najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Promocija monografije 'Petar Smajić 1932-1941' Svjetlane Sumpor u Hrvatskom društvu pisaca
press,Saturday 05 March 2011



Promocija monografije 'Petar Smajić 1932-1941' autorice Svjetlane Sumpor, objavljene u izdanju Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, održat će se u srijedu, 9. ožujka 2011. godine, u 13 sati, u prostoru Hrvatskog društva pisaca, Basaričekova 24, Zagreb. Knjigu će predstaviti: Vladimir Crnković, Svjetlana Sumpor, Tonko Maroević, Graham McMaster, Ante Rašić, Ive Šimat Banov, Marijan Špoljar i Goran Vranić. Odmah nakon promocije, u 14 sati, u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti, Sv. Ćirila i Metoda 3, otvorit će se komorna i kritička izložba Petar Smajić / Skulpture 1932-1941, koja će trajati do 27. ožujka 2011.



Petar Smajić (Dolac Donji, 1910 – Ernestinovo, 1985), najznačajniji je kipar hrvatske i klasik svjetske naive. Već u dječačkoj dobi, čuvajući ovce na paši, počeo je rezbariti drvo, a stečenu je vještinu kao mladić primijenio na izradu predmeta za svakodnevnu uporabu, koje je prodavao na tržnici u Splitu. Početkom tridesetih godina 20. stoljeća, susreo je dr. Slavana Vidovića, sina slikara Emanuela Vidovića, koji je odigrao ključnu ulogu u otkrivanju i afirmaciji njegova umjetničkog talenta.
Smajićevo stvaralaštvo može se podijeliti na "dalmatinsko razdoblje", kada je djelovao u rodnoj Dalmaciji, i "slavonsko razdoblje", koje je uslijedilo nakon preseljenja u Slavoniju. Monografija Petar Smajić 1932-1941. bavi se "dalmatinskim razdobljem", koje je u kvalitativnom pogledu vrhunac umjetnikova stvaralaštva. To je razdoblje obilježila lapidarna i istančana jednostavnost i pročišćenost forme, kojima se je ovaj neškolovani umjetnik približio temeljnim postulatima moderne umjetnosti.

U monografiji su Smajićev život i rad obrađeni kronološki, a posebni analitički eseji posvećeni su najboljim i najkarakterističnijim djelima. Knjiga donosi reprodukcije svih sačuvanih radova nastalih u navedenom razdoblju, opremljena je popisom Smajićevih samostalnih i grupnih izložaba, bibliografijom, fotografijama iz umjetnikova života te predgovorom Vladimira Crnkovića. Tekst je na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Na izložbi će se pokazati Smajićeve skulpture iz fundusa Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, Zagreb; Muzeja grada Splita, Split; Moderne galerije, Zagreb; Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka; te iz privatnih kolekcija iz Splita i Zagreba.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt