najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

18. svibnja - Međunarodni dan muzeja, obilježavanje u Puli
Vendi Jukić,Monday 24 May 2010Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Arheološki muzej Istre u Puli organizirali su niz predavanja povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja.


Raspored i program predavanja:


Ponedjeljak, 10. svibnja 2010. godine u 18 sati:
dr.sc. Alka Starac - "XII. kolokvij o rimskoj provincijalnoj umjetnosti, Pula 2011."
Giulia Codacci Terlević - "Projekt Edukacijskog odjela u 2010. godini"


Četvrtak, 13. svibnja 2010. godine u 18 sati
Darko Komšo, Nenad Kuzmanović - "Stijenska umjetnost na tlu Hrvatske"
dr. sc. Slaven Bertoša, mr. sc. Tatjana Bradara, Nenad Kuzmanović - "Kunfini i zlamenja - oznake granica i međa u Istri od srednjeg vijeka do našega doba"


Ponedjeljak, 17. svibnja 2010. godine u 18 sati
Vendi Jukić - "Kameni namještaj crkve Sv. Lucije u Puli"
Ondina Krnjak - "Svetačke medaljice - pobožna znamenja žiteljki samostana Sv. Teodora u Puli"
Ivana Janko - "Srednjovjekovni lokalitet na trasi plinovoda Vodnjan – Umag''


Prvim predavanjem, u ponedjeljak 10. svibnja, dr. sc. Alka Starac upoznala je publiku s organizacijom 12. kolokvija o rimskoj provincijalnoj umjetnosti koji će se održati u Puli u svibnju iduće godine. Predstavljene su teme kolokvija te način organizacije i svrha njegovog bijenalnog održavanja. Kolovij je nastao u Njemačkoj (rimska provincija Germania) , a već se jednom održao u Hrvatskoj, u Zagrebu 2003. godine. Zbog izražene potrebe održavanja ovakvih kolokvija u cilju izvještavanja eminentnih stučnjaka i zainteresiranih laika o ovoj temi, uključeni su i rubni dijelovi Italije, dakle tršćanski areal, sjevernoalpski prostor, a time i Istra, koja je u doba Rimskog carstva bila njezin dio – Regio X Venetia et Histria.


Dr. sc. Alka Starac

Dipl. arheolog Giulia Codacci-Terlević prezentirala je rad Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre u Puli. Potaknut zanimanjem djece o vrsti i starosti životinja čiji su ostaci pronađeni u najpoznatijim spiljama Istre, Odjel je organizirao radionice na koje se odazvalo sedam od trinaest pulskih osnovnih škola. Djeci su power point prezentacijom prikazana paleolitska nalazišta Istre, s posebnim osvrtom na spilje Šandalja I i II. Prezentacija je popraćena slikama s dječje radionice i fotografijama s iskopavanja koja su vršena davne 1961. godine pod vodstvom tadašnjeg ravnatelja AMI-a Borisa Baćića i geologa Mirka Maleza. Prikazan je i izbor najboljih dječjih radova. Posebnu naklonost prisutnih pobudila je fotografija na kojoj aktualni ravnatelj AMI-a, mr. sc. Darko Komšo pomoću prethistorijskih tehnika demonstrira djeci paljenje vatre.


Giulia Codacci-Terlević

Susret je završen Ravnateljevim pozivom na sljedeće predavanje koje će se održati u četvrtak, 13. svibnja 2010. godine i na otvorenje izložbe spomenutih dječjih radova koje će se održati 18. svibnja 2010. godine u 12 sati u lapidariju Arheološkog muzeja Istre u Puli.


Predavanje održano u Gradskoj knjižnici u Puli, 13. svibnja 2010.

Predstavljena su dva projekta. Jedan se odnosi na kamene međe, a drugi na stijensku umjetnost u Istri.

U projektu istraživanja kamenih međa (kunfina i zlamenja) okupili su se dr. sc. Slaven Beroša, s pulskog Sveučilišta ''Juraj Dobrila'', mr. sc. Tatjana Bradara, voditeljica novoosnovane novovjekovne zbirke AMI-a i Nenad Kuzmunavić, predstavljen kao 'entuzijast s rijetkom senzibilnošću za arheologiju'. Kunfini i zlamenja su kamene oznake/međe koje su označavale granicu između Venecije i Austrije, centara s dominacijom na ovim područjima u razdoblju kasnoga srednjeg vijeka. Termin 'zlamenje' spominje se u dokumentu koji se naziva Istarski razvod. Radi se o pravnom spomeniku kojim se utvrđuju granice između feudalnih gospodara i seoskih općina. Nastao je u u razdoblju od 1275. do 1395. na temelju još starijih spisa i usmene predaje. O povijesti sukoba oko granica i na graničnim prijelazima govorio je dr. sc. Slaven Bertoša, a o samom Projektu i načinu njegove realizacije, uz fotografije situacija na terenu već lociranih kunfina, mr. sc. Tatjana Bradara. Cilj Projekta je prikupiti, popisati i opisati sve kunfine i zlamenje, pravilno ih valorizirati te uklopiti u turističku prezentaciju Istre.


Ravnatelj AMI-a Darko Komšo

Stijenska umjetnost (rock art) na području Istre također je novi projekt na kojemu rade ravnatelj AMI-a, Darko Komšo i Nenad Kuzmanović. Cilj Projekta je pronaći, popisati i opisati sve ekspresije ljudske ruke na zidovima i stijenama u Istri. Mr. sc. Darko Komšo objasnio je termin 'stijenske umjetnosti' i različite vrste prikaza te predavanje popratio zanimljivim fotografijama teško pristupačnih spilja koje sadrže vidljiv znak prisutnosti stijenske umjetnosti. Najčešće je riječ o urezanim ili otučenim znakovima križa, a oblici naslikani bojom najčešće su upitnog porijekla i vremenske datacije. Projekt je uklopljen u svjetski projekt otkrivanja tragova izražavanja ljudi na zidovima spilja. Do sada je pronađeno oko 35 000 000 primjera u svijetu, a pretpostavljena brojka je 50 000 000.


Predavanja održana u Gradskoj knjižnici u Puli, 17. svibnja 2010. godine.


Završna kompozicija predavanja obilježena je kasnoantičkom i ranosrednjovjekovnom tematikom.

Predavanje o kamenom namještaju crkve Sv. Lucije prezentacija je obrade materijala u sklopu stručnog ispita i doktorskog studija autorice članka. Sv. Lucija je kasnoantička crkvica koju spominje Pietro Kandler, a pronađena je unutar četvrti Sv. Teodora u arheološkim istraživačkim kampanjama od 2005. do 2009. Godine, provedenim pod vodstvom dr. sc. Alke Starac. Lokalitet radnog naziva 'Kandlerova ulica, blok 16 – lokacija 11', specifičan je po nalazima iz rimskog doba i više od dvije tisuće pronađenih amfora. Uz ove, zastupljeni su arheološki slojevi od prapovijesti do srednjeg vijeka. Crkvica, sačuvana u razini temelja, pravokutnog je oblika i neraščlanjene unutrašnjosti. Na cijeloj površini lokaliteta pronađeni su komadi kamenog crkvenog namještaja, a neki od njih pripadaju crkvi svf. Lucije. Najizrazitija su dva pluteja. S obzirom na ornamentiku kamenih nalaza, Crkva je datirana u radoblje kasne antike (Justinijanovo vrijeme – 6. stoljeće), a imala je visoku oltarnu pregradu (pergolu).


Vendi Jukić

S istoga lokaliteta potječu svetačke medaljice o kojima je govorila voditeljica dokumentacijskog odjela AMI-a Ondina Krnjak. Medaljice su nosile koludrice benediktinskog samostana Sv. Teodora (izgrađen u 15., a porušen u 19. stoljeću) koji se stratigrafski nalazi iznad crkve Sv. Lucije. Koludrice su pokapane zajedno s medaljicama u kripte - zajedničke grobnice, pa su uglavnom u njima medaljice u većem broju pronađene. Nisu izrađivane u plemenitim metalima (zlato srebro), već u bronci, bakru i dr. Prisutni su prikazi svetaca, Isusa Krista, različite biblijske scene, a svrstane su u grupe, prema vrsti prikaza.


Ivana Janko

Treće predavanje održala je Ivana Janko, kustosica AMI-a, koja je istražila lokalitet oznake VU-31A. Radi se o dijelu trase plinovoda Vodnjan-Umag nad kojim je izvršeno zaštitno arheološko istraživanje. Otkriven je srednjovjekovni objekt s obrambenim zidovima izrađenim s vezivnim sredstvom (žbuka) i unutrašnjima (u suhozidu) koji razdvajaju prostorije za stanovanje i stoku. Pronađeni su brojni nalazi od kojih se ističe nekoliko željeznih strelica (s tuljcem za nasad tipa lastina repa i tuljcima za nasad listolikog oblika), novčići i koštani predmeti. Ovaj lokalitet će se primjereno zaštititi i zatrpati, a trasa plinovoda izmijenjena je da ga zaobiđe, te će na ovaj način biti sačuvan, ali ne i vidljiv.
email to someone printer friendly

Ovaj članak ima ocjenu:  10.0 - 1 ocjena


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt