najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Progam Dokukina Croatia od 17. do 20. lipnja 2010. (p)
press,Thursday 17 June 2010

Dokukino Croatia

PROGRAM DOKUKINA CROATIA
17.-20.06.2010.
Katančićeva 3, Zagreb
Zaljev, Čovjek na žici, Kapitalizam: ljubavna priča, Puškaš+ Nogomet pod velom

17.06., četvrtak,
19.00 h
ČOVJEK NA ŽICI, James Marsh, UK / SAD, 94’
21.00 h
ZALJEV, Louie Psihoyos, SAD, 91’

18.06., petak,
17.00 h
Besplatne rođendanske projekcije
ZALJEV, Louie Psihoyos, SAD, 91’
19.00 h
ČOVJEK NA ŽICI, James Marsh, UK / SAD, 94’
21.00 h
KAPITALIZAM: LJUBAVNA PRIČA, Michael Moore, SAD, 127’

19.06., subota,
19.00 h
ZALJEV, Louie Psihoyos, SAD, 91’
21.00 h
NOGOMET POD VELOM, David Assmann, Ayat Najafi, Njemačka , 86’

20.06., nedjelja,
19.00 h
PUSKÁS MAĐARSKA, Tamas Almasi, 2010., 118’
21.00 h
KAPITALIZAM: LJUBAVNA PRIČA, Michael Moore, SAD, 127’


SRETAN TI PRVI ROĐENDAN DOKUKINO!
REVIJA - DVA OSKAROVCA I MICHAEL MOORE

Od 17. lipnja revija trenutno najtraženiji dokumentarci na tržištu: ‘Zaljev’ (Oscar 2010.), ‘Čovjek na žici’ (Oscar 2009.) i najnoviji Michael Moore ‘Kapitalizam: ljubavna priča’ /
U petak, 18.06. prvi rođendan Dokukina CROATIA uz tri besplatne filmske projekcije / Tijekom lipnja i srpnja - nogometni / Uskoro – novi projektor i veće platno //


Povodom prve godišnjice Dokukina CROATIA od 17. lipnja 2010., na platnu Dokukina CROATIA lansiramo trenutno najtraženije dokumentarce.
‘Zaljev’ Louiea Psihoyosa (Oscar 2010.) je film u kojemu kamera vrhunskog podvodnog fotografa Louiea Psihoyosa razotkriva tajne koje se kriju iza zabavne industrije i Aqua parkova. Sjećate li se Flipera? Ovo je druga strana priče o najpoznatijem delfinu i industriji kojoj je utro put .
‘Čovjek na žici’ Jamesa Marsha (Oscar 2009.) je nevjerojatna priča o umjetničkom zločinu stoljeća - francuz Philippe Petit balansirao je i plesao na žici razapetoj između tornjeva blizanaca Svjetskog trgovačkog centra punih sat vremena dok nije uhićen.
Najnoviji uradak Michaela Moorea ‘Kapitalizam: ljubavna priča’ provokativan je i iznimno kritičan film koji se bavi kapitalizmom.

U petak, 18. lipnja 2010., na naš rođendan prikazujemo besplatne rođendanske projekcije sva tri dokumentarca. Dođite i sa nama poželite Dokukinu još mnogo dobrih dokumentaraca, kvalitetnih projekcija i zadovoljnih dokufila.

Uz to, za sve one koji su pod dojmom FIFA World Cup-a pripremili smo nogometne poslastice, njemačko-iranski film ‘Nogomet pod velom’ te mađarski ‘Puskás Mađarska’ u okviru programu ‘Nije sve u nogometu, ima nešto i u filmovima o nogometu’. Kad već nema Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, utopite tugu u dokumentarcima o nogometu i popratnim nogometnim pojavama.

Svim ljubiteljima dokumentaraca najavljujemo da će uskoro u Dokukinu CROATIA novi projektor i veće platno poboljšati kvalitetu projekcija i vaše uživanje u dokumentarcima. Dokukino je spremno za svoju drugu godinu!

--- ---

‘Zaljev’ je u proteklih godinu dana jedan od najnagrađivanijih filmova. Osim prestižnog Oscara, odnio je više od 50 nagrada na važnim svjetskim festivalima, među ostalima na prestižnom festivalu nezavisnog filma u Sundanceu, na kanadskom Hot Docsu te IDFA-i. Zanimljivo je da se podjednako sviđa publici, žiriju i kritičarima. Kamera američkog vrhunskog podvodnog fotografa Louia Psihoyosa prati bivšeg dresera delfina (između ostalih i onih koji su glumili popularnog Flipera), a sada zakletog aktiviste Richarda O’Barryja, koji je s ekipom aktivista, filmaša i ronioca odlučio razotkriti tajne koje se kriju iza zabavne industrije, pokušavajući prodrijeti u ‘zabranjeni’ zaljev japanskog otočića Taiji. Snažan i emotivan film gleda se poput trilera i poziva na momentalnu akciju. Film u hrvatskoj distribuiraju RESTART label i LUSH, a u kinu Europa vidjet ćete hrvatsku premijeru.

‘Čovjek na žici’ britanskog redatelja Jamesa Marsha osvojio je nagradu Oscar samo godinu dana prije. Još jedan dokumentarac u maniri trilera bavi se ‘umjetničkim zločinom stoljeća’. Naime, Francuz Philippe Petit, 1974. godine učinio je suludu stvar, između tornjeva-blizanaca Svjetskog trgovačkog centra razapeo je žicu i na njoj balansirao i plesao punih sat vremena, sve dok nije uhićen... Kako mu je to pošlo za rukom, pokazuje ovaj dinamičani i na momente nevjerojatan film, snimljen kamerom Igora Martinovića našeg čovjeka s njujorškom adresom. Distributer filma je: RESTART label.

Michaela Moorea, vjerujemo, ne treba posebno predstavljati. Nakon serije izvrsnih filmova, kao što su ‘Ludi za oružjem’, ‘Farenheit 9/11’ i ‘Sicko’, snimio je još jedan provokativan i iznimno kritičan film, koji se ovoga puta bavi – kapitalizmom. Amerikanci su skupo platili svoju ‘ljubav prema američkom načinu života’, recesija potpomognuta kreditima za tren im je progutala poslove, aute i svu ušteđevinu. Nevjerojatnim statistikama Moore je dao ljudsko lice – odveo nas je u domove onih direktno pogođenih ‘slijepim vjerovanjem’ u ovakav sustav vrijednosti, ali i odlučio predstaviti kako bi ipak mogla izgledati nešto bolja budućnost. Ponovno duhovit i ponovno kontroverzan kao i uvijek. ‘Voljeli ga ili mrzili kao redatelja, poštovati ga morate’, rekao je jedan od kritičara. Distributer je PaDora.


ZALJEV / THE COVE, Louie Psihoyos, SAD, 2009., 91’
www.thecovemovie.com
Distributer: RESTART label i LUSH
Šezdesetih godina, Richard O’Barry, vodeći svjetski dreser delfina, radio je na popularnom filmu ‘Fliper’. Kada mu je jedan od delfina uginuo na rukama, shvatio je da je dresura bila greška i da te životinje imaju pravo na slobodu. Odlučio je da neće odustati dok i posljednjeg delfina ne vrati u prirodno stanište. U režiji vrhunskog podvodnog fotografa, predstavlja nevjerojatnu priču u kojoj se zajedno s ekipom aktivista, filmaša i ronioca zaputio u misiju prodiranja u skriveni zaljev u Japanu i otkrivanje istine o zabavnoj industriji. Misterije koje otkrivaju, predstavljaju samo vrh ledenogbrijega.
Nagrade: Pobjednik više od 50 prestižnih međunarodnih filmskih festivala, među njima: Academy Awards, Oscar – najbolji dugometražni dokumentarac / Sundance FF - nagrada publike / Hot Docs - nagrada publike / Silver Docs - nagrada publike / Sydney FF – nagrada publike / IDFA – nagrada publike / Los Angeles, Film Critics Association – najbolji film / Toronto, Film Critics Association - najbolji dokumentarac…
Recenzije:
’Ovo je vrlo vjerojatno jedan od najsnažnijih, najemotivnijih i najvažnijih dokumentraca ‘o prirodi’ koji sam ikada pogledao. Brutalno iskren i jednostavno fascinantan’ Scott Weinberg
‘Izvanredan, odlično režiran dokumentarac koji se razotkriva kao špijunski triler, sa svime što se od tog žanra očekuje – od prisluškivanja hotelske sobe do skrivanja i misterioznog muškarca u sivom flanel kaputu’ Jeannete Catsoulis, NY Times
Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=_ogO8TjqF4w


ČOVJEK NA ŽICI / MAN ON ON WIRE, James Marsh, UK/SAD, 2008., 90’
www.manonwire.com
OSCAR 2009.
Distributer: RESTART label
Kako snimiti dinamičan dokumentarac o događaju starom više od trideset godina? Redatelj James Marsh snimio je čak i cjelovečernji film o ishrani Elvisa Presleya, pa mu nije bilo nimalo teško povezati intervjue, arhivske materijale i dramske rekonstrukcije, u film koji se prati poput najnapetijeg trilera. O čemu se radi? O ‘umjetničkom zločinu stoljeća’ iz 1974., kada je izvjesni Philippe Petit između tornjeva-blizanaca Svjetskog trgovačkog centra razapeo žicu i na njoj balansirao i plesao punih sat vremena, sve dok nije uhićen... U dokumentarcu kojeg su na Sundanceu nagradili i publika i žiri, ikonoklast koji je nadživio ikonu, nakon 34 godine objašnjava kako mu je to uopće pošlo za rukom.
Nagrade:
Academy Awards - Oscar - najbolji dugometražni dokumentarac / Sundance FF – glavna nagrada i nagrada publike / Los Angeles, Critics Association – najbolji dokumentarac / Outstanding British Films – Bafta Award / National Board of Review – najbolji dokumentarac…
Recenzije
‘Izvrstan film koji djeluje na vas kao triler’ Rodger Ebert
’Oduševljavajuć i mudar film koji doseže neslućene visine’ Time out, New York
Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=KievNvGMR1A


KAPITALIZAM – LJUBAVNA PRIČA, Michael Moore, SAD, 127’
www.michaelmoore.com
Distributer: PaDora
127’
Michael Moore u svojem je loncu skuhao još jedan kontroverzni ekstremno kritičan film. Ovaj put, okomio se na kapitalizam i cijenu koju Amerikanci plaćaju za svoj način života. Ovoga puta krivac je mnogo veći od General Motorsa, a Moore nas uvodi u još neistraženi teritorij. Danas, američki san više sliči na noćnu moru: obitelji cijenu plaćaju svojim poslom, domom i ušteđevinom. Moore nas odvodi u domove običnih ljudi čiji su se životi zbog povjerenja u taj sustav vrijednosti potpuno preokrenuli. Ono što pronalazi dobro su poznati simptomi ljubavne afere koja je otišla u krivom smjeru: laži, zlostavljanja, izdaja...i 14,000 radnih mjesta koja se svakodnevno gube. 'Kapitalizam – ljubavna priča' kulminacija je Moorevih ranijih uradaka o tome kako bi mogla izgledati nešto bolja budućnost.
Nagrade:
Venecija IFF - Leoncino d’Oro Award, The OPEN Prize / Phoenix Film Critics Society Awards – najbolji dokumentarac
Recenzije: Voljeli ga ili mrzili, morate ga poštovati. Moore usmjerava našu pažnju bolje nego ijedan drugi dokumentarist ikad. Roger Ebert, Chicago Sun
Smijao sam se do suza Peter Travers, Rollingstone
75 % Rotten Tomatoes, 7,3 imdb


NOGOMET POD VELOM / FOOTBALL UNDERCOVER, David Assmann, Ayat Najafi, Njemačka/Iran, 2008., 86’
Berlinske nogometašice pokušavaju organizirati prvu nogometnu utakmicu u Teheranu i to s njihovom ženskom momčadi, koja do sad nikad nije igrala utakmicu. No čeka je dug i mukotrpan put borbe protiv iranskih institucija. Kad konačno zaigraju, poludjele Iranke na stadionu, na koji muškarci (pa ni redatelj filma) sada nemaju pristupa, suočene su sa strogim pravilima koju provodi ženska moralna policija. Inspirativna i duhovita priča o ženskoj odlučnosti i snazi koje prkose zakonima i običajima. Dokumentarni 'Offside' u kojemu su ovaj put u glavnoj ulozi - žene!
Nagrade:
Berlin IFF - Nagrada Teddy za najbolji dokumentarac, Teddy - nagrada publike / Zurich FF - nagrada publike


PUSKÁS, MAĐARSKA / PUSKÁS, HUNGARY, Tamas Almási, 2010., 118’
Priča o Ferencu Puskásu, najsjajnijoj zvijezdi nogometnog sazviježđa. U mladosti je ušao u legendu kao kapetan poznate Zlatne momčadi, ali obožavanje se pretvorilo u progon kad je 1956. godine pobjegao iz domovine. Sa svojim nogometnim vještinama obišao je cijeli svijet i postigao gotovo sve što se može postići na nogometnom terenu. Navijači Real Madrida su ga obožavali, igrao je i za španjolsku nacionalnu reprezentaciju, a nakon prevlasti na terenu, prebacio se na trenersku klupu s koje ih je doveo do finala Europskog kupa. I dalje ga obožavaju u Mađarskoj, Španjolskoj, Grčkoj, Australiji i diljem svijeta gdje je igrao i trenirao. Postao je najpoznatiji Mađar u svijetu, a ime Puskás i dalje je mnogima sinonim za tu zemlju.


Nije ocjenjen


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt