najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

ZAGREBAČKA PREMIJERA OPERE 'IL CAMPANELLO' U BIVŠOJ KINOTECI by Ada Jukić
Ada Jukić,Saturday 04 June 2011

Premijera opere Gaetana Donizettia 'Il campanello' u Zagrebu (1.06.) i Puli (2.06.2011.)
Premijera opere 'Il campanello' u pulskom INK-u 2. lipnja 2011.



Vedra, slikovita jednočinka koja može protresti predrasude prema operi kod onih koji još nisu (postali) njeni ljubitelji, a još više kod onih koji operu ne vole jer je ne poznaju.
Jedna od sedamdesetak opera slavnoga Gaetana Donizettija koja se, s malim pjevačkim i instrumentalnim ansamblom i praktičnom scenografijom, može izvesti na bilo kojoj pozornici mogla bi promovirati operu diljem 'videospotovskih generacija' ili starijih poklonika televizije koji ne zalaze u kazališta s opernim repertoarom.



Predrasuda prema operama kao ozbiljnom i teškom glazbenom materijalu manje je za nju pogubna od predrasude da je 'zastarjela' i neuvjerljiva u našem reality show (business) vremenu. Vrhunske izvedbe velikih opera, međutim, potvrđuju ih kao aktualnu i potentnu glazbenoscensku formu, ali zahtijevaju veliki financijski i izvođački pogon. 'Male' opere, koje redateljskim i scenografskim pristupom mogu biti svedene na 'portabl' mjeru, mogu 'prodrijeti' u širi glazbeni prostor i potaknuti zanimanje za dublja i duža operna istraživanja. 'Il Campanello', primjerice, zgodan je povod da se (po)zabavimo velikim opusom Donizettija, u kojem susrećemo niz tragičnih lica (Lucia di Lammermoor, Anna Bolena, Maria Stuarda...), ali i 'golicavih' veselih priča (Eliksir ljubavi, Don Pasquale...).

Zagrebačka premijera 'Il Campanella' održana u bivšoj Kinoteci u Kordunskoj (sljedeći dan u Puli, u INK-u), svježa je i duhovita izvedba prilagođena našem vremenu, prostoru i razumijevanju prosječnog opernog konzumenta, realizirana u glazbenom talijanskom izvorniku i prevedenim govornim dionicama, aktualiziranog sadržaja, s asocijacijama na današnje društvene i komunikacijske note. Glazbena izvedba ansambla 'rasla je' tijekom predstave, dok je glumačka bila od početka 'na visini'. Što se castinga tiče, uočljiva je bila 'nespremnost' Ronalda Brausa da se 'postara' za ulogu ostarjelog mladoženje, dok Ozren Bilušić izgleda 'zrelije' za svoju donjuansku ulogu. Na čelu živog komornog orkestra bio je živahni Vladimir Kranjčević, a publika je entuzijazmom generirala premijernu atmosferu u premijerno nekonvencionalnom prostoru. Očekujemo nove izvedbe i na mjestima na kojima se opera najmanje može očekivati.

Ada Jukić, 03 06 2011

email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt