najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Predstavljanje knjige 'Doba apsurdnosti' u Knjižnici Bogdan Ogrizović 2. svibnja 2011. (p)
press,Saturday 30 April 2011

Naklada Ljevak

Poziv na Tribinu i predstavljanje nove knjige iz
Biblioteke Bookmarker
DOBA APSURDNOSTI
Fenomen apsurda u filozofiji, književnosti,
teatru i svakodnevici

U povodu hrvatskog izdanja knjige:
Michael Foley
DOBA APSURDNOSTI
Zašto nam moderan život ne dopušta da budemo sretni

Sudjeluju:
Nadežda Čačinovič, filozofkinja
Vjeran Zuppa, teoretičar

Tribinu uređuje i vodi:
Kristijan Vujičić

Tribina će se održati u ponedjeljak, 02. svibnja 2011. u 19,30 sati
u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića,
Preradovićeva 5.




Pozivamo vas na Tribinu pod nazivom „Doba apsurdnosti“, koja će se održati u ponedjeljak, 02. svibnja 2011. u 19,30 h, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Gosti tribine, teoretičar i dramaturg Vjeran Zuppa i filozofkinja Nadežda Čačinovič razgovarat će o fenomenu apsurda u filozofiji i književnosti (Kierkegaard, Nietzsche, Kafka, Camus, Beckett…), o teatru apsurda i (ne)prihvaćanju apsurda u svakodnevnom životu.

U okviru Tribine bit će predstavljena i knjiga britanskog mislioca Michaela Foleyja Doba apsurdnosti. Autor u njoj na ironičan način rasvjetljava apsurdnost suvremene kulture, služeći se nizom izvora, od drevnih zapisa, preko filozofskih, znanstvenih, religijskih i književnih djela do najnovijih istraživanja na polju psihologije. Ne osuđujući ni odbacujući pritom naše doba, Foley predlaže strategiju koja nas navodi da prigrlimo moderan život, a ne samo da ga prihvatimo – ali prethodno moramo shvatiti da je apsurdnost nova uzvišenost.

AUTOR NA IRONIČAN NAČIN RASVJETLJAVA APSURDNOST SUVREMENE KULTURE, SLUŽEĆI SE NIZOM IZVORA, OD DREVNIH ZAPISA PREKO FILOZOFSKIH I KNJIŽEVNIH DJELA DO NAJNOVIJIH ISTRAŽIVANJA NA POLJU PSIHOLOGIJE.

Michael Foley
DOBA APSURDNOSTI
ZAŠTO NAM MODERAN ŽIVOT NE DOPUŠTA DA BUDEMO SRETNI

Područje: publicistika
ISBN: 979-953-303-343-3
Biblioteka: Bookmarker
Godina izdanja: ožujak 2011.
Broj stranica: 304
Format: 14 x 21 cm
Cijena (meki uvez): 139 kn
Cijena (tvrdi uvez): 169 kn
Prevoditeljica: Petra Štrok

Ljudske želje nikada nisu bile toliko velike i brojne... Dobra je vijest da najveći svjetski mislioci predlažu slične strategije za postizanje sreće. Loša je vijest da se pokazalo kako upravo njih moderan život najviše podcjenjuje. U svijetu koji nameće konzumaciju, površne međuodnose i trajnu mladost, često osjećamo nezadovoljstvo, tjeskobu i neprestano strahujemo da se svi drugi zabavljaju bolje od nas.
Michael Foley raspravlja o ovome mučnom problemu u svojoj knjizi Doba apsurdnosti, u kojoj na zabavan i domišljat način istražuje kako potreba za ispunjenjem obmanjuje ljude 21. stoljeća u njihovu radu, ljubavi i starenju. Pritom se služi nizom izvora, od drevnih zapisa preko filozofskih i književnih djela do najnovijih istraživanja na polju psihologije i na ironičan način rasvjetljava apsurdnost suvremene kulture.
Zaključno, ne osuđujući ni odbacujući pritom naše doba, predlaže strategiju koja nas navodi da prigrlimo moderan život, a ne samo da ga prihvatimo – ali prethodno moramo shvatiti da je apsurdnost nova uzvišenost.


"Natjerat će vas da se smijete možda više negoli ste se ikada smijali nekoj knjizi popularne filozofije... (Foley) nemilosrdno kritizira apsurdnost našega društva, a pritom je simpatično svjestan vlastite."
Guardian

"Zabavno putovanje kroz znanost, religiju, filozofiju i književnost u potrazi za načinima postizanja ispunjenja u suvremenoj kulturi koja kao da je postavljena tako da se tom traganju odupire."
New Scientist

"Foleyjeva zabavna i inteligentna knjiga mogla bi vam pomoći da prebolite sami sebe... Urnebesno smiješna... Apsurdno zanimljiva."
Observer

"Posve drukčije od uobičajenih šupljih pametovanja, Foley iznosi promišljenu mudrost."
Oliver James, autor bestselera Affluenza


Michael Foley rođen je u Derryju u Sjevernoj Irskoj, ali od 1972. živi u Londonu, gdje radi kao profesor informacijske tehnologije. Objavio je četiri romana, četiri zbirke pjesama i zbirku prijevoda francuske poezije. Doba apsurdnosti njegovo je prvo publicističko djelo.


Izvadak iz knjige
Teško je pronaći koristan primjer sreće u praksi, kao i uvjerljivu teoriju. Za razliku od svoje suprotnosti, depresije, sreća nije sklona samodefiniranju. Autobiografske tragedije vrlo su dobro afirmiran žanr – što se ne može reći za sreću (štoviše, sretno djetinjstvo kreativno je ograničavajuće za pisca). Izgleda da su samo bolna iskustva izvor nadahnuća.
Možda stanje sreće onemogućava analiziranje toga stanja jer bi ga svaki pokušaj njegova određenja zatro. Možda čak nije moguće biti svjesno sretan. Možda se to stanje može »osvijestiti« tek retrospektivno, nakon njegova iščeznuća. To je stajalište prvi razradio Jean-Jacques Rousseau: »Sretan život zlatnoga doba ljudskoj je vrsti oduvijek bilo strano stanje, možda stoga što ga ljudi nisu prepoznali kada su u njemu uživali ili zato što je ono iščeznulo kada su bili sposobni spoznati ga.« Drugim riječima, ako ste sretni, toga ne možete biti svjesni, a ako ste svjesni svoje sreće, ne možete je imati.



U pripremi

Terry Eagleton
ZAŠTO JE MARX BIO U PRAVU

Peter Sloterdijk
FILOZOFSKI TEMPERAMENTI
Od Platona do Foucaulta

Mark Fisher
KAPITALISTIČKI REALIZAM
Postoji li alternativa?

Terry Eagleton
O ZLU
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt