjetnici, znanstvenici i kustosi Oron Catts i Ionat Zurr smatraju se pionirima na polju bioumjetnosti; u sklopu Touch Me Festivala Catts i Zurr predstavljaju ostatke, tj. ispljunute komadice zabljeg odreska koje su uzgojili i s prijateljima konzumirali u sklopu instalacije "Bestjelesna kuhinja". Naime, uzgojili su stanicne linije punoglavaca: besmrtne stanice koje se mogu neograniceno dijeliti, te potom napravili veceru od tkivnih stanica (odrezaka), a da pritom nisu ubili zivotinju. Ovaj se rad bavi jednim od najcescih nacina interakcije izmedjuu ljudi i drugih zivih bica utemeljenom na potrosnji i iskoristavanju. U slucaju od tkiva uzgojenih odrezaka rijec je o potrosnji “bez zrtava”. Naime, kako se stanice iz biopsije mnoze, in-vitro odrezak nastavlja rasti i siriti se i to u petrijevim posudicama, a ne kao dio tijela zivotinje.

------------------------------------------------------------------------------------

"Shocktactics" je spektakularni performans americkog umjetnika Barryja Schwartza koji spaja naizgled nespojive elemente (svoje tijelo i el. energiju) u svrhu stvaranja elektro-mehanickog interaktivnog ambijenta. Jedan od tih elemenata je visokonaponski generator okruzen nizom hibridnih zavojnica, koji emitira pola milijuna oscilirajucih volti visoke frekvencije. Kako elektricni generator salje napon na platforme, Schwartz intervenira, postajuci manipulativni strujni vodic tog neprirodnog elektro-mehanickog ambijenta. U posljednjih 25 godina Barry Schwartz je proputovao brojne drzave izvodeci performanse sa svojim glomaznim elektro-mehanickim skulpturama.Nagradjivani austrijski dizajneri Katarina Mischer i Thomas Traxler u sklopu festivala predstavit ce instalaciju Nespresso baterija koja prikazuje energiju sadrzanu u Nespresso kapsulama. Ta se energija ocituje u pomicanju kazaljki sata, a proizvodi ju 17 jednostavnih baterija. Svaki se baterijski blok sastoji od koristenih aluminijskih kapsula, taloga kave, bakrenih traka i slane vode. Sedamnaest baterija sadrzi oko 680-700 Nespresso kapsula, tj. prosjecnu godisnju potrosnju jedne osobe. Ova instalacija propituje uporabu aluminija u jednokratnim proizvodima te ujedno pokusava potaknuti potrosace na reciklazu Nespresso kapsula.

------------------------------------------------------------------------------------

"Okusite otpad" je dokumentarni film Valentina Thurna, nagradjivanog njemackog redatelja koji se bavi problemom hrane koja zavrsi na smetlistu. Na putu od farme do stola vise od polovice hrane svakodnevno zavrsi u otpadu, a rijec je vrlo cesto o jestivoj hrani. U brojkama, oko 100 kilograma hrane baci se godisnje po domacinstvu. Thurn u ovom filmu dokumentira nastojanja pojedinaca da zaustave proces stvaranja ovolike kolicine otpada.

------------------------------------------------------------------------------------

Medju 15 radova na festivalu, cak ih je sest domacih autora i autorica: multimedijalni umjetnik Dubravko Kuhta Tesla autor je instalacije "MEP" koja se bazira na ideji obnovljivih izvora energije i sastoji od dva dijela, za proizvodnju i potrosnju. Dio za proizvodnju ukljucuje klupu u parku sa sklopom koji se sastoji od pedala, prijenosa i generatora. Kako bi napor pedaliranja korisniku bio cim ugodniji, to cini u lezecem polozaju uz koristenje jastuka te prigodne literature o obnovljivim izvorima energije. Dio za potrosnju cine dva sklopa: regulacijski sklop s prikljuckom za punjenje mobilnog telefonskog uredjaja i sklop s nocnom svjetiljkom koji omogucava puno koristenje MEP-e i nocu.Rad "Banana Poetry" autora Ines Krasic i Ivana Nikolica Lesha je eksperimentalni, interaktivni mehanizam za generiranje racunalne poezije koji je prvi prvi put prezentiran 2006., kada je uz pomoc banana i limuna napajan izvor zvuka. Pogon "Banana Poetry 2" koji ce biti predstavljen u sklopu festivala i dalje je iskljucivo energija dobivena iz voca, ali su softver i hardver dovedeni do sasvim novog nivoa. Poezija je podlozna interakciji tako da posjetitelji mogu izabrati ne samo sadrzaj iz ponudjenih baza, vec i formu u kojoj ce se poezija generirati poput, primjerice, kuharice, rime ili haikua.

------------------------------------------------------------------------------------

Uz izlozbu, 30. lipnja ce se u Zagrebackom plesnom centru odrzati konferencija koja ce predstaviti jedinstvene primjere i prakse vezane uz temu energije u suvremenoj umjetnosti, dizajnu, znanosti i aktivizmu.
------------------------------------------------------------------------------------


kustoski tim i organizatori: KONTEJNER | biro suvremene umjetnicke prakse, zagreb

partneri:
Galerija Kapelica, Ljubljana
Institut Euro Balkan, Skoplje
SEECAN, Mreza za suvremenu umjetnost Jugoistocne Europe, Skoplje Pogon, Zagrebacki centar za nezavisnu kulturu i mlade Hrvatski institut za pokret i ples, Zagreb Udruzenje za razvoj kulture URK i Klub Mocvara, Zagreb

projekt podrzali:
Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Ministarstvo kulture RH ECF, Europska kulturna fundacija Francuski institut, Zagreb Ambasada Kraljevine Spanjolske, Zagreb

Projekt je ostvaren u suradnji s MS-om i Pogonom.

Projekt se provodi uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga drustva.

medijski pokrovitelji: Arto d.o.o., Tportal, Zarez, H-Alter, e-Novine, Radio Student, Kulturpunkt, Designed.rs, Neural

sponzori: Arto, Presscut

------------------------------------------------------------------------------------

www.kontejner.org
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt