najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

MBZ 2011: Svečana praizvedba opere 'Kraljevi i konjušari' u osječkom HNK-u 10. travnja 2011. (p)
press,Sunday 10 April 2011

Muzički Biennale Zagreb 2011
HNK Osijek

Sanja Drakulić

KRALJEVI I KONJUŠARI

Libretist Miro Gavran
Dirigent Filip Pavišić
Redatelj Robert Raponja
Scenografkinja i kostimografkinja Jasmina Pacek
Koreografkinja Maja Đurinović
Oblikovatelj svjetla Radomir Stamenković

OSOBE:
MARUN, kralj Damir Fatović; Ladislav Vrgoč
JELENA, kraljica Katalin Brunjai-Hihlik; Ljiljana Čokljat
GRGUR, dvorski savjetnik Berislav Puškarić
LUDA Slobodan Cvetičanin; Vlaho Ljutić
TRPIMIR, kraljev sin Robert Adamček; Dali Mor
DORA, kćer dvorskog savjetnika Danijela Božičević; Danijela Pintarić
KATARINA, kraljeva kći Barbara Othman
1. TROVAČ Claudio Contini
2. TROVAČ Krunoslav Tuma; Josip Slam
1. STRAŽAR Predrag Stojić
2. STRAŽAR Nenad Tudaković
3. STRAŽAR Majkl Mikolić
4. STRAŽAR Hrvoje Seršić



ZBOR I ORKESTAR HNK U OSIJEKU
Zborovođa Ljubica Vuletić
Koncertni majstori Ioan Pauna i Igor Šimonji
Korepetitori Damir Šenk i Igor Valeri

Asistent kostimografkinje Jakov Gavran
Inspicijentica Irena Budak
Šaptačica Ema Bell
Tehničko vodstvo Davor Molnar
Voditeljica maskersko-vlasuljarske radionice Julka Seginj
Voditelj pozornice Željko Pljuskovac
Voditelj rasvjete Josip Ružička
Voditelj tona Davorin Toth
Slikar izvođač Branko Ambrinac
Dekor i scenska oprema izrađeni u radionici HNK pod vodstvom Željka Jurića
Kostimi izrađeni u krojačkoj radionici HNK pod vodstvom Sanje Eleš
Tekstilni dio dekora i "srednjovjekovne tunike" izrađene u "Arena" trikotaža, Pula

Praizvedba 10. travnja 2011.
u sklopu 26. jubilarnog
Muzičkog Biennala Zagreb


kratak sadržaj

Radnja opere zbiva se u mračnome razdoblju ranog desetog stoljeća, na području iz čijeg će kamena u konačnici izniknuti povijest Hrvatske kakvu danas poznajemo.
Trenutak je zao, zemlja izmorena sušama i glađu, a kralj Marun supruzi i kraljici Jeleni zdvojan prepričava zlokoban san što ga je usnuo noć ranije.
Kao lajtmotiv, u pozadini se čuje vapaj gladnoga puka koji na pustoj poljani nasrne na kraljeva sina Trpimira i njegovu zaručnicu, kćer dvorskog savjetnika, Doru, ali ne kako bi njima naudili, nego kako bi kušali meso tustih konja.
Bezvoljni kralj umoran od vladanja kraljevstvom koje je i osnovao samo gleda kako se sve raspada. Dvorski savjetnik Grgur kralja potiče na rat protiv Mađarske kako bi napunio riznice i hambare. Kralj odbija, pa Grgur vojsku potajno šalje da pljačka i siluje po rubnim područjima mađarskoga kraljevstva. I sve se zahuktava: Grgur koji se iz blata uzverao gotovo do zvijezda, potajno ljubujući s kraljevom suprugom sanja o prijestolju. Kralj ni ne sluti da mu Grgur spletkari s trovačima, te zaprepašten dočekuje vijest da mu Mađari objavljuju rat.
Tek je u ratu u kojem borio se kao lav kralj od zarobljenih neprijatelja doznao istinu o Grguru. Zato izdaje naredbu neka se Grgur u okove baci i pogubi, te da ista sudbina snađe i svakog tko ga pokuša osloboditi.
Posve neočekivano, podloga Grgura od smrti pokuša spasiti u njega potajno zaljubljena kraljevna Katarina koju kralj, ne znajući da rođeno dijete nosi kao guju u njedrima, smjesta daje pogubiti.
Shvativši kako je, nakon mora krvi na bojišnicama, naposljetku ruke okaljao i krvlju vlastitoga djeteta, kralj zapada u očaj.
Veliki kralj Marun, čovječan i sasvim shrvan, na bodež se baca kao na istinu i trajno ulazi u legendu.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt