najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Šnajderova 'Draga Tilla Durieux!' u Zagrebu (kazališna premijera) (p)
press,Tuesday 30 November 2010



Koprodukcija ZKL-a i berlinske Akademije dramske umjetnosti «Ernst Busch» u predstavi Slobodana Šnajdera
DRAGA TILLA DURIEUX! u režiji Krune Tarle
3. prosinca 2010. u 20 sati
zagrebačka premijera

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje 3. prosinca 2010. s početkom u 20 sati zagrebačku premijeru predstave DRAGA TILLA DURIEUX!, u režiji Krune Tarle, nastalu u koprodukciji s Akademijom dramske umjetnosti «Ernst Busch» prema tekstu Slobodana Šnajdera „Draga Tilla Durieux!“.

Nakon premijere na njemačkome jeziku u Leverkusenu i Berlinu, predstavu DRAGA TILLA DURIEUX! moći će premijerno vidjeti i zagrebačka publika u hrvatskoj verziji. Predstava govori o zagrebačkoj epizodi slavne njemačke glumice Tille Durieux, čija je karijera najviše vezana upravo za „zlatne tridesete“; a te pak nigdje nisu bile dinamičnije nego u Berlinu. O zagrebačkoj epizodi, a to je gotovo trećina Tillina života, u Njemačkoj se, međutim, jako malo zna. No tekst je pisan tako da su sve dramske osobe njemačkog porijekla: Tilla Durieux našla se u endehazijskom Zagrebu u teškoj poziciji jer na lojalnost domovini Njemačkoj, u njezinom nacističkom liku, nije mogla pristati; bila je naprotiv odana „izabranoj domovini“, Jugoslaviji odnosno Hrvatskoj, a ponajviše gradu Zagrebu gdje je našla nove prijatelje. Na neki način ona se odlučila za Zagreb i nakon rata, teško se vratila u Njemačku; iako je u tom Zagrebu, kao i većina njezinih stanovnika u poraću, bila doslovno gladna, šijući lutke u potkrovlju tadašnjeg Pionirskog lutkarskog kazališta. U toj su činjenici autori ove predstave, njemački i hrvatski, vidjeli poveznicu s medijem lutkarstva.



Može se pretpostaviti da će paralele, ali i pomaci u akcentima, kao i usporedbe različitih škola glume biti zanimljive svima onima koji će vidjeti obje verzije, jer se očekuje i izvedba njemačke verzije u skoro vrijeme u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Tekst - Slobodan Šnajder. On postoji u više verzija, a ova je napisana naročito za suradnju ZKL-a s berlinskom Akademijom.
Režija trostrukog autorstva: Kruna Tarle (hrv. verzija) i Markus Joss, Eva Kaufmann (njem. Verzija)
Glazba i zvučni kolaži: Jonas Knecht
Scenografija: Josef Schmidt
Kostimi: Jana Fahrbach
Igraju: Mira Bosanac, Siniša Miletić, Marina Kostelac, Luka Peroš, Matilda Sorić

Slobodan Šnajder (Zagreb, 8. srpnja 1948.) je hrvatski pisac i publicist. Diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je suosnivač i urednik teatrološkog časopisa „Prolog“, te urednik edicije izdavačke kuće Cekade. Novele, eseje i kazališne komade objavljuje od 1966. godine. Od siječnja do lipnja 1993. bio je kolumnist dnevnika Glas Slavonije (Početnica za melankolike), a od siječnja 1994. do danas riječkog Novog lista. Izbor političkih kolumna s nadnaslovom “Opasne veze” koje je pisao u riječkom “Novom listu” od 1994. do 1999. objavio je u knjizi “Kardinalna greška”, a od 1999. do sredine 2004. u knjizi “Umrijeti pod zvijezdom”. Kolumne, kao i drame, imaju svojih poštovatelja i oponenata. U siječnju 2010. je za crnu komediju “Enciklopedija izgubljenog vremena” dobio priznanje za najbolji neobjavljeni dramski tekst inspiriran djelom i životom Danila Kiša, na osnovu natječaja Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja, koji je objavljen na cjelokupnom prostoru bivše Jugoslavije.

Koprodukcija: ZKL-a i Hochschule fur Schauspielkunst «Ernst Busch» Berlin, uz pomoć Udruge Science for Better Life iz Leverkusena
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt