najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Smotra kazališnih amatera Zagreba & 15. Festival zagrebačkih kazališnih amatera (p)
press,Thursday 24 March 2011



35. SMOTRA KAZALIŠNIH AMATERA ZAGREBA 28.03. – 08.04.
15. FESTIVAL ZAGREBAČKIH KAZALIŠNIH AMATERA 15. i 16. 04.


Zagrebačka scena kazališnih amatera ustanovljena je 1979. godine kao sastavnica rada Zajednice KUD-ova Grada Zagreba. Od 1995. sastavnim je dijelom Kulturnog centra Peščenica. ZSKA okuplja sve amaterske kazališne družine Grada Zagreba i referentno je središte gdje voditelji amatersko - kazališnih grupa mogu kroz mentorski rad te organizaciju seminara dobiti stručan savjet i pomoć u radu. Također, organizira programe kojima se rad kazališnih amatera predstavlja široj javnosti.

U tom smislu Zagrebačka scena kazališnih amatera i Kulturni centar Peščenica jednom godišnje organizatori su Susreta kazališnih amatera Zagreba (SKAZ), koji se ove godine održava od 28. ožujka do 4. travnja 2011. a nakon toga najbolji sa SKAZ-a nastupiti će na Festivalu zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA) koji će se održati 15. i 16. travnja 2011.g.

SKAZ je godišnji susret sveukupnog zagrebačkog kazališnog amaterizma, najveći amaterski festival uopće, sa oko 500 sudionika i 44 predstave koje će biti prikazane u 12 dana. Najkvalitetnija kazališna ostvarenja SKAZ-a, najmanje osam, selektiraju se za Festival zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA). Stručno povjernstvo SKAZ-a je sastavljeno od tri člana, a ove godine su to: Dubravka Crnojević Carić (glumica, radateljica, prof.na ADU), Andrija Tunjić (kazališni kritičar) i Borivoj Radaković (književnik i pisac).



Stručno povjerenstvo odabire predstave koje će nastupiti na Festivalu zagrebačkih kazališnih amatera gdje se najboljima dodjeljuju 4 festivalske nagrade:
- Nagrada "Daska koja život znači" za najbolju predstavu u cjelini,
- Nagrada "Daska koja život znači" za najbolju mušku ulogu,
- Nagrada "Daska koja život znači" za najbolju žensku ulogu,
- Nagrada "Daska koja život znači" za najbolji suvremeni dramski tekst ili predložak za igru..

Nagrada za najbolji tekst dodjeljuje se isključivo dosad neizvođenim i neobjavljenim tekstovima suvremenih hrvatskih autora.

Predstave izabrane za FZKA prihvaćaju se kao isključiva predselekcija za državni festival (Festival hrvatskih kazališnih amatera) koji se svakog svibnja održava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Od 2009. g. voditelj Zagrebačke scene kazališnih amatera je kazališni redatelj Boris Kovačević.
Kontakt adresa:
Zagrebačka scena kazališnih amatera - Kulturni centar PeščenicaIvanicgradska 41 a, 10000 Zagreb
tel: 2303 122, 2319 419 fax: 2317 354
e-mail: skaz@kcpecenica.hr


Na 35. SUSRETIMA KAZALIŠNIH AMATERA ZAGREBA sudjeluju sve aktivne amaterske kazališne družine u gradu Zagrebu. 35. SKAZ održava se od 28. 3. do 8. 4. 2011.


PONEDJELJAK 28. OŽUJKA 2011.
17.30h - KLUB "ČRNKAS"
Centra za kulturu i film "August Cesarec"
Ivan Ivica Krajač: VRTOGLAVICA
Voditeljica: Slavica Šoštar
Režija: Ivan Ivica Krajač
Marko je bio radoznao dječak, odličan učenik, željan znanja o svemu i svačemu, ali je imao jednu osobinu (ili je to bila mana?) da je svemu duboko i bez ostatka vjerovao, te mu je to ponekad u životu stvaralo prave probleme.
Jednoga dana, kada se nakon školskog sata i jednog senzacionalnog otkrića našao na ulici, osjetio je strašnu vrtoglavicu... sve oko njega se vrtjelo u krug;
i gore i dolje i lijevo i desno... Ni njegova prijateljica Mara, ni cijeli niz liječnika, ni nadriliječnika, mu nije mogao pomoći u njegovoj iznenadnoj nevolji.
Sve dok... uz pomoć jednostavnog savjeta mudrog starca nije otkrio – PLES!?
18.30h Okrugli stol
19.00h -DLAN - KAZALIŠTE, VIZUALNE UMJETNOSTI I KULTURA GLUHIH
Angel Naumovski: GULLIVEROVA PUTOVANJA
Voditelj: Angel Naumovski
Režija: Angel Naumovski
Gulliver, nakon brodoloma, drugačiji u zemlji Dugih Stopala, stranac kojega nitko ne razumije i ne mogu ga mjeriti sa samima sobom i kojega se zbog njegove različitosti plaše, užasavaju i pokušavaju se uspoređivati sa njim. U Gulliverovoj je drugosti, osim njegove nesreće, i velika prednost, koju ne mogu ostvariti Duga Stopala. To je prilagođavanje životnom standardu, normama i navikama društva u kojem se sad nalazi. Duga stopala tu prednost ne mogu prihvatiti i tu se pobuđuju neki Smrtni grijesi koji su sveprisutni u društvu Dugih Stopala - blud, ljubomora, oholost, zavist, ... I što Gulliver više pokušava postati dijelom stvarnosti Dugih Stopala, sve više se udaljava i naposljetku bježi, spašavajući se na napravi koju je sam izradio na opći užas Dugih Stopala.
20.00h Okrugli stol
20.30h - STUDENTSKI KAZALIŠNI STUDIO "LABOS"
Studentskog centra u Zagrebu (udruga Test! – teatar studentima)
Radovan Ivšić: BUNAR U KULI
Voditelj: Denis Patafta
Režija: Denis Patafta
Ivšić. Sve ostalo je tišina.
21.30h - DRAMSKA GRUPA "LADICE"
Malog kazališta lutaka "Let"
Matija Major: OTPLATA
Voditelj: Matija Major
Režija: Matija Major
Nakon što nesmotreno počini ubojstvo, svjestan da nema izlaza, Saša koristi vrijeme da se oprosti s ljudima koji su mu nešto značili. To ga suočava s njegovom prošlošću i stanjem u društvu koje je i uzrok njegova pada
22.00h Okrugli stol



UTORAK 29. 3. 2011.
17.30h - KAZALIŠNA RADIONICA CENTRA ZA KULTURU "NOVI ZAGREB"
Ivana Rončević: MALI PRINC (rad u procesu), Antoine de Saint-Exupery
Voditeljica: Ivana Rončević
Režija: Ivana Rončević
Mali Princ nezadovoljan jednolikošću vlastite svakodnevice i prepravljen osjećajem usamljenosti, odluči se otisnuti u istraživanje i učenje o životu. U svojoj pustolovini posjeti različite odrasle ljude i upozna njihove svijetove. Ti ga susreti često ostave začuđenog, no on ne odustane već hrabro nastavi dalje, sve dok ne spozna tajnu života.
18.00h Okrugli stol
18.30h - DRAMSKA SKUPINA "MINIMALISTI"
Ženska soba – Centar za seksualna prava
„Minimalisti“ u suradnji s voditeljicama: ZAŠTO JA?
Voditeljica: Ana Đordić
Režija: Ana Đordić, Maja Vukmanić
Predstava „Zašto ja?“ za cilj ima prikazati problematiku trgovanja ljudima, od faze vrbovanja, transfera do završne faze, faze eksploatacije. Predstava je nastala kao dio projekta Ureda za ljudska prava Vlade RH koji je u 2010. godini provodila Ženska soba – Centar za seksualna prava. Predstava je zamišljena na način da prvenstveno mladima prenese poruku o samoj problematici te im približi mehanizme zaštite.
19.00h - DRAMSKI STUDIO "TIRENA"
Glumci i voditelj: MA MOŽE SVE
Voditelj: Jadran Grubišić
Režija: Jadran Grubišić
Čovjek je društveno biće, komunicira sa svima oko sebe, sa okolnostima u kojima živi, a koliko i kako komunicira sa sobom?
Ako ja ne znam kako komuniciram sa sobom, kako mogu znati kakva je to komunikacija sa drugima?
Glumac na sceni komunicira sa partnerom. No, zna li kako? I sa čim?
Usporedimo li ova pitanja, možemo uvidjeti kako glumčev „umjetni život“ na pozornici nudi spoznaju o „pravom i realnom životu“ izvan pozornice.
Na neki neobičan način nekom dramskom liku posuđujemo svoje tijelo, dušu i misli, i odričući se svog ja, postajemo „on“ ili „ti“.
Taj „paralelan“ život u trenutku predstave glumcu otvara prostor iz kojeg može vidjeti sebe i svoj „običan“ život. Usporediti sebe i lika kojeg igra jako je teško, ali u tom trenutku samo od sebe stvara se područje u kojem vidi razliku djelovanja i reagiranja na stvari.
Još ako taj lik ima problem koji je sličan glumčevom, još ako taj lik poduzima neke korake koje glumac nikada ne bi ili možda i bi... tada ta „igra“ sebe i onog drugog postaje zanimljiva, slatka i privlačna. Predstava "Ma može sve" otvara prostor glumcima da, igrajući neke svoje likove, dotaknu sebe, drugog glumca i nekog drugog lika. Situacije su svakodnevne, problemi uobičajeni, a likovi... jednostavni... Nešto je ipak specifično i jedinstveno...
20.30h Okrugli stol
21.00h - TEATAR LUDUS
Kulturnog centra "Peščenica"
Alan Hehnel:18 RAZLOGA ZAŠTO NE BITI U PREDSTAVI
Voditeljica: Rebbecca Agić
Režija: Rebecca Agić
13 tinejđera odlučilo se odlogirati sa svojih facebook profila, ugasiti MTV, propustiti koji izlazak i zanemariti šetnju gradom pokazujući svoje nove ultra popularne tenisice da bi se popelo na scenu, navuklo kostime i objasnilo publici na 18 njima svojstvenih načina zaštone biti u kazališnoj predstavi.
22.00h Okrugli stol


SRIJEDA 30. 3. 2011.
17.30h - KAZALIŠNA RADIONICA PALAC GORE
Međunarodnog centra za usluge u kulturi
Irena Kolar Vudrag: BAJKA ZBRČKALICA
Voditeljica: Irena Kolar Vudrag
Režija: Irena Kolar Vudrag
U našoj maloj bajci zbrčkane su mnoge poznate bajke i priče. Poznati likovi susreću se u nepoznatim okolnostima. Njihove su tajne i sudbine napokon otkrivene. Kako netko iz vučjeg trbuha može izaći živ? Zašto se kućica od čokolade ne rastapa ispod sunca i kiše? Zašto cipelica odgovara samo Pepeljugi i nikome više? Ne znamo ni mi.
18.30h - DRAMSKA SKUPINA „DRUŠTVO S MAMUTICE“
Međunarodnog centra za usluge u kulturi
Marko Hrenović: TRI DŽINA U BOCI VINA
Voditeljica: Iva BunčiĆ
Režija: Iva Bunčić
U krčmi "Tri džina u boci vina" nestaje pjevačica i zbog toga krčma propada. U ministarstvu za rješive i nerješive slučajeve ne mogu im pomoći, no rješenje se pojavljuje u obliku potencijalnog džin-vokala čiji ogromni, zlata vrijedan nos, napravi potpunu pomutnju među gostima i vlasnicima krčme. Dvije džin-vračare svojim će čarolijama zeznuti sve i nastat će opće tučnjava zbog koje svi završavaju na sudu. Tamo stiže pismo nestale pjevačice ...
19.30h Okrugli stol
20.00h - KAZALIŠNA DRUŽINA KUD-A "DUBRAVA"
Kata Barberić: ROĐENDAN
Voditeljica: Blaženka Levak
Režija: Kata Barberić
Janica i mamica pripremaju kolače za Janičin rođendan. Djeca za drugim stolom uče i pišu zadaću - svade se i bockaju. Janica ih smiruje. Ivek je otišel kumi po puru, ali ga dugo nema. Dolaze sestra i šogor, zatim prijateljica. Sestra govori Janici da se po selu priča, da su Ivek i kuma ljubavnici. Janica počne sumnjati jer Iveka nema dugo od kume. Dolazi kuma i vozi Iveka pijanog na kolicima. Počinje svađa između kume i Janice, ali se na kraju pomire i počinje pjesma i čestitke za rođendan.
20.30h Okrugli stol
21.00h - DRAMSKA SKUPINA FAKULTETA POLITIČKIH ZNANOSTI
Marko Hrenović i Arno Vinković: POLITIKA/DJELA/TIJELA
Voditelj: ARNO VINKOVIĆ
Režija: ARNO VINKOVIĆ
Ova predstava istražuje političku percepciju u zadanim okvirima društvene stvarnosti. Bazira se na stavljanju čovjeka u društveno-politički svijet koji ga različitim spektrima ideologija obasjava sa svih strana. On što na kraju pokušava rekonstruirati u svim tim podražajima jest svoje mjesto u tom svijetu različitih ideologija. Ono što ga dovodi do razumijevanje sebe samog jest stavljanje sebe u onaj dominantni okvir koji se nalazi pred njim. Na taj način ostaje upleten u predstavu stvarne virtualnosti, simulacije, spektakla, govora i riječi za koje ne nalazi stvarnu pozadinu, ali si to na sebi svojstven način pokušava postaviti u određeni smisao. Problem i pitanje političkog ga stavlja u onaj dominanti okvir u kojem je suvremena politička stvarnost predstavljena, a to je svijet reality-showa, rješavanje društvenih problema kao zabavne aktivnosti, populizma i zasljepljenosti političkim slikama umjesto političkim sadržajem. Predstava navedeni sadržaj izražava kombinacijom scenskog pokreta, teksta i glazbe. Ono što ostaje kao otvoreno pitanje samom liku jest pokušaj materijaliziranja političke stvarnosti i nalaženje puta realnog otkrivanja prave političke stvarnosti. Dramski tekst Politika/djela/tijela predstavlja srednji dio predstave koji je zahvaćen tekstom, dok prvi i treći dio predstavljaju istraživanje društvenih i političkih odnosa u vidu prisutne društveno-političke stvarnosti ( pokušaj razumijevanja odnosa u njihovom manifestnom stanju). Kao rezultanta dolazi na vidjelo kompleksnost realnih društvenih odnosa, tako da ostaje evidentno da je realna društveno-politička stvarnost jedna iznimno zapetljana predstava.
22.00h Okrugli stol


ČETVRTAK 31. 3. 2011.
17.30h - ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH - UČILIŠTE
MOJE CIPELE, MOJ PUT
Scenska igra nastala prema slikovnici Svjetlana Junakovića:
Moj put: Priča o cipelama
Voditeljica: Grozdana Lajić Horvat
Režija: Grozdana Lajić Horvat i grupa MČRLJŽF (C23)
Inspirirana slikovnicom poznatog hrvatskog ilustratora Svjetlana Junakovića "Moj put: priča o cipelama" ova scenska igra istražuje cipelu kao sredsvo scenskog izraza. Različita obuća donosi različite osjećaje, a svako životno razdoblje različitu obuću. Priča o životu ispričana kroz raznovrsnu igru s cipelama i njezinim značenjima. Koje su moje najbolje cipele? Što znače moje prve cipele? Kako se osjećam kad čujem zvuk učiteljičinih cipela? Kako letim iz cipela kad se zaljubim? I još mnogo toga...
18.30h - KAZALIŠNA RADIONICA "ČUDO"
Kulturnog centra "Peščenica"
Irena Kolar Vudrag: MLIJEKO STOJI U FRIŽIDERU
Voditeljica: Irena Kolar Vudrag
Režija: Irena Kolar Vudrag
Kako saopćiti djetetu tužnu vijest? Kako se pomiriti da nema pomirbe? Uz vodstvo stručnih savjetnika pratit ćemo priču Ane i Darka, od njihovih početaka i otkrivanja svemirske ljubavi, pa do velikog praska nakon kojeg je uništen veliki dio poštovanja, poplavljen veći dio maramica, a u duši je ostala pustoš.
19.30h - ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH - UČILIŠTE
Harms, Majakovski i Brik: RUSKA SALATA
Voditeljica: Jadranka Korda
Režija: Jadranka Korda - Krušlin i grupa
Uprizoren tekst ˝Radio oktobar˝s ponekim dramaturškim intrevencijama, što križanja teksta, što nadopunjavanja s Harmsovim pričama. Ono što se osobno i kroz predstavu pitamo jest: Što se to uistinu politički i društveno promijenilo od skoro prije 100 godina kad je tekst pisan do danas. Kako je moguće da živimo mnoštvo budalaština i besmislica i doživljavamo ih kao nešto ozbiljno i da nam od bezbroj apsurdnih situacija ovisi egzistencija i esencija života.
20.30h Okrugli stol
21.00h - DRAMSKA SKUPINA "LUKAS"
Centra za razvoj i promociju medijske kulture "Lukas"
Vinko Drača i Ivona Čončo: ZRAKOPRAZNI ZAGRLJAJ
Voditeljica: Ivona Čončo
Režija: Leon Jakov Kichl i Ivona Čončo
Predstava "Zrakoprazni zagrljaj" govori o ljudima pred kojima se nalazi nepregledno bespuće televizijskih ekrana. Ono ih zove na igru, koja je zabavna samo dok TV prijamnik postavlja pravila i dok se ono slijepo pokoravaju glasu koji dolazi iz dubine njihovih vlastitih strahova, želja i nada. Jedini ulog u koji se igra su oni sami, a ako slijede pravila igre svi će u isto vrijeme pobijediti i izgubiti.
22.00h Okrugli stol


PETAK 1. 4. 2011.
17.30h - ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH – UČILIŠTE
Motiv: W. Shakespeare Romeo i Julija
BALKON
Voditeljica: Milica Kostanić
Režija: Milica Kostanić
Milica Kostanić oticaj za istraživanje: W. Shakespeare, Romeo i Julija, drugi prizor, Capulettijev vrt, didaskalija (Uđe Romeo).
Što smo radili: Pitali smo se; igrali se tekstom i kontekstom (razbijali tekst, izvlačili iz konteksta); bavili se različitim kazališnim rješenjima, onima na prvu i drugu loptu; razmišljali o svađi, zabranama, osjećajima i pravoj ljubavi, o ljubavi nekad i ljubavi sad.
Što smo dobili: Dođite pogledati.
18.30h - DRAMSKI STUDIO „TIRENA“ GRUPA „PEČENE JABUKE“
Marija Šorša: ODLUKA ŽIVOTA
Voditeljica: Marija Šorša
Režija: Marija Šorša
Predstava govori o djevojčici koja se odlučila na očajnički potez kako bi se pomirila s dečkom.
19.00h Okrugli stol
19.30h (Galerija Događanja) - GRUPA "GLOP"
Dječjeg kazališta Dubrava
Ivana Sajko: BILJEŠKE S ODIGRANE PREDSTAVE / ARHETIP: MEDEJA / MONOLOG ZA ŽENU KOJA PONEKAD GOVORI
Voditeljica: Iva Lehunšek Panić
Režija: Paolo Tišljarić
Predstava se igra u staklenom izlogu, stavljajući tako gledatelja u poziciju voajera koji promatra život iza staklene stijene. Dopuštajući gledatelju da vidi stvari „koje nije pristojno gledati“, odnosno misli ono što „nije dopušteno misliti“ pokušavamo ga dovesti pred samoga sebe. Natjerati tog „samoga sebe“ da misli i osjeća ljudski, usprkos buci koju u komunikacijskom kanalu uzrokuje urbana pop kultura i uvriježeni uzusi ponašanja, čini se kao nemoguć zadatak. Propuštajući kroz taj filter tekst Ivane Sajko stvoren je drugačiji pogled na svijet. Onaj koji se ne boji osude. Onaj koji postavlja pitanja na koja nije moguće dati odgovor. Onaj koji ostavlja odluku o ishodu gledatelju, čovjeku. Jer u svakome od nas, iz dana u dan, rađaju se i u dimu nestaju arhetipi, poput Medeje ili Hamleta s kojima treba živjeti, i umrijeti, ponekad.
20.30h - DJEČJE KAZALIŠTE DUBRAVA – GRUPA K
Danil Harms: HARMSARIJE
Voditeljica: Iva Lehunšek Panić
Režija: Zoran Skalicki
Kako od besmislice doći do životne, stvarne, istinite, iskrene dramske situacije? Kako (se) igrati besmislice? Kako ih uob(l)ičiti? To su Haramsarije.
21.30h - DJEČJE KAZALIŠTE DUBRAVA
Iva Lehunšek Panić, Leo Vukelić, Vlatko Panić, Valentina Šokec, Iva Nimac, Diana Osmanović, Jasna Lehunšek, Petar Atanasoski, Luka Vucić, Robert Španić: MULTIMEDIJALNI PROJEKT DRAMSKOG STUDIJA DKD-a NASILJE – otvoreno, izravno i „nevidljivo"
Voditeljica: Iva Lehunšek Panić
Režija: Iva Lehunšek Panić, Leo Vukelić, Vlatko Panić, Valentina Šokec, Iva Nimac, Diana Osmanović, Jasna Lehunšek, Petar Atanasoski, Luka Vucić, Robert Španić
Multimedijalnim projektom NASILJE – otvoreno, izravno i „nevidljivo“ mladi izvođači, autori i publika osvijestit će što sve može biti nasilje te kako ono može negativno utjecati na sve koji su povezani s njime direktno ili indirektno.
Ciljevi projekta:
a) Razumjeti međuljudske odnose i ponašanja kako bi ih mogli prepoznati i ukoliko su društveno neprihvatljivi mijenjati.
b) Poslati jasnu poruku publici kako nije dobro o nasilju šutjeti.
c) Razvijati humana moralna uvjerenja.
Primjenom kreativnog učenja putem objedinjenja različitih scenskih medija (svjetlo i video, govor te glazba i pokret) željeli bismo istražiti fizičke i emocionalne karakteristike vidljive ili sakrivene pod pojmom NASILJE i poslati publici jasnu poruku kako nasilje bez obzira na to kako se ono predstavlja uvijek ostaje nasilje i da je kao takvo potpuno neprihvatljiv oblik ponašanja i slanja poruka.
22.00h Okrugli stol


SUBOTA 2. 4. 2011.
16.00h (Atrij KCP-a) - MALO KAZALIŠTE LUTAKA "LET"
Prema narodnoj priči: KOKA POŠLA NA SAJAM DOŠLA
(dramatizacija Iva Lipovac i grupa)
Voditeljica: Iva Lipovac
Režija: Iva Lipovac
Lutkarska predstava smišljena prema narodnoj priči "pošla koka na pazar".Nastala je kao igra glumaca s lutkama koje se slažu na sceni kako bi ostavili dojam slikovnice - forme koja je bliska najmlađoj publici (djeci od 3 godine). Koka je osmišljena kao mala djevojčica koja kreće na sajam ali upada u nevolju.
Redaju se prijatelji koj ne žele pomoći, sve do malenoga miša koji kotrlja priću unatrag.
16.30h - MARIONETSKA GRUPA
Centra za kulturu i film "August Cesarec"
Jasmina Meić i učenici: PUTUJEMO
Voditeljica: Ivana Market
Režija: Natalija Stipetić-Čus
Dječak Luka uči u sobi povijest te u mašti putuje kroz povijest Hrvata različitim načinima transporta.
Uz pomoć predmeta koje ima u sobi Luka na dječački način smišlja parodijske scene te prikazuje crtice iz hrvatske povijesti.
17.00h Okrugli stol
NEDJELJA 3. 4. 2011.
17.30h - MALO KAZALIŠTE LUTAKA "LET"
Stanislav Pejković: VUK DOBROĆUD
Voditeljica: Vanda Vilić
Režija: Vanda Vilić
Dječja lutkarska predstava koja ruši sve klasične predodžbe o vuku kao opasnom, samotnom i prepredenemom liku.
Vuk dobroćud, voli cvijeće i ples, brine se za slabije životinje- svoje šumske prijatelje. Pomaže malenom zecu koi upada u lovčevu zamku.
Stari jazavac želi uz pomoć lisice iskoristiti naivnost i jednostavnost vuka kako bi preuzeo vodstvo nad svim životinjama u šumi.
Vuku pomažu maleni prijatelji te osvještava svoju skrivenu snagu i moć vladanja
18.30h Okrugli stol
19.00h - ACTORS STUDIO ZAGREB
Kazalište za strane jezike
Asja Zulić i grupa: TO JE ŽIVOT?! THAT'S LIFE?!
Voditeljica: Asja Zulić
Režija: Asja Zulić
Ova predstava je zapravo poigravanje i ismijavanje pojedinih emisija na televiziji. U predstavi se govori pretežno engleski, no ima i španjolskog (TV sapunica), hrvatskog (Krim Tim), talijanskog (sudac u emisiji Zvijezde plešu, francuskog . . .Ova predstava nije zahtjevna po pitanju scenografije, više je važno pravovremeno puštanje glazbe, svjetla i projekcija na zid.
20.00h Okrugli stol
20.30h - STUDENTSKO KAZALIŠTE "IVAN GORAN KOVAČIĆ"
Charles Bukowski: DVA ŽIGOLA
Voditeljica: Zrinka Antičević
Režija: Mario Kovač
Uz dužno poštovanje iznimkama, muško-ženski odnosi su najčešća tema brojnih drama, predstava, filmova... Charles Bukowski je u tom smislu jedno od istovremeno najhvaljenijih i najosporavanijih ličnosti. Proglašavan ženomrscem, alkoholičarem, ženskarošem sa jedne strane ili iskusnim, talentiranim i beskompromisno iskrenim sa druge strane.
Sastavljena od dijelova njegovih osam kratkih priča iz različitih zbirki, predstava "Dva žigola" naš je pokušaj da zaronimo u mutne vode muško-ženskih odnosa bez pretencioznosti kojom bi tražili odgovore na pitanja koja nas muče od zore čovječanstva naovamo niti sa ambicijom da pomirimo ove dvije "zaraćene" strane. Naši ciljevi znatno su skromniji: želimo samo otkriti smisao života te naša skromna otkrića podijeliti sa publikom!
22.00h Okrugli stol


PONEDJELJAK 4. 4. 2011.
17.30h - ZBOR TROLOLO I GLUMIONICA ROĐENDAONICA TULUMULU
Irena Kolar Vudrag: FRAJER ZA MOJU MAMU
Voditeljica zbora: Ivana Plechinger
Voditeljica Glumionice: Irena Kolar Vudrag
Režija: Irena Kolar Vudrag I Ivana Plechinger Kovačić
Luka je dječak koji ima mnogo malih problema, a i mnogo velikih ideja da svoje probleme riješi. On je zaljubljen u najljepšu djevojčicu iz razreda, on želi da se i njegova mama ponovo zaljubi, on se boji svoga profesora… A rješenja njegovih problema daleko su od očekivanih želja. Čak su i bolja.
18.30h Okrugli stol
19.00h - KUD "RUŽA PRIGORJA"
Barbara Čućek: OPORUKA
Voditeljica: Barbara Čućek
Režija: Barbara Čućek
Nakon smrti supruga I. Peršuna koji je cijeli život radio u Njemačkoj, a njegova supruga i obitelj žive u Hrvatskoj. U braku imaju dva sina, a marljivim radom stekao je veliko bogatstvo u Njemačkoj. Međutim gospodin Ž. Ivan Peršun vodio je dvostruki život što njegova obitelj nije znala.
Nakon što je doživio prometnu nesreću i preminuo u Njemačkoj, a pokopan u Hrvatskoj u rodnom mjestu pokraj Zagreba, obitelj dolazi javnom bilježniku na ostavinsku raspravu ...
19.30h Okrugli stol
20.00h - KAZALIŠNA DRUŽINA "PUNKOŠIPAK"
Centra mladih "Ribnjak"
Dorta Jagić: VRIJEME NIJE ŠIPAK
Voditeljica: Dorta Jagić
Režija: Dorta Jagić
Predstava „Vrijeme nije šipak“ propituje fenomen sve suptilnijih oblika nadzora, novca kao egzistencijalnog diktata, tržišnog natjecanja povezanog s društvenom (bes)korisnosti, situacijom nezaposlenosti i svega što ono povlači za sobom. Pratimo fragmente iz života i razmišljanja mlade žene Ane Horvat koja ne može naći posao nakon studija. Zbog toga tone u obeshrabrenje koje produbljuje pritisak najbliže okoline koja ne nalazi razumijevanje kao i bezoblični društveni aparat.
21.00h - TEATAR GAUDEAMUS
Kulturnog centra "Peščenica"
Filip Vrbanec: DOZVOLA ZA HEROJA
Voditelj: Zoran Babić
Režija: Filip Vrbanec
Super heroj u potrazi za svojim super moćima.
22.00 Okrugli stol


UTORAK 5. 4. 2011.
18.30h - KUD "TREĆA MLADOST"
Josip Cvetko: SLIKE UZORNOG PODUZEĆA
Voditelj: Boris Vovk
Režija: Josip Cvetko
Radnja se događa u uredskom prostoru glavnog direktora poduzeća "Criomport" koje je osnovala vlada za svoje potrebe.
Sada slave 20 god. postojanja i uspješnog rada pa sa slikanjem žele ovjekovječiti ovaj važan događaj.
Komična jednočinka u 20 slika.
19.30h Okrugli stol
20.00h - KAZALIŠNA RADIONICA "LUDUS-POKUS"
Kulturnog Centra "Peščenica"
Ted Geisel: HORTON
Voditeljica: Doris Dobranić
Režija: Doris Dobranić
Zamislite da pronađete sićušno zrnce. Možda je to samo čestica prašine, a možda cijeli jedan svijet sa svojim gradonačelnikom, njegovom ženom i djecom, i još tisuću takvih obitelji. Pa čak i ako ih ne vidimo, ne čujemo i ne osjećamo, osoba je osoba, ma koliko mala bila.
I možda, samo možda, postoji netko, tamo gore daleko, i za njih MI smo zrnce.
21.00h (Koncertna dvorana / kazališna dvorana) - KAZALIŠTE ARUŠA
Centra za kulturu i informacije "Maksimir"
Tijelo: MOJE SUNCE PAŠĆE, SRCE KAO RAHATLOKUM O BAS BUBANJ
Producent: Tijelo
Režija: Tijelo
Predstava Kazališta Aruša bavi se totalnim kazalištem tijela: režijom, dramaturgijom, izvedbom tijela; tijelom kao vizualno-akustičkim instrumentom. Tijelo kao takvo u totalnoj predstavi života tek počinje postojati: apstraktnom geometrijom tijela do konkretne geometrije nepredstavljivog.
22.00 Okrugli stol


SRIJEDA 6. 4. 2011.
17.30h - D.I.N. TIRENA - GRUPA "STONOGE"
Kristina Gavran: SMISLI IGRU!
Voditeljica: Kristina Gavran
Režija: Kristina Gavran
Skupina djece u praznom prostoru, imaju samo 6 stolica i jednu bijelu plahtu. Zadatak je smisliti novu igru, ispričati priču i zabaviti ostale. Igraju se riječima, zvukom, pokretima. Dramska grupa Tirena (učenici od 4. do 7. razreda) kroz ovu su predstavu učili i isprobavali kazališne pojmove kao što su četvrti zid, deus ex machina, teatar apsurda..
18.00h - KAZALIŠNA RADIONICA "ŠAMRLEKI"
Kulturnog centra "Peščenica"
Djeca: SNJEGULJICA I 10 PATULJAKA
Voditeljice: Petra Pokrovac, Rebecca Agić
Režija: Petra Pokrovac
Ljubomorna maćeha, pokorni lovac, nasamareni otac kralj, snalažljiva Snjeguljica, duh vesele majke kraljice, raspjevani princ, cijelo čudo patuljčica i patuljaka, pokoja životinja ili njen dio...
To je sve zajedno neobično ispričana priča o ljubavi
Daleko od sapunica na televiziji, a blizu srca u grudima!
18.30h Okrugli stol
19.00h - ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH – UČILIŠTE
Bertholt Brecht: POŠTO ŽELJEZO, DANSEN?
Voditeljica: Ines Škuflić-Horvat
Režija: Ines Škuflić-Horvat
Spajanjem tekstova Dansen i Pošto željezo? dobili smo tekst za koji nam se čini da je objedinio nekoliko nama aktualnih problema: otuđenost, nebrigu, nepoštovanje pravila, iznevjeravanje povjerenja, strah ..
Primarnost osobne koristi pojedinaca s jedne strane i pasivnost s druge - čini se da je obilježje generacija koje žive na ovim prostorima.
20.00h Okrugli stol
20.30h - TEATAR GAUDEAMUS
Kulturnog centra "Peščenica"
Prema priči Braći Grimm: ČUDO BRAĆE GRIMM
Voditelj: Zoran BabiĆ
Režija: Zoran Babić
Suvremene bajke braće Grimm najdraže su štivo djece, a i njihovih roditelja, koje polako padaju u zaborav, tj. njihovi zapisani originali. Tko je Pepeljugi donio haljinu i čime je išla na bal? Ako ste odgovorili "dobra vila" i "kočija od bundeve", odgovor je kriv. Pogledajte Čudo braće Grimm.
22.00 Okrugli stol


ČETVRTAK 7. 4. 2011.
17.30h - ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH - UČILIŠTE
Irene K. Woodrug: TIMBERTOWN
Voditeljica: Irena Kolar Vudrag
Režija: Irena Kolar Vudrag
U Timbertownu zajednica djeluje složno u rješavanju problema, zagonetaka i obiteljskih sukoba. Istina je skrivana godinama, a samo jedan čovjek usudio se umiješati tamo gdje ne bi smio. U duhu divljeg zapada u Timbertownu svakog muka zapada.
18.30h Okrugli stol
19.00h – JABUKA
Udruga za poticanje i oslobađanje kreativnosti kod djece i mladeži
Daniela Totić: ZALJUBLJENI ŽABAC
Voditeljica: Daniela Totić
Režija: Daniela Totić
Jedna od naših predstava je Zaljubljeni žabac – Max Velthuijs. Predstava je razigrana, maštovita i edukativna. Lutke su štapne zijevalice.
Priču priča žabac pričalica ispred bare u kojoj je dominantan lopoč. Prilikom čitanja na lopoč dolazi pčela i tu nastaje igra glumca i pčele. U jednom trenutku pčela odlazi, ali se pojavljuje bubamara – lutka rukavica na suncobranu (veliki list). Ponovno nastaje igra glumac – bubamara. Na nagovor bubamare glumac odlazi iza kulisa zajedno s njom čitati joj priču, a djeca gledaju i slušaju. Na veselu glazbu pojavljuju se i igraju žabice, lutke na sceni (bari). Jedan žabac ostaje sam na lopoču jer se ne osjeća dobro. Susreće praščića koji ne zna odgovor zašto se on tako osjeća. Žabac odlazi do zeca od kojeg saznaje da je zaljubljen te kasnije otkriva praščiću da je zaljubljen u patku. Praščić mu objašnjava : „ Ti ne možeš biti zaljubljen u patku, ona je bijela a ti si zelen.“ Ali žabac ne odustaje. Dok patka pleše donosi joj sliku, zatim cvijeće, a na kraju se odluči izvesti najveći skok u vis kako bi privukao njenu pažnju. Skačući se ozljedi. Patka mu pomaže tako što ga odvede kući i priznaje žapcu da joj je drag, a žabac se obraća patki : „ Ti si meni draga, draga patko.“
„ I od toga dana silno su se voljeli žabac i patka, zeleno i bijelo jer ljubav ne poznaje granice.“
20.00h Okrugli stol
20.30h - DILETANTSKO KAZALIŠTE PENTRAVCI –
P.D. GRAFIČAR pri Centru za kulturu "Trešnjevka"
Vjekoslav Domini: RADO BI SE UDALA
Voditelj: Branko Mikac
Režija: Pero Popović
Vremešna Paula, kći mafijaškog šefa rado bi se udala. Poslije temeljitog ispitivanja ženidbenih kandidata ona je spremna odabrati budućeg muža. Međutim, otac je nezadovoljan s kandidatima, jer je on budućem zetu namijenio posebne zadatke.
22.00h Okrugli stol


PETAK 8. 4. 2011.
18.00h - ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH - UČILIŠTE
Natalie Murat Dean i grupa: BALONER BAND
Voditeljica: Natalie Murat Dean
Režija: Natalie Murat Dean
Predstava je nastala kao istraživanje izražajnih mogućnosti mimičke lutke tzv. zijevalice.
Krenuli smo od likovnog poticaja, počevši od skice, do konačnog oblikovanja lutke u materijalu- svatko je oblikovao svoju lutku, svoj zamišljeni karakter. Gledajući to mnoštvo stvorenih bića pokušali smo ih nekako povezati u priču. Zaključili smo da se tu radi o likovima koji predstavljaju sve 3 generacije te nam je to bila polazna točka u stvaranju priče. Oživljavanje lutke, osmišljavanje njenih izvedbenih, scenskih karakteristika za koje je zaslužan animator bila je važna faza u kreiranju predstave. Pokušali smo odgovoriti na pitanja kako se lutka kreće, kako diše, kako gleda, kako spava, a kako opet može postići nešto što živi glumac na sceni nikako ne može.
Nastali su karakteri iz kojih su se razvile etide koje smo pokušali spojiti u priču. Priča ne slijedi klasičan fabularni obrazac, slike su kolažno poredane (razbacane), a ono što nam je poslužilo kao poveznica su likovi, karakteri koji se kao i u životu susreću, mimoilaze, zaljubljuju, rastaju, dijele zajednički prostor a da se zapravo ne poznaju, generacijski razdvojeni, a opet u nekim životnim situacijama povezani i pomireni kao i na kraju naše predstave gdje se svi koji su se sastajali, rastajali, mimoilazili konačno pomiruju u glazbi i svi postaju dio Baloner benda.
19.00h Okrugli stol
19.30h- DRAMSKA GRUPA STUDENTSKOG ESPERANTSKOG KLUBA (SEK)
Zvonimir Bajsić: POLEDICA
Voditelj: Vanja Radovanović
Režija: Tea Janković
Tekst „Poledica“ Zvonimira Bajsića koji bi se najbolje mogao podvesti pod nazivnik teatra apsurda je, koliko je grupi poznato, do sada izvođen kao radio drama. Grupa želi ovom izvedbom ponuditi drugo viđenje ovog teksta, kroz izvedbu koja bi uključivala elemente radio drame, ali i scenske izvedbe.
Sam tekst, iako napisan prije više od dvadeset godina, nudi brojne mogućnosti povezivanja sa sadašnjošću što će grupa također istražiti. Možda je upravo apsurd ono što ta dva vremena najčvršće povezuje...
20.30h Okrugli stol
21.00h - THÉÂTRE SANS FIL
Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Marion Aubert: LA REINE MOLLE (DELICES ET DESOLATIONS)/ MLOHAVA KRALJICA (NASLADE I JADI)
Voditeljica: Sylvain Tanquerel
Režija: Sylvain Tanquerel
U jednom trulom kraljevstvu, mlohava kraljica muči svoju sluškinju Jacqueline. Odsjeca glave : klaunu Popo i ostalima. Plače. Zanosi se. No ništa je ne može osloboditi dosade. Mlohava je. Voli Jacqueline. Želi umrijeti. «Trulo kraljevstvo. Trula kraljica. Truli rekviziti». Ova izvedba djela « Trublions » Marion Aubert donosi nam pripovijest o « mesnici iza paravana. O brzinskoj ljubavi iza paravana. Apokaliptičnu priču. » No ne brinite se. To se događa daleko od nas. U zemlji koja ne postoji.
Predstava na francuskom s titlovima na hrvatskom.
22.00h Okrugli stol
23.00h ODLUKA O IZBORU PREDSTAVA ZA 15. FZKA
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt