najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

MISLI O GORGONI (p)
press,Thursday 24 March 2011



U petak, 25. ožujka 2011., navršit će se pedeset godina otkako su iz tiska izašla prva dva broja antičasopisa Gorgona. Time je započela povijest umjetničke neformalne grupe Gorgone čija je intenzivna aktivnost u Zagrebu trajala od 1959. do 1966. godine. Članovi grupe, ujedno i prijatelji, slikari Josip Vaništa, Marijan Jevšovar, Julije Knifer, Đuro Seder, kipar Ivan Kožarić, teoretičari i kritičari umjetnosti Radoslav Putar, Matko Meštrović, Dimitrije Bašičević Mangelos i arhitekt Miljenko Horvat, neformalno su se družili, ne težeći izravno određenom konceptu ili umjetničkom projektu. Pitanje „Što je i što je bila Gorgona?“ i dalje je otvoreno.

Programom „Misli o Gorgoni“ podsjećamo na važnost časopisa i grupe Gorgona za hrvatsku i međunarodnu suvremenu umjetnost.

17.00-17.05 uvodna riječ, Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a
17.05-17.50 projekcija dokumentarnog filma Dunje Blažević iz serije TV Galerija „Pet umetnika i Gorgona” Marijan Jevšovar, Julije Knifer, Ivan Kožarić, Đuro Seder, Josip Vaništa; urednica Dunja Blažević, režija Milan-Peca Nikolić, RTB, 1986.
Izlaganja:
17.50-18.20 Dunja Blažević: Iza vidljivog
18.20-18.40 Ješa Denegri: Međunarodno okruženje Gorgone
18.40-19.00 Darko Šimičić: Kronologija Gorgone
19.00-19.30 stanka
19.30-19.45 Iva Rada Janković: Gorgonska aura
19.45-20.00 Ivana Bago: Izvađeni iz gomile: nacrti za odgođenu publiku
20.00-20.12 projekcija dokumentarnog filma: „MSU Zagreb: Gorgona, izložba iz dokumentacije Josipa Vanište u Gliptoteci HAZU“; autori: Vladimir Petek, Nada Firšt, 2003.
20.12-21.30 razgovor Ješe Denegrija s Josipom Vaništom, Ivanom Kožarićem, Đurom Sederom, Matkom Meštrovićem i sudionicima programa
Moderatorica: Martina Munivrana.

Program „Misli o Gorgoni“ dio je projekta „Digitalizacija ideja: arhivi neoavangardnih i konceptualnih umjetničkih praksi“. Tim projektom stavlja se naglasak na neoavangardne i konceptualne prakse u srednjoj i istočnoj Europi tijekom 1960-ih i 1970-ih godina, a mi ih, digitalizacijom umjetničkih časopisa i knjiga umjetnika, želimo učiniti dostupnima široj, međunarodnoj publici. Nositelj projekta je Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, a partneri su mu Moderna galerija, Ljubljana, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, Muzej moderne umjetnosti, Varšava.

Projekt podržava program Kultura 2007-2013 i Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu EACE.
Zahvaljujemo Dunji Blažević na dozvoli da se javno prikaže dokumentarni film iz serije TV Galerija „Pet umetnika i Gorgona“. Zahvaljujemo Vedrani Puškarić na dozvoli da se javno prikaže film Vladimira Peteka i Nade Firšt „MSU Zagreb: Gorgona – izložba iz dokumentacije Josipa Vanište u Gliptoteci HAZU“ 2003.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt