najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Protivimo se golf igralištima Oštrica, Brištane, Zablaće i Prukljan (p)
press,Friday 04 February 2011



Priopćenje za medije

Protivimo se golf igralištima na lokacijama Oštrica, Brištane, Zablaće i Prukljan

Koalicija udruga danas je uputila primjedbe na Prijedlog izmjena i dopuna (III) Prostornog plana Šibensko-kninske županije, zahtijevajući prije svega produljenje javne rasprave prema članku 88. st. 2. Zakona o prostornom uređenju i gradnji jer se radi zapravo o novom prijedlogu prostornog plana županije. Udruge su isto tako zatražile da u novom prostornom planu županije zbog apartmanizacije i devastacije vrijednih ekoloških i arheoloških lokaliteta ne budu igrališta za golf na lokacijama Oštrica, Brištane, Zablaće i Prukljan.



KOALICIJA UDRUGA

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
Zagreb, 04. veljače 2011. godine

PROTIVIMO SE GOLF IGRALIŠTIMA NA LOKACIJAMA OŠTRICA, BRIŠTANE, ZABLAĆE I PRUKLJAN

Koalicija udruga danas je uputila primjedbe na Prijedlog izmjena i dopuna (III) Prostornog plana Šibensko-kninske županije, zahtijevajući prije svega produljenje javne rasprave prema članku 88. st. 2. Zakona o prostornom uređenju i gradnji jer se radi zapravo o novom prijedlogu prostornog plana županije. Udruge su isto tako zatražile da u novom prostornom planu županije zbog apartmanizacije i devastacije vrijednih ekoloških i arheoloških lokaliteta ne budu igrališta za golf na lokacijama Oštrica, Brištane, Zablaće i Prukljan.

Nakon otuđenja knjige komentara je javni uvid sa 30 dana produljen za 7 dana što ne smatramo dovoljnim zakonskim rokom. Sam župan g. Goran Pauk je na javnoj raspravi održanoj dana 17. siječnja 2011. godine istaknuo je kako je od 180 članaka iz prethodne verzije plana čak stotinu izbrisano ili promijenjeno pa se očito radi o ozbiljnoj rekonstrukciji tj. novom prostornom planu. U tom slučaju je sukladno članku 88. st.2. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/2007) potrebno prostorni plan staviti na javni uvid u trajanju od 60, a ne svega 30 (+7) dana.

Prema predloženim izmjenama prostornog plana predviđena su sljedeća nova igrališta za golf: R1- Zablaćki poluotok (Grad Šibenik), R1g- poluotok Oštrica (Grad Šibenik), R1g -Brištane (Grad Drniš) i Tg - u okviru ugostiteljsko turističke zone Srima omogućen je smještaj golf igrališta kao tematskog parka. Isto tako se već u postojećem prostornom planu nalazi R1 -golf igralište uz Prukljansko jezero (Grad Skradin).

Sva navedena područja se nalaze u područjima ekološke mreže, te su kandidati za Europsku ekološki mrežu NATURA 2000 stoga je neprimjerno planirati gradnju velikih turističkih naselja i igrališta za golf u tim ekološki vrijednim područjima koja će ih nepovratno devastirati i apartmanizirati. U smislu devastacije vrijednih ekoloških područja najopasnija su planirana igrališta na Prukljanu i Rtu Oštrica zbog utjecaja na ekološku mrežu i urbanizacije, do sad sačuvanih, prirodnih područja. Smatramo da zbog utjecaja na Prukljan treba iz prostornog plana izbrisati golf igralište, kao i turističku zonu od 2500 ležaja uz Prukljansko jezero. Igralište na Zablaćkom poluotoku se nalazi uz ekološki i arheološki vrijedna područja, a za golf igralište Srima treba dodatno ispitati utjecaj na okoliš. Igrališta Oštrica i Brištane su neprihvatljiva i zbog urbanizacije područja povrh prekomjernog povećanja turističkih zona u Županiji. Rt Oštrica je predložen za zaštitu kao zaštićeni krajolik, pa je neprihvatljivo da se predložena zaštita povuče zbog igrališta za golf. Kod rta Oštrica je predviđena i nautička luka pa smatramo da se ista također treba izbrisati iz prostornog plana.

Sustavni problem ovog prostornog plana je nedostatak vizije koja bi išla u smjeru održivog razvoja Županije. To se očituje najviše u planiranom povećanju smještajnih kapaciteta sa postojećih 18.428 kreveta na planiranih čak 47.650 u novim turističkim naseljima. U ove smještajne kapacitete čak nisu pribrojani apartmani i hoteli u planiranim golf igralištima R1g u kojima je planirana gradnja, a odnosi se na igrališta planirana na Rtu Oštrica i Brištane. Posebice želimo istaknuti nevjerojatno povećanje turističkih kapaciteta tj. apartmana na području grada Šibenika primjerice u stambenoj zoni Zablaće što nema nikakve veze s potrebama stanovnika županije čiji se broj konstantno smanjuje. Smatramo da planirani smještajni kapaciteti nisu napravljeni niti na temelju analize turističkih potreba, već se radi špekulacija na tržištu nekretnina dodatno urbaniziraju trenutno neurbanizirani dijelove i omogućava gradnja izvan naseljenih područja. Smatramo da planirane smještajne kapacitete treba znatno smanjiti i fokusirati razvoj turizma u Županiji na produženje sezone naročito kroz oblike avanturističkog turizma, izletničkog i ekološkog turizma, za koje ova Županija ima izvrsne preduvjete. Također ne postoji jasna vizija korištenja mnogobrojnih vojnih objekata, za koje treba istražiti mogućnost prenamjene u primjerice turističke kapacitete.

Koalicija udruga:
Zelena akcija, Jagoda Munić, 098 1795690
Pravo na grad, Teodor Celakoski, 091 3335256
Udruga građana "Šibenski građanski forum", Vladimir Kužina, 098 336287
Ekološka udruga Krka, Inga Kukolj, 091 5141829
Zajednica građanskih udruga Šibensko-kninske županije "Izvori", Zlatko Štrbinić, 098 278461
Eko - Zadar, Atana Grbić, 091 892238
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt