najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - HomeInternet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Otvoreno pitanje Ivana Ladislava Galete, profesora s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu
Ivan Ladislav Galeta,Wednesday 27 December 2006Oprostite mi što nakon godinu dana(!?) opet ponavljam već postavljeno

OTVORENO PITANJE:

ministru kulture gosp. Boži Biškupiću;
ministru znanosti, obrazovanja i športa gosp. Draganu Primorcu;
gradonačelniku gosp. Milanu Bandiću;
predsjednici Skupštine Grada Zagreba gđi. Tatjani Holjevac;
članu poglavarstva gosp. Dušku Ljuštini;
pročelniku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport gosp. Pavlu Kaliniću;
predsjedniku Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora gosp. Petru Selemu;

Poštovani,

Obzirom da se nije ni primijetilo da je u subotu, 3. prosinca ove (2005.) godine potiho zatvorila još jedna(!) kino dvorana u našem Gradu, ovaj puta pod nazivom Kinoteka, i tako ostadosmo i bez tog nekadašnjeg kultnog prostora u kojem su se svojedobno(!) obrazovale generacije ne samo naših filmaša, filmofila i ostalih zaljubljenika neke «druge» kinematografije, ponovo vas najljubaznije pitam:

KADA ĆE SE KONAČNO RIJEŠITI DUGOGODIŠNJI AKUTNI PROBLEM SLUŽBENE DVORANE HRVATSKE KINOTEKE?

Mi smo, kao što znate, još uvijek jedina Metropola u Europi koja nema sustavni uvid u vlastito nacionalno filmsko kulturno blago od neprocjenjive povijesne, društvene, političke, umjetničke i pedagoške vrijednosti, koje nam je neophodno za opću kulturu i obrazovanje, nadasve za znanstveno studijski i umjetnički rad.

S poštovanjem,

Ivan Ladislav Galeta, izv. prof.
Pročelnik Odsjeka za animirani film i nove medije
Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
Zagreb, 26. prosinca 2005.
(Zagreb, 26. prosinca 2006.)


Ovdje prilažem jedino službeno očitovanje koje sam dobio od pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, gospodina Pavla Kalinića i ujedno prilažem svoj odgovor na taj dopis.

REPUBLIKA HRVATSKA
GRAD ZAGREB
GRADSKI URED ZA OBRAZOVANJE,
KULTURU I ŠPORT

KLASA: 612-13/06-01/1 URBROJ: 251-10-31-06-2 Zagreb, 11. siječnja 2006,

AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI 10000 Zagreb,
Ilica 85
Predstojnik Odsjeka za animirani film i nove medije poštovani gospodin Ivan Ladislav Galeta, izv. prof.
Poštovani gospodine Galeta,

Zahvaljujemo se na Vašem nastojanju da kao istaknuti kulturni djelatnik i predavač na Akademiji likovnih umjetnosti informirate javnost o nekim aktualnim problemima na hrvatskoj kulturnoj sceni koji se odnose na državne kulturne ustanove poput Hrvatske kinoteke pri Hrvatskom državnom arhivu. No, željeli bismo Vam još jednom skrenuti pozornost na činjenicu da je Hrvatska kinoteka u direktnoj nadležnosti Ministarstva kultiire kao nacionalni filmski arhiv koji ujedno čuva i europsku i svjetsku filmsku baštinu, te da je manjak vlastite kino-dvorane samo jedan od neriješenih prostornih problema ove ustanove koje treba rješavati u cjelini. Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport dakako vrlo je zainteresiran za otvaranje službene dvorane Hrvatske kinoteke u što skorije vrijeme budući da se radi o javnom kulturnom interesu i obogaćenju kulturne ponude Grada Zagreba.
Kao što Vam je poznato Grad Zagreb je do sada već otkupio jednu kino dvoranu od Kinematografa d.d. za potrebe odvijanja filmskih kulturno-obrazovnih programa - Kino Tuškanac u kojem se, među ostalim, redovito prikazuju kinotečni programi u suradnji Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatske kinoteke. Svi su ovi programi u Kinu Tuškanac za građane besplatni a upravo su studenti zagrebačkog Sveučilišta njegova najvjernija publika.
Vrijedni su pohvale i Vaši javni apeli da Kino Europa, koje je njegov sadašnji vlasnik tvrtka Kinematografi d.d. ponudila na prodaju.bude kupljeno od strane Ministarstva kulture ili Grada Zagreba kako bi i ubuduće ostalo u funkciji kulturne, po mogućnosti kinematografske djelatnosti. Uzimajući u obzir kulturno-povijesnu vrijednost ovog zdanja kao najstarijeg kina u Zagrebu i jednog od najstarijih u ovom dijelu Europe te njegovu arhitektonsku atraktivnost i lokaciju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport se zalaže da Kino Europa svakako ostane prostor za reprezentativne kulturne programe.

Uz srdačne pozdrave
PROČELNIK
Pavle Kalinić


Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport, llica 25, 10OOO Zagreb, tel. 61 -00-501, fax 61 -00-508, e-mail: kulturaiSzaoreb.hr
Sveučilište u Zagrebu
Akademija likovnih umjetnosti
10000 Zagreb, Ilica 85

Broj: 01-40/4-2006.
Zagreb, 21. veljače 2006.

REPUBLIKA HRVATSKA
GRAD ZAGREB
GRADSKI URED ZA OBRAZOVANJE,
KULTURU I ŠPORT
n/r pročelniku gospodinu Pavlu Kaliniću


Poštovani gospodine Kalinić,

Zahvaljujem se na Vašem službenom dopisu koji sam dobio 11. siječnja 2006. godine, a u vezi je mojeg javnog oglašavanja oko dugogodišnjeg akutnog problema rješavanja službene dvorane Hrvatske kinoteke.
Obzirom da je devastacija i rasulo filmske kulture u našem gradu, bili mi toga svjesni ili ne, poprimila katastrofalne razmjere (ovdje se ne misli samo na sustavno «otimanje» kino dvorana, već i na tehničku razinu i autentičnost prikazivanja arhivskih filmskih ostvarenja svih kategorija, dužina i formata, posebice na njihovu dostupnost), u prilogu Vam dostavljam zadnje priopćenje za javnost.
Morate me razumjeti, ovdje nastupam kao profesionalac i predavač na Zagrebačkom sveučilištu koji već godinama bezuspješno pokušava braniti dignitet svoje struke. Vjerujte mi da me je sram kada stanem pred svaku novu generaciju studentica i studenata te im pokušavam objasniti ovaj naš dugogodišnji nesporazum, koji se, bez obzira što mi skrećete pozornost da je u nadležnosti Ministarstva kulture, i te kako tiče i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kao i samog Grada Zagreba, naravno u koliko nam je želja izdići ga na razinu europske kulturne metropole.
Stoga Vas najljubaznije molim da u vezi toga poduzmete sve što je u Vašoj nadležnosti. Napominjem, ukoliko se ovom gradu «otme» još i kino Europa, jedno od najljepših i najstarijih kinematografa s neprekinutim kino prikazivačkom djelatnošću u ovom dijelu Europe i ako ono i dalje ne ostane u svojoj autentičnoj i izvornoj namjeni, što se devastacije naše filmske kulture tiče, stavili smo točku na i.


S poštovanjem,

Ivan Ladislav Galeta, izv. prof.
Pročelnik Odsjeka za animirani film i nove medije
Akademije likovnih umjetnosti
Sveučilišta u Zagrebu


Prilog

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


U vezi reakcija koje se ovih dana pojavljuju u sredstvima javnog priopćavanja, djelomično vezanih i uz moje ime, a radi se o prenamjeni kina Europa, izjavljujem sljedeće:

Činjenica je da ova naša kulturna sredina u zadnjih dvadesetak godina, pa i više, nikada nije imala mogućnost iskusiti autentičnost prikazivanja arhivskih i inih umjetničkih filmskih djela! Ni prostorno, ni tehnički, pa ni sustavno programski! Niti su ona ikada bila podržana izuzetno važnim pratećim programima za ovaj oblik kulturne aktivnosti i obrazovanja.
Drugim riječima, nije dovoljno imati na raspolaganju vrhunski kvalitetan filmski program, on nas, isto tako, obvezuje i da ga adekvatno i dostojno predstavimo. Jedno bez drugog, htjeli mi to ili ne, jednostavno ne ide. Ne ide već i iz poštovanja prema onima koji su uložili nemali trud i strpljenje u ostvarivanju svojih umjetničkih dostignuća, a na koncu i prema onima koji s njima žele na dostojan način komunicirati. Zamislite, primjerice, kako bi to izgledalo kada bi posjetitelji koncertne dvorane slušali glazbenu izvedbu kroz telefonske slušalice!? A mi upravo tako već desetljećima «slušamo» filmska klasična djela iz povijesti i sadašnjosti nacionalne i svjetske filmske baštine. Neke filmske kategorije čak nam ni preko «telefona» nisu dostupne!.

Dakle, sasvim je svejedno u kojem će se (adekvatnom) prostoru ova kulturno-obrazovna «obveza» ostvariti, neophodno je da ona bude na optimalnoj razini koju zahtijevaju svjetski standardi, koje propisuje FIAF (International Federation of Film Archives)

U osnovi to je i bio glavni razlog ovog moga javnog oglašavanja.

Ostaje nam jedino nadati se da će sve zainteresirane strane konačno sjesti za zajednički «okrugli» stol, i argumentirano, nadasve stručno, pokušati pronaći optimalno rješenje ovog našeg dugogodišnjeg kulturnog nesporazuma.

Ivan Ladislav Galeta
U Zagrebu, 08. veljače 2006.


OBZIROM DA SU SE U NAŠEM GRADU
INTENZIVNO POČELE ZATVARATI KINO DVORANE,
I DA NAM SE TAKO OVIH DANA POTIHO UGASILA I
TAKO ZVANA "KINOTEKA",
KOJA JE BAREM SVOJIM NAZIVOM
PODSJEĆALA NA NEŠTO ŠTO SMO NEKADA IMALI(!),
I DA ĆE NAŠ GRAD, KAKO SADA STVARI STOJE,
USKORO OSTATI BEZ I JEDNOG
"NORMALNOG" KINEMATOGRAFA,

APELIRAM NA CJELOKUPNU KULTURNU JAVNOST,

POSEBICE NA FILMSKU STRUKU,
PREDAVAČE, STUDENTICE I STUDENTE
ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA,
NA SVE LJUBITELJE FILMSKE UMJETNOSTI
I NA SVE CIJENJENE GRAĐANKE I GRAĐANE
NAŠEGA GRADA, KOJIMA JE VEĆ DESETLJEĆIMA
ONEMOGUĆEN SUSTAVNI UVID
U NACIONALNU I SVJETSKU
FILMSKU KULTURNU BAŠTINU,
DA SE OGLASE!

1. VAŽNA NAPOMENA

U SUVREMENIM FILMSKIM "MULTIPLEXIMA", U KOJIMA SE
POGLAVITO PRIKAZUJE AMERIČKA PRODUKCIJA,
FILMSKU KLASIKU I VELIKI DIO NE AMERIČKOG FILMA,
KOJI I ONAKO ZA TE PROSTORE NISU KOMERCIJALNO ZANIMLJIVI, OVE KINO DVORANE NE MOGU
ADEKVATNO PRIKAZIVATI, JER IM TO "SUVREMENI" TEHNIČKI UVJETI FILMSKE PROJEKCIJE NE OMOGUĆUJU!

2.VAŽNA NAPOMENA

IZJAVA DA SE „KINOTEKA” IZ KORDUNSKE „SELI” NA TUŠKANAC, JE I DALJE VELIKI NESPORAZUM, JER KINO DVORANA KOJA SE DO SADA ZVALA „KINOTEKOM” NIJE IMALA
1. NIKAKVE VEZE S PRIKAZIVANJEM KINOTEČNOG MATERIJALA I PROGRAMA, BEZ KOJEG NAŠA OPĆA KULTURA, POSEBICE FILMSKO OBRAZOVANJE, NE MOŽE FUNKCIONIRATI NA EUROPSKOJ, ODNOSNO TZV. „BOLONJSKOJ” RAZINI!
2. ONA JE OVIM SVOJIM NEPRIKLADNIM NAZIVOM VEĆ DUGI NIZ GODINA SAMO UNOSILA ZABUNU U NAŠU JAVNOST!

3. VAŽNA NAPOMENA

SAMO SLUŽBENA DVORANA KINOTEKE MOŽE RAZMJENJIVATI PROGRAME S DRUGIM SVJETSKIM ARHIVIMA!
(MISLIM DA SE NE MORA POSEBNO NAGLAŠAVATI ZAŠTO JE TO U OVIM NAŠIM NESRETNIM „KINOTEČNIM” OKOLNOSTIMA POSEBNO VAŽNO).


Ivan Ladislav Galeta
U Zagrebu, 26. prosinca 2005.


Nije ocjenjen


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti meKoji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi filmGlasova: 1649
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt