najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Danski dokumentarac 'Crvena kapela' u Dokukinu od 13. svibnja 2011. (p)
press,Wednesday 11 May 2011

Dokukino Croatia
Det røde kapel - IMDB
Det røde kapel - Site

Od 13. svibnja 2011. u Dokukinu Croatia počinje hrvatska kino distribucija sjajnog danskog dokumentarca ‘Crvena kapela’ novinara Madsa Brüggera, proglašen najboljim World Cinema dokumentarcem na Sundance Film Festivalu te najboljim nordijskim dokumentarcem 2009. godine. ‘Crvena kapela’ svakako je jedan od najboljih dokumentaraca snimljenih u ovoj, najzatvorenijoj zemlji na svijetu, slojevit, dramatičan i na neobično dirljiv način – užasno zabavan.

Vođeni parolom ‘humor je najslabija točka diktatorskih sistema’ beskrupulozni novinar, spastičar i komičar putuju u Sjevernu Koreju s jednom misijom – nasmijati ljude. ‘Crvena kapela’ se referira na komunističku špijunsku organizaciju u nacističkoj Njemačkoj koja je operirala pod imenom ‘Rote Kapelle’. Redatelj dopušta da ga koreanska pratnja manipulira, pokazujući koje čudne odluke ljudi moraju donositi kada im je sudbina u rukama bezosjećajnog diktatora.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=z66Vf3X2-vo&feature=related




CRVENA KAPELA
Mads Brügger
Danska
88’

KAKO ISMIJATI DIKTATURU I JOŠ BITI NAGRAĐEN?

Novinar, uvjeren da ispravan cilj opravdava beskrupulozna sredstva, spastičar i komičar, putuju u Sjevernu Koreju s jednom misijom – nasmijati ljude u jednom od najstrožih režima na svijetu. Lažno se predstavivši kao mala prosocijalistička kazališna skupina u programu kulturne razmjene između Danske i Sjeverne Koreje, ‘Crvena kapela’ dobiva dopuštenje da otputuje u Sjevernu Koreju i odigra nekoliko predstava za izabranu publiku. Dva člana trupe, Jacobi i Simon, tamo su rođeni, ali su kao djeca usvojeni u Danskoj, a ovo je njihova priča o suočavanju s vlastitim biološkim korjenima i pokušajem da izvedu predstavu u dijelu svijeta gdje humor i humanost žive u slabim uvjetima, a zajedništvo je tempirana umjetna bomba koja zastrašuje. Vođen parolom ‘humor je najslabija točka diktatorskih sistema’, redatelj ulazi u različite sfere društva i samu srž diktatorskog sistema Sjeverne Koreje, cinično tepajući ‘dragom Vođi’ pri svakoj komunikaciji s korejskim dužnosnicima. Ovo je priča i o susretu između slobodnomislećeg i totalitarnog društva koji svoje građane drži pod kontrolom: 23 milijuna građana Sjeverne Koreje pod željeznom su paskom dragog vođe generala Kim Jong-ila. Naslov ‘Crvena kapela’ referira se na komunističku špijunsku organizaciju u nacističkoj Njemačkoj koja je operirala pod imenom ‘Rote Kapelle’.

U filmu koji je producirala von Trierova produkcijska kuća Zentropa, redatelj dopušta da ga koreanska pratnja manipulira, pokazujući koje čudne odluke ljudi moraju donositi kada im je sudbina u rukama bezosjećajnog diktatora. Na kritike da je film koji je napravio obična propaganda za koju je iskoristio svoje prijatelje, Brügger je poentirao: ‘Najbolji način da se borite protiv propagande jest upravo propaganda’.

Nakon projekcija u Dokukinu Croatia, film će zaigrati u ostalim kinima i kulturnim centrima u Hrvatskoj.

Biografija redatelja:
Danski novinar, TV-voditelj i autor napisao je nekoliko knjiga, a posljednje publicističko djelo ‘Borderlands’ propituje najveći danski skandal organiziranog seksualnog zlostavljanja djece. Na nacionalnoj televiziji vodi nagrađivanu TV-emisiju ‘The 11th Hour’. Producirao je nekoliko nagrađivanih radijskih dokumentarnih emisija. Na internet stranici vlade Sjeverne Koreje, Brügger je primijetio prijavnice za kulturnu razmjenu, pa je priznao svoju ljubav Kim Jong-Ilu i izmislio komičarsku trupu.

Nagrade:
SUNDANCE FILM FESTIVAL - velika nagrada žirija u kategoriji ‘World Cinema – Documentary’ / NORDISK PANORAMA – najbolji nordijski dokumentarac

Recenzije:

‘Šokantan, zabavan i razuzdan, ‘pravo otkriće’ Mark Olson,
Los Angeles Times

‘Fuzija aktivističkog filma i teatra apsurda, ‘Crvena kapela’ je nered, koliko subverzivan, toliko i originalan.
Sundance Film Festival

‘Osvježavajuće je vidjeti film koji ne filtrira svoje moralne proturječnosti.’
Michael Barclay

‘Unikatan portret misteriozne zemlje te primjer hrabrog i drskog filma koji bi i Wernera Herzoga učinio ponosnim’
Simon Laperrière

Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=z66Vf3X2-vo&feature=related
http://www.theredchapel.com/
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt