najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Pričom na priču: Tantalove muke studenta stomatologije by Nina Pecić
Nina Pecić,Wednesday 14 July 2010Još ne tako davno bila sam studentica stomatologije. Dobro pretpostavljate, diplomirala sam i stekla stručno zvanje doktorice stomatologije. Doduše, takav je uobičajen slijed događaja, iako se još i danas, kada me se oslovi s doktorice, osvrćem, zbunjujem i na kraju nasmiješim jer shvatim da sam to ja, sretna zbog svog odabira (bio je željeni fakultet i svojevoljni odabir) i činjenice da više nisam studentica.


"Najljepše je đačko doba", kažu

Često su mi stariji govorili kako je studentsko razdoblje jedno od najljepših razdoblja u životu. Društveni život vam je u "punom cvatu", odlazite na koncerte, kazališne predstave, tulume organizirane u iznajmljenim stanovima, redovne kave u kafićima na najrazličitijim lokacijama (vodite se onom slavonskom "sve birtije obišo sam, smirio se nisam" )... Jednostavnom frazom rečeno: živite punim plućima. Hm, da. Zapravo, sad se sjećam da su i za srednjoškolsko razdoblje govorili da je najljepše. Ne zamjerite, malo sam nepovjerljiva prema takvim konstatacijama. Mišljenja sam da je život lijep u cijelosti. I punto.


Muke: Tantalove ili Studentske, isto je

Dobro, život je lijep, ali ne želim negirati da su njegov sastavni dio i mnogobrojni problemčići, nevolje, nedaće (nazovite ih kako god hoćete) i tu dolazim do onih muka iz naslova.

Od osnovne škole sam željela upisati studij stomatologije, tu sam želju jasno osvijestila tek u srednjoj školi. Dugo mi je trebalo, ali kad je želja postala jasna, odluka je pala. Odlučiti se bilo je još najlakše, kasnije sam shvatila. Mnoštvo medicinskih predmeta (između ostaloga "famozna" anatomija), naporna predavanja na različitim lokacijama (kao i već spomenuti kafići ), kolokviji, pisanje seminara, laboratorijske vježbe, predkliničke vježbe, kliničke vježbe (uglavnom, puno vježbi)... Nećete dobiti potpis niti moći prijaviti ispit ukoliko sve obveze nisu uredno odrađene ili ako ste izostali previše puta s predavanja, a pogotovo vježbi. Nakon savjesno odrađenih vježbi, položenih kolokvija i predanih seminarskih radova konačno dospijevate u ordinaciju na neizmjerno dugo očekivane KLINIČKE vježbe (trebalo vam je da odradite sve te zadatke, a to vam ponekad ide kao da ste "puž na apaurinu" - izjava naše profesorice). Te su vježbe vaš prvi susret s "pravim" pacijentom.


Kaos u čekaonici, ordinaciji, u GLAVI

Jedna od jako bitnih stvari (po mojem mišljenju, kao i za većinu naših starijih profesora) koje morate imati na umu tijekom studija i tijekom profesionalnog rada je pristup pacijentu. To ste slušali od prvog dana studija, pacijenta morate promatrati u cijelosti (što oni naravno i jesu, u idealnom slučaju - su većina potuno formirane ličnosti), ne gledate samo pacijentove zube, jezik, sluznicu, usnu šupljinu, već samog pacijenta od ulaska u ordinaciju do sjedanja na stolac. Kao student sve te zadatke shvaćate revno, možda prerevno (ponekad, usudila bih se reći i krivo shvaćate ). O pacijentima počnete razmišljati već i prije samih vježbi (nekad i već i doma ), prije samog susreta. Naravno, promišljate imate li uopće sve uvjete da biste mogli raditi s pacijentom. Jeste li ponijeli rukavice (sami ih morate kupovati jer Fakultet ih ne može pribaviti za nas ), maske, svrdla (također morate imati vlastita), jesu li vam uopće svrdla sterilizirana od prošli put (ako ih ostavite na krivom mjestu, ništa od toga ), jel' vam kuta čista i opeglana (peglanje je uvijek 5 do 12 ), kome ste ono posudili svoje klompe... pa hoćete li dobiti istoga pacijenta, je li vam zahvat od prošloga puta uspio, je li ga boljelo, je li bio zadovoljan s vama, kakav danas zahvat radite... Pa ponavljate svu onu teoriju koju ste noćima nastojali "strpati u glavu" uz litre kave, uz pomoć ginka, kompleksa vitamina B, Red Bulla i pomoć nadobudnog kolege (to je meni uistinu pomagalo ), nije bitno čiju pomoć, i konačno dolazite u ordinaciju u zadnji tren (popili ste još kavu u kantini za održavanje koncentracije). Prolaskom kroz ordinaciju uočili ste velik broj pacijenata, baš danas su svi morali doći... . Krajičkom oka ste pogledali gdje je vaš pacijent od prošloga puta (na njega ste se ipak naviknuli, upoznali ste se, da ne kažem "onjušili" ).

U ambulanti opći kaos. Voditelj vježbi vas proziva, zadaje zadatke, medicinska sestra iz drugog ugla govori (imaju jaaaako moćne glasove ) da pripremite radno mjesto, poslije završenog zahvata očistite stolić jednim sredstvom, prebrišete stolac drugim (vrlo bitno ), bacite infektivni otpad u jednu kantu, neinfektivni u drugu (opet vrlo bitno ), stavite instrumente na čišćenje, dezinfekciju, sterilizaciju... Uh, trebali ste pojesti nešto u kantini, kiselina vam već nagriza želučane stijenke . Kasno to shvaćate, pokušavate odbaciti posljednje mrvice napetosti i straha i prozivate pacijenta.


Pacijent vam je na stolcu, što sad?

Pacijent iscrpljen od čekanja (trebalo vam je vremena da pripremite radno mjesto, sebe niste pribrali ), ulazi i vi ga, naravno, promatrate. U potpunosti, jasno. Rekoh da je bitno da ga promatrate u cijelosti. Zašto? Na Fakultet dolaze vrlo raznoliki pacijenti, pacijenti iz svih krajeva Hrvatske. Mnogo je različitih razloga zbog kojih dolaze baš tu. Komplicirani zahvati, bolja opremljenost, vrhunski stručnjaci, adekvatnija usluga, novije tehnologije, medicinski zahtjevniji pacijenti, želja pacijenata – razloga je stotinu... Osim razloga vezanih uz pružanje kvalitetne stomatološke usluge na Fakultetu, tu su i razlozi vezani uz pacijenta. Nije svaki pacijent isti. Neki od pacijenta koji dolaze tu, osim zubnih teškoća, mogu imati i druge medicinske probleme (npr. dijabetes, povišen krvni tlak, infektivna bolest...). Neki pacijenti (rijetki) boluju od mentalnih bolesti. Neki pacijenti su izrazito anksiozni, tjeskobni i teško se nose sa strahom od stomatologa (jedna prijateljica mi je i sama takva, ali uspjela se promijeniti ), neki su agresivni i odbijaju suradnju (nikad zahtjevniju djecu nisam vidjela ), neki ne žele da im student radi zahvat...

Zadovoljni, ipak zaključujete da je vaš pacijent u redu, "normalan". Pozdravljate ga (još uvijek malo nemirni, pa se zaboravljate predstaviti) i započinjete razgovor. Pitate ga o dosadašnjim zahvatima, bolovima, simptomima... Gledate u njegov karton, proučavate anamnezu, gledate rtg snimke (zvane sličice, od milja ) i naravno pregledavate ga (cijelu usnu šupljinu). Pozivate voditelja vježbi da vam da "blagoslov" i da možete započeti s radom... Pa niste valjda mislili da možete uzeti "stvari u svoje ruke", vi ste samo student.


"Spojiti ugodno s korisnim"

I to je, vjerujte, moguće. Razgovori s pacijentima, budući da se oni tamo poprilično zadrže, ponekad poteku sasvim neočekivanim tokovima. Poput brzih rijeka i donesu salve svježine, smijeha i zadovoljstva (baš me jedna pacijentica toliko nasmijala, da sam se odlučila sve ovo napisati). A opet ponekad, raskošno se prošire u svom koritu i izazovu divljenje, suosjećanje i razumijevanje.

Izlazite iz ordinacije (izgubili ste pojam o vremenu, prostoru i samome sebi ) u nadi se da ste pacijentu pomogli, da ste pridonijeli pozitivnom ishodu ili da je on već uslijedio, i konačno da se vaš trud isplatio.


Nina Pecić, 12. 06. 2010.


Nije ocjenjen


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt