najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

ZAGREBAČKA PREMIJERA OPERE 'IL CAMPANELLO' U BIVŠOJ KINOTECI by Ada Jukić
Ada Jukić,Saturday 04 June 2011

Premijera opere Gaetana Donizettia 'Il campanello' u Zagrebu (1.06.) i Puli (2.06.2011.)
Premijera opere 'Il campanello' u pulskom INK-u 2. lipnja 2011.



Vedra, slikovita jednočinka koja može protresti predrasude prema operi kod onih koji još nisu (postali) njeni ljubitelji, a još više kod onih koji operu ne vole jer je ne poznaju.
Jedna od sedamdesetak opera slavnoga Gaetana Donizettija koja se, s malim pjevačkim i instrumentalnim ansamblom i praktičnom scenografijom, može izvesti na bilo kojoj pozornici mogla bi promovirati operu diljem 'videospotovskih generacija' ili starijih poklonika televizije koji ne zalaze u kazališta s opernim repertoarom.



Predrasuda prema operama kao ozbiljnom i teškom glazbenom materijalu manje je za nju pogubna od predrasude da je 'zastarjela' i neuvjerljiva u našem reality show (business) vremenu. Vrhunske izvedbe velikih opera, međutim, potvrđuju ih kao aktualnu i potentnu glazbenoscensku formu, ali zahtijevaju veliki financijski i izvođački pogon. 'Male' opere, koje redateljskim i scenografskim pristupom mogu biti svedene na 'portabl' mjeru, mogu 'prodrijeti' u širi glazbeni prostor i potaknuti zanimanje za dublja i duža operna istraživanja. 'Il Campanello', primjerice, zgodan je povod da se (po)zabavimo velikim opusom Donizettija, u kojem susrećemo niz tragičnih lica (Lucia di Lammermoor, Anna Bolena, Maria Stuarda...), ali i 'golicavih' veselih priča (Eliksir ljubavi, Don Pasquale...).

Zagrebačka premijera 'Il Campanella' održana u bivšoj Kinoteci u Kordunskoj (sljedeći dan u Puli, u INK-u), svježa je i duhovita izvedba prilagođena našem vremenu, prostoru i razumijevanju prosječnog opernog konzumenta, realizirana u glazbenom talijanskom izvorniku i prevedenim govornim dionicama, aktualiziranog sadržaja, s asocijacijama na današnje društvene i komunikacijske note. Glazbena izvedba ansambla 'rasla je' tijekom predstave, dok je glumačka bila od početka 'na visini'. Što se castinga tiče, uočljiva je bila 'nespremnost' Ronalda Brausa da se 'postara' za ulogu ostarjelog mladoženje, dok Ozren Bilušić izgleda 'zrelije' za svoju donjuansku ulogu. Na čelu živog komornog orkestra bio je živahni Vladimir Kranjčević, a publika je entuzijazmom generirala premijernu atmosferu u premijerno nekonvencionalnom prostoru. Očekujemo nove izvedbe i na mjestima na kojima se opera najmanje može očekivati.

Ada Jukić, 03 06 2011

email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1642
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt