najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Šnajderova 'Draga Tilla Durieux!' u Zagrebu (kazališna premijera) (p)
press,Tuesday 30 November 2010



Koprodukcija ZKL-a i berlinske Akademije dramske umjetnosti «Ernst Busch» u predstavi Slobodana Šnajdera
DRAGA TILLA DURIEUX! u režiji Krune Tarle
3. prosinca 2010. u 20 sati
zagrebačka premijera

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje 3. prosinca 2010. s početkom u 20 sati zagrebačku premijeru predstave DRAGA TILLA DURIEUX!, u režiji Krune Tarle, nastalu u koprodukciji s Akademijom dramske umjetnosti «Ernst Busch» prema tekstu Slobodana Šnajdera „Draga Tilla Durieux!“.

Nakon premijere na njemačkome jeziku u Leverkusenu i Berlinu, predstavu DRAGA TILLA DURIEUX! moći će premijerno vidjeti i zagrebačka publika u hrvatskoj verziji. Predstava govori o zagrebačkoj epizodi slavne njemačke glumice Tille Durieux, čija je karijera najviše vezana upravo za „zlatne tridesete“; a te pak nigdje nisu bile dinamičnije nego u Berlinu. O zagrebačkoj epizodi, a to je gotovo trećina Tillina života, u Njemačkoj se, međutim, jako malo zna. No tekst je pisan tako da su sve dramske osobe njemačkog porijekla: Tilla Durieux našla se u endehazijskom Zagrebu u teškoj poziciji jer na lojalnost domovini Njemačkoj, u njezinom nacističkom liku, nije mogla pristati; bila je naprotiv odana „izabranoj domovini“, Jugoslaviji odnosno Hrvatskoj, a ponajviše gradu Zagrebu gdje je našla nove prijatelje. Na neki način ona se odlučila za Zagreb i nakon rata, teško se vratila u Njemačku; iako je u tom Zagrebu, kao i većina njezinih stanovnika u poraću, bila doslovno gladna, šijući lutke u potkrovlju tadašnjeg Pionirskog lutkarskog kazališta. U toj su činjenici autori ove predstave, njemački i hrvatski, vidjeli poveznicu s medijem lutkarstva.



Može se pretpostaviti da će paralele, ali i pomaci u akcentima, kao i usporedbe različitih škola glume biti zanimljive svima onima koji će vidjeti obje verzije, jer se očekuje i izvedba njemačke verzije u skoro vrijeme u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Tekst - Slobodan Šnajder. On postoji u više verzija, a ova je napisana naročito za suradnju ZKL-a s berlinskom Akademijom.
Režija trostrukog autorstva: Kruna Tarle (hrv. verzija) i Markus Joss, Eva Kaufmann (njem. Verzija)
Glazba i zvučni kolaži: Jonas Knecht
Scenografija: Josef Schmidt
Kostimi: Jana Fahrbach
Igraju: Mira Bosanac, Siniša Miletić, Marina Kostelac, Luka Peroš, Matilda Sorić

Slobodan Šnajder (Zagreb, 8. srpnja 1948.) je hrvatski pisac i publicist. Diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je suosnivač i urednik teatrološkog časopisa „Prolog“, te urednik edicije izdavačke kuće Cekade. Novele, eseje i kazališne komade objavljuje od 1966. godine. Od siječnja do lipnja 1993. bio je kolumnist dnevnika Glas Slavonije (Početnica za melankolike), a od siječnja 1994. do danas riječkog Novog lista. Izbor političkih kolumna s nadnaslovom “Opasne veze” koje je pisao u riječkom “Novom listu” od 1994. do 1999. objavio je u knjizi “Kardinalna greška”, a od 1999. do sredine 2004. u knjizi “Umrijeti pod zvijezdom”. Kolumne, kao i drame, imaju svojih poštovatelja i oponenata. U siječnju 2010. je za crnu komediju “Enciklopedija izgubljenog vremena” dobio priznanje za najbolji neobjavljeni dramski tekst inspiriran djelom i životom Danila Kiša, na osnovu natječaja Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja, koji je objavljen na cjelokupnom prostoru bivše Jugoslavije.

Koprodukcija: ZKL-a i Hochschule fur Schauspielkunst «Ernst Busch» Berlin, uz pomoć Udruge Science for Better Life iz Leverkusena
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt