najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Roman 'Kraljica Puta svile' Agnes Imhof za ljubitelje pustolovina (p)
press,Monday 21 March 2011

Naklada Ljevak

"Orijentalni Seks i grad. Uzbudljiv i šarolik roman o bagdadskom visokom društvu."
Freundin

Kraljica Puta svile
Agnes Imhof

Biblioteka: Graham Greene

Mjesec i godina izdanja: veljača 2011.
Broj stranica: 468
Format: 14,5 x 21 cm
Pripovijest o Arib, najslavnijoj istočnjačkoj kurtizani i pjevačici iz 9. stoljeća.

Godina je 803. Arib je još dijete kada po naredbi kalifa Haruna al-Rašida cijelu njezinu obitelj izbrišu s lica zemlje. Ona jedina umakne masakru i bježi, preodjevena u mladića, kroz slane stepe Horasana i prastarim rutama Puta svile. Na putu se zaljubi u zanosna stranca iz daleke Franačke - i time sve stavlja na kocku. Kad je uhvate kalifovi progonitelji, Arib se okrutno budi iz svojih snova u Harun al-Rašidovu haremu. No mlada je žena gladna života, a ima zavodnički, ali i opasan dar - darovita je pjevačica. Svojom putenošću izluđuje najmoćnije muškarce u Bagdadu. Na vrhuncu svoje moći Arib se mora odlučiti - između osvete ubojici svoje obitelji i ljubavi svojeg života. Agnes Imhof slikovito i napeto priča istinitu povijest žene pred kojom su klečali istočnjački kalifi i odvodi nas u svijet opojnih mirisa, velike raskoši i raspojasanosti, ali pun spletaka i mržnje. Na kraju knjige čitatelj će naći slasne recepte iz starih orijentalnih kuharica, a koje je i sama Arib pripremala za zavođenje i užitak…

Spisateljica Agnes Imhof, rođena 1973. godine u Münchenu, studirala je islamistiku, religiologiju i filozofiju. Govori, između ostalog, arapski i farsi. Studirala je i klasično pjevanje, a voli mačevanje. S mužem i kćeri živi na jezeru Ammer. Kraljica Puta svile njezin je drugi roman poslije Knjige smaragda (Das Buch des Smaragds).


Iz kritika:

"Pustolovni vremeplov. S nesputanom senzualnošću Agnes Imhof pripovijeda o najslavnijoj istočnjačkoj kurtizani."
Cosmopolitan

"Autorica vješto i na zabavan način predaje svoje znanje o povijesnoj pozadini i zaokuplja pozornost svojih čitatelja. Arib je u svoje vrijeme bila poznata kao što je danas Madonna."
Münchner Merkur


Bilješka o autoru:
Agnes Imhof rodila se 1973. godine u Münchenu, a živi s mužem i kćeri na jezeru Ammer. Kao strastvena pjevačica uvijek je imala priliku osobno upoznati "zvijezde" i njihovo ponašanje na glazbenoj sceni. Polazi tečajeve srednjovjekovnog mačevanja i azijskih borilačkih vještina.
Stalno putuje po zemljama arapskog svijeta skupljajući ondje građu za svoje romane. Orijentalni gradovi posebno je privlače. U njima se oduvijek susreću različite kulture, stapaju kulture Istoka i Zapada, a to je već stoljećima obilježje Puta svile. Agnes Imhof prodrla je kao žena u područja strane kulture, zabranjene muškarcima. Stoga joj je bilo dopušteno zaviriti u ženska kupališta i u odaje bračnih družica.
Kada se ne bavi književnim radom, Agnes Imhof drži seminare, kao stručnjakinja za islam, o kulturi i religiji arapskoga svijeta. Za vrijeme studija islamistike u Bambergu, Londonu i Tübingenu učila je arapski i perzijski.

Linkovi:
(članak u njemačkom časopisu Stern)
[www.stern.de]

http://www.buechertitel.de/die-koenigin-der-seidenstrasse.html

Razgovor s autoricom:
(članak-razgovor iz časopisa Stern)
[www.stern.de]


Odlomak:
Zubejda joj je htjela ukrasiti kosu zlatnom mrežom i čelo ukrasnom vrpcom od dibe, svilenog brokata. No Arib se napokon izborila za crni turban ispod kojeg su njezini crni uvojci padali do ramena. Još nisu bili mnogo dulji od onih kakve su tada pomodno imali muškarci. Izgledom bi mogla biti i mladić da kaba utegnuta pojasom nije isticala njezine ženske oblike. Crvene hlače privlačile su poglede. Soumaja joj je priložila jedan svoj pojas za hlače ukrašen vezom. Neka Arib nosi barem jedan ženski odjevni predmet, pomislila je, a pokaže li Muhammad barem za njega zanimanje, mogla se nadati pobjedi. Goulamija - tako su je djevojke u šali nazvale: i djevojka i mladić.
Kroz odškrinuta vrata Arib je pogledala van u slabo osvijetljen ivan u palači kalifova sina. Prestolonasljednik je bio poznat po tome što može podnijeti podosta pića. No ako je već danas počeo s čašicom pića, bilo je dvojbeno da će uspjeti obaviti ono što bi trebao.
Vrata iza kojih je Arib stajala vodila su u prostoriju otvorenu prema dvorištu. Voda je klizila niz lanene tkanine napete na zidovima. Sve je bilo u zlatu i obloženo bizantskim mozaicima, onako kako se to sviđalo i Zubejdi. No njezin je sin imao izrazito bolji ukus - ovdje nije uopće bilo majčine prekomjerne raskoši. Na pojastučenim bjelokosnim klupama uza stražnji zid sjedila su dva muškarca. Arib ih nije mogla dobro vidjeti kroz odškrinuta vrata. Jasno se razabirao samo cizelirani srebrni vrč ispred njih. Zrakom se širio miris aloje.
Glazbenici su se smjestili na prostirke u dvorištu. Ishak joj je već rekao da neće biti sitare, jer Muhammad nije dopuštao da njegovi pjevači nastupaju iza zastora. Aribini prsti čvrsto su obuhvatili saffakatan koje joj je dao ravi. Kastanjete su mu se činile najprikladnijima uz pjesme koje je s njom uvježbao. Arib je pomislila na opscene tekstove, ali vino s opijumom odavno je djelovalo. Ugodna omaglica umrtvila je sve osim pomisli na cilj.

Eunuh, koji ju je ovamo doveo, udario ju je po leđima. "Izlazi!"
Arib je nespretno zateturala prema ivanu. Iza sebe čula je slugu kako je zaprepašteno zastenjao. Brzo je dignula ruke s kastanjetama. Uskladila se s ritmom svirača i pokušala napraviti nekoliko plesnih koraka. Zatim je zapjevala:

Dv'je ću ti čaše natočiti danas,
jednu ljubavi punu,
a vina punu drugu...

Promatrala je muškarce visoka roda, koji su trusili čašu za čašom. Jedan ju je zadivljeno promatrao od glave do pete. Bio je to nedvojbeno Abdallah. Arib se trgnula. Guste trepavice, čulna usta - gdje li ga je već vidjela? I drugi je bio lijep mladić. Bio je nježnije građe od brata. Svijetla odjeća isticala je njegovu eteričnu eleganciju. Njegove našminkane oči prepoznatljivo su nalikovale Zubejdinima. Dignuo je pogled samo na trenutak, ali Arib je taj pokret podsjetio na macaklina. Pažnju je usmjerio na dvojicu eunuha do sebe, jedva četrnaestogodišnjake, jednog bijelog i jednog crnog. Uhvatio je jednoga za pojas i privukao ga k sebi na sarir. Dječak se pokorno priljubio uz gospodara koji mu je natočio vina. Drugi se, sav blažen, spustio do njegovih nogu.
Arib još nije bila tako omamljena da nije shvatila: ona Muhammada nije ni najmanje zanimala. Dok joj je srce divlje lupalo, dala je sviračima znak i ponovno dignula saffakatan. Približila se plešući i nestašno zapjevala:

Kome ćeš prednost dati
Ako te ljubav okrijepi?
Robinji koja drhti
I strast ti s usana pije?
Ili dječaku
Koji se oprao nije?

Crni eunuh do Muhammadovih nogu očito je zaspao, ali zato ju je bijeli itekako dobro čuo. "Halas!" vikne ljutito. "Kakve li drskosti!"
Kalifov sin digne našminkane oči. U Aribinoj glavi zujalo je vino i omamljivalo je. Zanjihala se u kukovima onako kako je to često vidjela kod Teodore. Izvukla je šaku srebrnih dirhama iz rukava. Razletjeli su se zveckajući po podu, a ona je nastavila:

Pred njim i najtvrđe koplje
Padne i kad stoji,
Tko ništa o ljubavnom plesu ne zna,
Taj samo dirhame broji...

Bijeli eunuh gnjevno skoči. Htio se baciti na nju, ali je pritom previdio vrč vina. Bubnuo je u njega i pružio se koliko je dug i širok. Sadržaj vrča prolio se po podu. Muhammad ibn al-Rašid zabacio je plemenitu glavu i nasmijao se iz svega glasa. "Ahsanti, ja džarija, va-hajati!" Nazdravio je Arib i iskapio cijeli ratl. Očito mu se svidjela njezina predstava. Činilo se da eunuh nema isti ukus kao njegov gospodar. "Pošalji natrag bludnicu!" zaurla on. Očiju podlivenih krvlju, pokušao se uspraviti, ali već mu je prišao jedan sluga, zgrabio ga ispod pazuha i postavio na noge.
"Odvucite ga na zrak!" zapovjedi Muhammad smijući se, "ali ga ponovno dovedite kad se otrijezni!" Domahnuo je Arib da priđe i pružio joj svoju zlatnu čašu. Inače bi zbog načina na koji ju je Abdallah pritom promatrao propala u zemlju od stida. No sada ju je poticao. Arib je na čaši potražila mjesto na kojem se ocrtavao trag Muhammadovih usana i iskapila je. Prestolonasljednik je vidljivo mrzovoljno pratio pažnju svojega brata. Arib je odmjeravala dvojicu suparnika, a zatim spustila čašu koja je na podu zazvečala. Iznenada se domislila kako će pridobiti Zubejdina sina.
Polako je stala dizati kastanjete uz tijelo i prešla na izazovni ritam i, kao da se zabunila, dahnula poljubac prema Abdallahu. Bez daha se uspravio milujući je vatrenim pogledima. Prestolonasljednik je odgurnuo s krila glavu uspavanog eunuha. Muhammad je promatrao svojeg brata, a zatim nju. Kradomice je otvorila usne i ponovno se okrenula prema Abdallahu.
Muhammad strgne jantarnu ogrlicu. U jednom koraku našao se kod nje i stavio joj ogrlicu oko vrata. Obavijen oblakom jakog parfema od mošusa, privukao ju je k sebi. Osjetila je kako njegove oči zasjenjene crnilom prelaze njezinim tijelom s neskrivenom pohotom. Na njegovim je usnama zablistalo vino i stalo mu kapati na bradu. Svirači su prekinuli svirku. Sahib-al-musika dao je znak svojim ljudima i nestao.
Srce joj je divlje lupalo. Bacajući skrivene poglede Abdallahu, polako je zapjevala:

Primi uzde, gospodaru,
Rado ću se pokoriti jahaču...


"Vallahi, inti azima!" Muhammad ju je neočekivano bacio na pod i obasuo je divljim poljupcima. U nos joj je prodro zadah ustajalog alkohola i indijskog hašiša, one trave koja uzburkava strast i od koje se sve zaboravlja osim vlastite putenosti. S nje je dobacio bratu pobjednički pogled. Abdallah je problijedio. Naglo se dignuo i napustio ivan.
Muhammad se smješkao djevojci. Dignuo ju je, rukama prelazio njezinim tijelom i zaposjeo je - njezine obrve produžene prema van, našminkane kutove njezinih očiju, tamno obrubljena usta. Njegovi prsti nježno su gladili njezine dojke ispod blistave tkanine. Arib nije osjećala ništa. Sve joj je bilo neobično nestvarno. Tada su njegove usne dodirnule njezin vrat.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt