najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

MISLI O GORGONI (p)
press,Thursday 24 March 2011



U petak, 25. ožujka 2011., navršit će se pedeset godina otkako su iz tiska izašla prva dva broja antičasopisa Gorgona. Time je započela povijest umjetničke neformalne grupe Gorgone čija je intenzivna aktivnost u Zagrebu trajala od 1959. do 1966. godine. Članovi grupe, ujedno i prijatelji, slikari Josip Vaništa, Marijan Jevšovar, Julije Knifer, Đuro Seder, kipar Ivan Kožarić, teoretičari i kritičari umjetnosti Radoslav Putar, Matko Meštrović, Dimitrije Bašičević Mangelos i arhitekt Miljenko Horvat, neformalno su se družili, ne težeći izravno određenom konceptu ili umjetničkom projektu. Pitanje „Što je i što je bila Gorgona?“ i dalje je otvoreno.

Programom „Misli o Gorgoni“ podsjećamo na važnost časopisa i grupe Gorgona za hrvatsku i međunarodnu suvremenu umjetnost.

17.00-17.05 uvodna riječ, Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a
17.05-17.50 projekcija dokumentarnog filma Dunje Blažević iz serije TV Galerija „Pet umetnika i Gorgona” Marijan Jevšovar, Julije Knifer, Ivan Kožarić, Đuro Seder, Josip Vaništa; urednica Dunja Blažević, režija Milan-Peca Nikolić, RTB, 1986.
Izlaganja:
17.50-18.20 Dunja Blažević: Iza vidljivog
18.20-18.40 Ješa Denegri: Međunarodno okruženje Gorgone
18.40-19.00 Darko Šimičić: Kronologija Gorgone
19.00-19.30 stanka
19.30-19.45 Iva Rada Janković: Gorgonska aura
19.45-20.00 Ivana Bago: Izvađeni iz gomile: nacrti za odgođenu publiku
20.00-20.12 projekcija dokumentarnog filma: „MSU Zagreb: Gorgona, izložba iz dokumentacije Josipa Vanište u Gliptoteci HAZU“; autori: Vladimir Petek, Nada Firšt, 2003.
20.12-21.30 razgovor Ješe Denegrija s Josipom Vaništom, Ivanom Kožarićem, Đurom Sederom, Matkom Meštrovićem i sudionicima programa
Moderatorica: Martina Munivrana.

Program „Misli o Gorgoni“ dio je projekta „Digitalizacija ideja: arhivi neoavangardnih i konceptualnih umjetničkih praksi“. Tim projektom stavlja se naglasak na neoavangardne i konceptualne prakse u srednjoj i istočnoj Europi tijekom 1960-ih i 1970-ih godina, a mi ih, digitalizacijom umjetničkih časopisa i knjiga umjetnika, želimo učiniti dostupnima široj, međunarodnoj publici. Nositelj projekta je Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, a partneri su mu Moderna galerija, Ljubljana, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, Muzej moderne umjetnosti, Varšava.

Projekt podržava program Kultura 2007-2013 i Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu EACE.
Zahvaljujemo Dunji Blažević na dozvoli da se javno prikaže dokumentarni film iz serije TV Galerija „Pet umetnika i Gorgona“. Zahvaljujemo Vedrani Puškarić na dozvoli da se javno prikaže film Vladimira Peteka i Nade Firšt „MSU Zagreb: Gorgona – izložba iz dokumentacije Josipa Vanište u Gliptoteci HAZU“ 2003.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt