najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Promocija monografije 'Petar Smajić 1932-1941' Svjetlane Sumpor u Hrvatskom društvu pisaca
press,Saturday 05 March 2011



Promocija monografije 'Petar Smajić 1932-1941' autorice Svjetlane Sumpor, objavljene u izdanju Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, održat će se u srijedu, 9. ožujka 2011. godine, u 13 sati, u prostoru Hrvatskog društva pisaca, Basaričekova 24, Zagreb. Knjigu će predstaviti: Vladimir Crnković, Svjetlana Sumpor, Tonko Maroević, Graham McMaster, Ante Rašić, Ive Šimat Banov, Marijan Špoljar i Goran Vranić. Odmah nakon promocije, u 14 sati, u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti, Sv. Ćirila i Metoda 3, otvorit će se komorna i kritička izložba Petar Smajić / Skulpture 1932-1941, koja će trajati do 27. ožujka 2011.



Petar Smajić (Dolac Donji, 1910 – Ernestinovo, 1985), najznačajniji je kipar hrvatske i klasik svjetske naive. Već u dječačkoj dobi, čuvajući ovce na paši, počeo je rezbariti drvo, a stečenu je vještinu kao mladić primijenio na izradu predmeta za svakodnevnu uporabu, koje je prodavao na tržnici u Splitu. Početkom tridesetih godina 20. stoljeća, susreo je dr. Slavana Vidovića, sina slikara Emanuela Vidovića, koji je odigrao ključnu ulogu u otkrivanju i afirmaciji njegova umjetničkog talenta.
Smajićevo stvaralaštvo može se podijeliti na "dalmatinsko razdoblje", kada je djelovao u rodnoj Dalmaciji, i "slavonsko razdoblje", koje je uslijedilo nakon preseljenja u Slavoniju. Monografija Petar Smajić 1932-1941. bavi se "dalmatinskim razdobljem", koje je u kvalitativnom pogledu vrhunac umjetnikova stvaralaštva. To je razdoblje obilježila lapidarna i istančana jednostavnost i pročišćenost forme, kojima se je ovaj neškolovani umjetnik približio temeljnim postulatima moderne umjetnosti.

U monografiji su Smajićev život i rad obrađeni kronološki, a posebni analitički eseji posvećeni su najboljim i najkarakterističnijim djelima. Knjiga donosi reprodukcije svih sačuvanih radova nastalih u navedenom razdoblju, opremljena je popisom Smajićevih samostalnih i grupnih izložaba, bibliografijom, fotografijama iz umjetnikova života te predgovorom Vladimira Crnkovića. Tekst je na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Na izložbi će se pokazati Smajićeve skulpture iz fundusa Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, Zagreb; Muzeja grada Splita, Split; Moderne galerije, Zagreb; Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka; te iz privatnih kolekcija iz Splita i Zagreba.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt