najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

KAZALIŠTE: Premijera komedije 'Da, ministre' u Kazalištu Komedija 10. veljače 2011. (p)
press,Thursday 10 February 2011

Komedija

Nova premijera u Kazalištu „Komedija“
DA, MINISTRE
Antonyja Jaya i Johnatana Lynna
u režiji Zorana Mužića.

Svečana premijera bit će u četvrtak, 10. velječe 2011. u 19:30 sati.

Komediju je sa češkoga prevela Dagmar Ruljančić, scenografiju potpisuje Darko Bakliža, kostimografiju Željko Nosić, a autor glazbe je Igor Karlić.

U glavnim su ulogama Mila Elegović, Saša Buneta / Željko Duvnjak, Goran Malus, Igor Mešin, Davor Svedružić, Damir Lončar, Vinko Kraljević, Ana Kraljević i Emil Kuzminski.



Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji svakim je danaom sve izvjesnije, našim domaćim aferama unatoč i uprkos. Unutar Unije Hrvatsku očekuju mnoge poteškoće koje tek treba rješavati, a hrvatski građani će, jednako kao i njihovi političari, morati vrlo brzo „naučiti plivati“ u vodama još čvršćih i besmislenijih administrativnih struktura no što su ove kokve trenutno posjedujemo. Ipak, da ni političarima u Uniji nije lako, posebno kada najiskrenije žele uvesti pozitivne promjene u okoštale birokratske državne strukture i radom za „opće dobro“ ostvariti pozitivne pomake u osobnoj političkoj karijeri, pokazat će nova predstava Kazališta Komedija „Da, ministre!“ s Milom Elegović u glavnoj ulozi. Predstava je nastala prema motivima kultne britanske serije „Yes, minister“ koju su napisali Sir Antony Jay i Johnathan Lynn. Ministar je kasnije postao premijer, ali osnovna ideja bila je ista. Nesnalaženje novog ministra u beskrajnim hodnicima birokracije unutar kojih se svaka ideja o promjeni, uštedi ili, ne daj bože, brizi za građane čijim se porezom taj golemi aparat hrani, zaluta ili pak bespovratno izgubi. Na tragu teatra apsurda i beskrajnih, satirički intoniranih doskočica kojima taj institucionalni mehanizam vlasti samog sebe štiti od promjena i potresa svake vrste, serijal o političkoj karijeri i svakodnevnim problemima visoko pozicioniranog državnog činovnika, postao je omiljena večernja zabava mnogim televizijskim gledateljima.

Kako je borba s problemima koje izaziva administrativni aprat čije ovlasti su veće i od onih koje imaju predsjednici pojedinih europskih država u Europskoj Uniji već odavno neugodna stvarnost, komedija „Da, ministre“ ponovno je aktualna. U Češkoj je, primjerice, ona potvrdila svoju aktualnost iznimnim uspjehom kod publike. U očekivanju ulaska u Europsku Uniju, ova komedija bit će zanimljiva i hrvatskim gledateljima. A stvarnost pak, svakim danim i svakim večernjim televizijskim vijestima, dodatno doprinosti toj aktualnost. Kako bi od vrlo podatnog predloška postavio iznimno duhovitu i dinamičnu društvenu satiru, redatelj Zoran Mužić, glavnu je ulogu povjerio Mili Elegović. Time se odnosi između žene koja se našla u žrvnju uigranog tima državnih činovnika kojeg čine stalni tajnik u ministarstvu (Saša Buneta / Željko Duvnjak), ministričin osobni tajnik (Goran Malus), njezin politički savjetnik (Igor Mešin), tajnik vlade (Damir Lončar), glavni tajnik Sindikata državnih zaposlenika (Vinko Kraljević) i ministričina tajnica za tisak (Ana Kraljević).


Iako će gledatelji u ovoj brzoj, duhovitoj i satiričnoj komediji pronaći mnoge sličnosti s trenutnom hrvatskom političkom situacijom, a ministričine dvojbe činit će im se vrlo vjerojatnima i uvjerljivima, ipak je riječ o opisu političke situacije koja Hrvatsku tek očekuje. Odnos Velike Britanije i njene vlade kao jedne od bitnih i politički utjecajnijih država Europske unije sa središnjicom europskog administrativnog aparata u Briselu prikazan je kroz prizmu jedne, tek relativno bitne ministrice koja tek stječe prve politički važna bodove. I ona sama u tomu postaje žrtvom, a njezini napori predmetom poruge njezinih najbližih suradnika. U interpretaciji izvrsnog Komedijina ansambla i režiji Zorana Mužića, svi ti složeni odnosi naći će pravo mjesto u dobroj, dinamičnoj satiri. (Lidija Zozoli)
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1642
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt