najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Premijera 'Napad na Narodnu banku u Rijeci' u kinu Tuškanac 30. svibnja 2011. (p)
press / HFS,Sunday 29 May 2011

Hrvatski filmski savez

TRIPTIH MLADENA JURANA


Povodom 100-te obljetnice prvog znanog igranog filma hrvatske kinematografije 'Napad na Narodnu banku u Rijeci' (Assalto alla Banca Popolare di Fiume, 15', 1909.) redatelj Mladen Juran i Hrvatska kinoteka pozivaju vas na premijerno prikazivanje njegova remakea u ponedjeljak, 30. svibnja, u 21. sat u kinu Tuškanac.

Na stotu obljetnicu tog prvog igranog filma (po današnjim saznanjima) Juran realizira istoimeni remake film temeljen, kao i izvorni film, na stvarnom događaju pljačke banke kao što je to bivalo u nizu filmova koji su otkrivali akciju, pokret i paralelnu radnju kao specifičnost filmskog jezika, poslije 'Velike pljačke vlaka' Edwin Stanton Portera iz 1903. god., prve realistične tehnike u igranom filmu, koja je revolucionirala svjetsku kinematografiju, podarivši joj osobnost i stil.

"Priča je to o uzaludnosti "hvatanja" istine prošlosti. Vremenski zid je nepremostiva prepreka. Ipak, u mikro i makro razmjerima beskonačnosti nimalo nije važno je li se nešto dogodilo prije ili poslije. Sanjamo priče koje su se dogodile, ili će se dogoditi, ili se, naprosto, uvijek događaju... " kazao je o filmu redatelj Mladen Juran

Postpremijerno biti će prikazani i Juranovi raniji radovi - 'Prvi su krenuli dokumentaristi', 1990., film o povijesti hrvatskog dokumentarnog filma neposredno prije II. svjetskog rata kada je država po prvi put na ovim prostorima odlučila organizirati kinematografiju i 'Između života i smrti', 1989.
NAPAD NA NARODNU BANKU U RIJECI
ASSALTO ALLA BANCA POPOLARE DI FIUME

igrani digitalno, beta, c/r, 15 min, Hrvatska, 2009.

scenarist i redatelj Mladen Juran
uloge Alen Liverić, Jadran Grubišić, Denis Brižić, Nenad Vukelić, Damir Glavočić, Damir Orlić, Alojz Usenik, Jasmin Mekić, Tanja Smoje, Anastazija Balaž Lečić, Zdenko Botić
direktor fotografije Željko Sarić
pomoćnik redatelja Igor Juran
vođa snimanja Ranko Ganić
rekviziter Ivan Ujević i Nenad Deželjin
kostimografkinja Sali Kljenak
montažer Veljko Segarić
producent Boris Dmitrović
Produkcija Formula film iz Zagreba u suradnji s HNK, Ivan pl. Zajc

Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a i grada Rijeke.

Prije stotinu godina (1909.) u Rijeci je snimljen igrani film 'Napad na Narodnu banku u Rijeci/Assalto alla Banca Popolare di Fiume' koji je prikazivan u kinematografu Minerva u Puli od 1. prosinca 1909. god., a koji je nakon toga izgubljen. Postoji pretpostavka da je taj film snimio tršćanski pionir filma Salvatore Spina koji je prikazivao filmove i snimao po cijeloj Austrougarskoj.

Na stotu obljetnicu tog prvog igranog filma hrvatske kinematografije (po sadašnjim spoznajama), Juran realizira istoimeni remake film temeljen, kao i izvorni film, na stvarnom događaju pljačke banke kao što je to bivalo u nizu filmova koji su otkrivali akciju, pokret i paralelnu radnju kao specifičnost filmskog jezika, poslije “Velike pljačke vlaka”, Edwin Stanton Portera, iz 1903.g., prve realistične tehnike u igranom filmu, koja je revolucionirala svjetsku kinematografiju, podarivši joj osobnost i stil.

Naime, dva su mlada Rusa napala riječku Narodnu banku, filijalu na Trgu Dante, ubili direktora filijale i oteli oko 50.000 kruna. Građani su potrčali za njima a razbojnici su na njih pripucali iz revolvera. Jednog je ipak sabljom uspio savladati gradski stražar Ratcovich, a drugi je razbojnik pobjegao sve do Zuricha, gdje je uhićen i predan austrougarskim vlastima. U Rijeci je jedan Rus osuđen na doživotni zatvor a drugi na petnaest godina. Navedeni događaji čvrsti su okvir nove filmske avanture istoimenog kratkog igranog filma, rekonstrukcije koja želi poštovati filmski izraz vremena “akcijske burleske” , kao fantastiku prošlosti u kojem je nastao izgubljeni nijemi film.

Većina scena snimljena je na nekadašnjoj Pjaci Dante, svojevremeno lokaciji Narodne banke, odnosno današnjem Trgu 111. brigade, te ispred Guvernerove palače, kao i na riječkom lukobranu.

Priča je to o uzaludnosti «hvatanja» istine prošlosti. Vremenski zid je nepremostiva prepreka. Ipak, u mikro i makro razmjerima beskonačnosti nimalo nije važno je li se nešto dogodilo prije ili poslije. Sanjamo priče koje su se dogodile, ili će se dogoditi, ili se, naprosto, uvijek događaju... kazao je o filmu redatelj Mladen Juran.


Prvi su krenuli dokumentaristi
16mm, 40', 1990.

Scenarist i redatelj Mladen Juran
Montažerka Carmen Rendić
Produkcija TFRZ ZORA FILM, 1990.

Film o povijesti hrvatskog dokumentarnog filma neposredno poslije II. svj. rata kada se država odlučila organizirati kinematografiju. Priča je to o klasicima hrvatskog filma u vremenu kada su, po Branku Belanu, bili "kotačići u mehanizmu opće obnove i obećanja" koja je nudila nova politika. U ruševinama i novom proleterskom poletu ,mogi su ipak uspjeli sačuvati svoje autorske ličnosti.


Između života i smrti
16mm, color, 17´, 1989.

Scenarist i redatelj Mladen Juran
Snimatelj Ivan Suvačarov
Montažerka Višnja Štern
Produkcija Adria film,1989.

Zahvaljujući dugogodišnjem snimanju autora omogućeno je praćenje raspadanja i nestajanje prvog sanatorija za liječenje tuberkoloze na Balkanu - Brestovac. Sanatorij koji je posjedovao i kino dvoranu!

Što se događa s baštinom kada je prepuštena stihiji?


Mladen Juran
filmski, televizijski i kazališni redatelj, scenarist


Rođen je u Zagrebu u Hrvatskoj 8. svibnja 1942. godine. U Splitu je završio gimnaziju 1960. godine, a 1964., poslije diplome komercijaliste na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, odlazi u Pariz gdje diplomira na Studiju dramskih umjetnosti Charles Dullin pri Theatre National Populaire – T.N.P. (1965.-1969.). U Parizu je 1967. godine stažirao kod Lee Strasberga, umjetničkog direktora Actor's Studija iz New Yorka, a tijekom studija nastupao je kao glumac i asistirao u kazalištu redatelju Michaelu Cacoyannisu (T.N.P. – «Les Troyennes» J.P. Sartrea,1965./66.), na televiziji redatelju Abelu Ganceu (Serijal «Valmy» - O.R.T.F., 1967.) i na filmu redatelju Med Hondou («Soleil O» - 1969.).Po povratku u Hrvatsku 1973. realizirao je preko 200 dugih i kratkih igranih i dokumentarnih televizijskih filmova (Prvi film «Brijačnica», 1974.; «James Joyce u Puli»; «I dok je srca bit će i Kroacije»; serijali: «Zadnja pošta Zagreb», «Pozdravi iz Zagreba», «Zagrebački Panopticum», «Prizori iz prošlog stoljeća)»...), također i cjelovečernje igrane filmove «30 konja», 1987., po scenariju Ive Brešana i "Kositreno srce", 1994.

Režirao je i u kazalištu («Pjesnikova kob» od T. Maštrovića u HNK Ivan pl Zajc u Rijeci, 1996.) i za kinematografiju: 14 cjelovečernjih (dokumentarnih) i kratkih igranih filmova - 2 cjelovečernja igrana: “TRANSATLANTIC”, 1998., “POTONULO GROBLJE”, 2002.
Njegovi KINO FILMOVI sudjelovali su na brojnim svjetskim i domaćim festivalima, nagrađivani i prodavani u zemlji i inozemstvu.


Filmografija

NAPAD NA NARODNU BANKU U RIJECI - ASSALTO ALLA BANCA POPOLARE DI FIUME (remake prvog hrvatskog igranog filma, 1909.-2009.), kratki igrani -15’,Beta –Formula film

ŽIVUĆE FOTOGRAFIJE III. – hrvatske slike iz prošlosti mediteranskog filma (2008., dokumentarni -60', Beta – Inter film, Državni arhiv Hrvatska kinoteka)

TRIBUTE TO AMERICA (2007.,dokumentarni – 30', Beta – Inter film, Htv)

ŽIVUĆE FOTOGRAFIJE II. – hrvatske slike iz prošlosti srednjeuropskog filma (2006., dokumentarni - 85', Beta – Inter film)

POTONULO GROBLJE - (2002. ,-103', 35mm-ws – Inter film, HRT,)........Nominacija za nagradu Melies, najbolji europski film fantastike (6 kandidata) Bruxelles 2003. – službena konkurencija Luxembourg 2003.

TRANSATLANTIC- (1998. - 98', 35mm-ws – Jadran film, HRT)....4 Zlatne arene, Pula 1998. – hrvatski kandidat za Oscara '98 – Nominacija Golden Ombu, Mar del Plata 1999. – Moskva - službeni program, 1999. , Montevideo -službena konkurencija, 2000.

PRVI SU KRENULI DOKUMENTARISTI - (1990. – dokumentarni – 40', 16mm – Zora film)

IZMEĐU ŽIVOTA I SMRTI -(1989. – dokumentarni – 17', 16mm – Adria art film)

SLIKE IZ PARTIZANSKE KINEMATOGRAFIJE - (1985. – dokumentarni – 60', 16mm – Jadran film)

ŠKOLA NARODNOG ZDRAVLJA – naša nepoznata filmska industrija - (1984.-dokumentarni– 60',16mm–Jadran film).................... Diploma, Beograd 1985., Plaketa Sveučilišta u Zagrebu

ŽIVUĆE FOTOGRAFIJE – slike iz prošlosti filma u Hrvatskoj - (1982. – dokumentarni- 60', 16mm – Jadran film).......................................Velika zlatna medalja, Beograd 1983.

TRANSATLANTIC - (1981. – kratki igrani – 18', 35mm.ws – Croatia film).Velika zlatna medalja, Beograd 1982.

NE GLEDAJ GORE - (1979. – dokumentarni – 16', 35mm – Jadran film)

STRAH U DOLINI POTOKA BLIZNEC - (1978. – dokumentarni – 21', 35mm – Zagreb film)

UZLET - (1976. – dokumentarni – 17', 35mm – Zagreb film)

DO KRAJA I NATRAG – (1975. – kratki igrani – 13', 35mm – Zagreb film)
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt